Lounais-Häme

Poliisi ei saanut epäiltyyn taksiryöstäjään minkäänlaista kontaktia - lopulta poliisi ampui häntä ylävartaloon

Joensuu
02.09.2018, 14:05

Kotimaa

Poliisi sai puoli kahden maissa sunnuntain vastaisena yönä tiedon, että joku oli painanut hätäpainiketta taksissa. Aluksi poliisi ei tiennyt ollenkaan, mistä oli kysymys, kertoo rikoskomisario Simo Hämäläinen.
Tilanne päättyi lopulta siihen, että poliisi ampui keittiöveitsellä aseistautunutta miestä ylävartaloon.
Hämäläinen kertoo, että taksi oli ottanut miehen kyytiin Kontioniemestä Kontiolahdelta, ja että mies oli puhunut haluavansa Noljakan kaupunginosaan Joensuussa.
Taksinkuljettaja, 31-vuotias nainen, on kertonut poliisille, että mies oli heti taksiin tultuaan käyttäytynyt sekavasti ja huitonut veitsellä auton sisätiloissa.
– Hän vaati saada kuljettajan puhelimet, ja kun tämä oli antanut ne hänelle, mies väitti että ”sinulla on vielä lisää puhelimia”, Hämäläinen sanoo.
Nainen ei saanut fyysisiä vammoja tilanteessa, mutta järkyttyi pahasti.
– Jokainen voi kuvitella, miten järkyttävä tuollainen tilanne on, Hämäläinen sanoo.
Hän kertoo, että nainen on hakeutunut jatkohoitoon.
Kuljettaja pakeni ja kertoi veitsestä poliisille

Poliisipartio tavoitti taksin lähellä Joensuun keskustaa. Taksi ei heti noudattanut poliisin pysähdysmerkkiä, mutta ei poliisiin mukaan myöskään pyrkinyt aktiivisesti poliisipartiota karkuun. Taksi pysähtyi lopulta Kuopiontien ja Siltakadun risteyksen kohdalla olevalle linja-autopysäkille.
Hämäläinen kertoo, että kuljettaja pakeni heti auton pysähdyttyä poliisin suuntaan. Kuljettaja kertoi poliisille, että asiakkaalla on veitsi. Tiettävästi epäilty ryöstäjä ei ollut yrittänyt pidätellä naista autossa.
Poliisin mukaan ryöstöstä epäilty mies ei totellut partion käskytyksiä.
– Käytännössä häneen ei partion mukaan saatu minkäänlaista yhteyttä, Hämäläinen kertoo.
Poliisin mukaan mies nousi jonkin ajan kuluttua etupenkiltä, jossa oli istunut, ja käveli teräase kädessään kohti toista poliiseista.Hämäläinen ei ota kantaa siihen, uhkailiko mies suoranaisesti poliisia aseella vai pitikö hän sitä vain kädessään.
Tässä tilanteessa poliisi ampui epäiltyä ylävartaloon.
Sairaalassa olevaa epäiltyä ei ole vielä puhutettu

Poliisilla ei ole tietoa miehen tilasta. Hänet toimitettiin heti tapahtuman jälkeen Pohjois-Karjalan keskussairaalaan ja sieltä myöhemmin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Miestä ei ole vielä voitu puhuttaa.
– Näissä tilanteissa on tyypillistä, että annamme sairaanhoidolle täyden työrauhan, ja he ilmoittavat meille, jos tapahtuu oleellisia muutoksia, Hämäläinen sanoo.
Vielä ei myöskään tiedetä, oliko sekavasti käyttäytynyt epäilty alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena.
Hämäläinen kertoo, että tilanteessa, jossa taksi pysäytettiin, poliisiauton takana ajoi toinen taksiauto ja mahdollisesti kolmaskin. Naiskuljettajan tekemä ryöstöhälytys oli näkynyt myös heille.
– Poliisi on kuullut heitä, mutta yksi mahdollisesti paikalla ollut taksinkuljettaja on vielä tavoittamatta, Hämäläinen sanoo.
Tapauksen tutkinta jatkuu. Rikosnimikkeinä tällä hetkellä ovat törkeä ryöstö ja virkamiehen väkivaltainen vastustaminen. Epäilty ryöstäjä on 21-vuotias kontiolahtelainen mies ja Suomen kansalainen.
Poliisi pyytää tapauksen mahdollisia silminnäkijöitä ilmoittamaan havainnoistaan sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai puhelimella 0295 415 232.
Poliisin aseenkäytöstä on tehty ilmoitus päivystävälle syyttäjä-tutkinnanjohtajalle. Valtakunnansyyttäjänvirasto ottaa myöhemmin kantaa poliisin aseenkäytön lainmukaisuuteen.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti