Lounais-Häme

Lopelta paljastui koirasusia kasvattanut kennel – Käräjäoikeus vangitsi villejä susia pitäneen naisen

Nainen piti tilallaan villejä susia, jotka on ilmeisesti tuotu Venäjältä. Poliisi joutui kotietsinnässä lopettamaan kolme arkaa ja heikkokuntoista sutta.
Aihekuva. Kuva ei lity uutiseen.

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut Kanta-Hämeessä naisen, joka piti tilallaan susia. Eläintila sijaitsee Hämeen Sanomien tietojen mukaan Lopella Läyliäisissä.

Naisen epäillään tuoneen kolme sutta ilmeisesti Venäjältä. Tarkoituksena on ollut jalostaa koirasusia. Osa susista on ollut naisen tuttavien hoidettavina muualla Etelä-Suomessa. Poliisin mukaan naisen omalla tilalla on ollut 60 koiran lisäksi myös muita eläimiä.

 

Kotietsinnöissä viime viikolla poliisi joutui lopettamaan kaikki kolme sutta niiden heikon kunnon vuoksi. Sudet olivat arkoja ja ne olivat kärsineet sijoituspaikassaan. Kahta sutta pidettiin suljettuna pimeässä ulkosaunassa.

Poliisi sai tammikuun alussa vihjeen susista ja käynnisti vihjeen perusteella tutkinnan. Luonnonvaraisen eläimen hallussapito on rikos. Poliisi ei tutkinnan tässä vaiheessa vahvista Hämeen Sanomien saamaa tietoa, että pidätetyn naisen eläintila sijaitsee Lopella.

‒ Kävi ilmi, että henkilö on toimittanut eläimen tai eläimiä tuttaviensa luokse ”piiloon”. Päädyimme lopulta tekemään kotietsinnän kolmeen eri kohteeseen Etelä-Suomessa. Löysimme yhteensä kolme eläintä, joiden asiantuntijat arvioivat olevan aitoja susia. Arvio tehtiin sekä eläinten ulkonäön että käyttäytymisen perusteella, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitoksen eläimiin kohdistuvien rikosten tutkintaryhmästä.

Hietala kertoo, että ulkosaunaan suljetuilla eläimille ei ollut kotietsintähetkellä tarjolla ruokaa eikä vettä.

– Asiantuntijoiden arvioiden mukaan kyseisten eläinten elämän jatkaminen olisi ollut vain kärsimyksen pitkittämistä. Kun eläinten alkuperästä ei ollut mitään tietoa, lopettaminen oli ainoa vaihtoehto. Pelko määrittelemättömien, sudelta näyttävien ja arkojen eläinten luontoon pääsemisestä oli myös varteenotettava uhkakuva, Hietala perustelee.

Lopetetuille eläimille tehdään dna-määrittelyt, jotta saadaan varmuus, oliko kyse aidoista susista. Tulokset eivät ole vielä tulleet. Vuodesta 2016 alkaen myös koirasusien maahantuonti on ollut Suomessa kiellettyä.

 

Helsingin käräjäoikeus vangitsi tapauksen pääepäillyn viime lauantaina poliisin tehtyä kotietsinnän. Naista epäillään todennäköisin syin törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja luonnonsuojelurikoksesta.

Myös kahta naisen tuttavaa, jotka olivat ottaneet eläimet luoksensa, epäillään luonnonsuojelurikoksista. Toista heistä epäillään lisäksi eläinsuojelurikoksesta.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että pääepäilty on joko tuonut eläimet Suomeen Venäjältä tai ottanut ne luonnosta. Poliisi epäilee, että motiivina on ollut niin sanottujen koirasusien risteyttäminen. Koirasudet ovat suden ja koiran risteytymiä tai niiden jälkeläisiä.

‒ Vangittu pääepäilty on kasvattanut koirasusia jo vuosien ajan. Hänen tilallaan oli kotietsinnän aikaan yli 60 koiraa, joista osa oli koirasusia ja osa muita koiria. Tilalla oli myös muita eläimiä. Poliisin tietoon on tullut, että epäilty on pitänyt eläimiä puutteellisissa olosuhteissa vuosien ajan ja kohtelu on todistajien mukaan ollut epäasiallista. Tutkinnassa on tullut esille sellaisia asioita, että häntä epäillään myös törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

 

Poliisi selvittää parhaillaan, miten lopetetut eläimet on tuotu maahan ja onko toimintaan liittyen syytä epäillä myös talousrikoksia.

Helsingin poliisilaitoksessa viime syksystä asti toiminut eläimiin liittyviin rikoksiin kohdistunut tutkintaryhmä jatkaa esitutkintaa, jonka uskotaan vievän aikaa. FL

Uutinen on päivitetty kauttaaltaan kello 16.20.

Oikaisu: Koirasusien kasvattajanaisen vangitsi lauantaina 12. tammikuuta Helsingin käräjäoikeus, ei poliisi. Otsikossa ja juttutekstin alussa ollut virhe on korjattu 17.1. 2019 kello 10.36.

 

Lue myös: Onko susien salametsästys Suomessa ”business as usual”? Susikantaennusteessa laittomuuden oletetaan jatkuvan ennallaan (18.11.2018)

Lue myös: Metsätieltä voi löytyä suden sormenjälki – Parhaimmillaan dna kertoo yksilön koko elämäntarinan (13.10.2018)

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic