Lounais-Häme

Poliisi huolestui uudesta väkivaltailmiöstä

Hämeen poliisi tiivistää yhteydenpitoaan vastaanottokeskuksiin ja alkaa näkyä enemmän Forssassa, lupaa apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen.

Poliisin toimien taustalla on Forssassakin alkanut ilmiö, jossa kantasuomalaiset ja turvapaikanhakijat ottavat aiempaa rajummin yhteen.

Viimeisin tapaus sattui maanantai-iltana Forssan Prisman parkkipaikalla, jossa kaksi ulkomaalaistaustasta pahoinpiteli kantasuomalaisen 15-vuotiaan pojan. Poliisilla ei ole vielä varmuutta siitä, olivatko pahoinpitelijät turvapaikanhakijoita, mutta se on todennäköistä. Poliisilla on tiedossaan tarkat tuntomerkit tekijöistä.

Tapahtumapaikalla oli lukuisia ihmisiä, ja poliisin saamien tietojen mukaan rytäkässä tehtiin muitakin pahoinpitelyjä. Poliisi kehottaa kaikkia pahoinpidellyiksi tulleita ilmoittautumaan poliisille.

Tero Seppäsen mukaan turvapaikanhakijoiden ja kantasuomalaisten väliset yhteenotot ovat lisääntyneet koko Hämeen alueella loppukesällä. Seppänen uskoo, että syynä on vastaanottokeskuksien kiristynyt ilmapiiri.

-Pitkä odotus ja turhautuminen sekä kielteiset turvapaikkapäätökset saattavat olla kiristyneen ilmapiirin taustalla, Seppänen sanoo.

Rikoskomisario Tomi Repo kuvailee turvapaikanhakijoiden ja kantasuomalaisten yhteenottoja sellaisiksi joukkotappeluiksi, joita käytiin aiemmin kylien välillä.

-Kaikki osapuolet provosoivat ja provosoituvat. Väkivallan taustalla ei ole vain yksi taho, Repo sanoo.

Hän ei osaa arvioida, ovatko uhreina useammin turvapaikanhakijat vai kantasuomalaiset. Hän huomauttaa, ettei poliisin käytäntöihin kuulu luokitella tekijöitä ja uhreja. Väkivalta on aina tuomittavaa, oli sen tekijä kuka tahansa.

Repo kehottaakin ihmisiä pistämään jäitä hattuun ja välttämään tappeluita.

-Olisi hyvä, jos ulkomaalaistaustaiset ja suomalaiset tutustuisivat toisiinsa paremmin, eivätkä määrittelisi toisiaan tutustumatta. Hyvä sääntö on, että kannattaa pyrkiä olemaan kaikkien kaveri, Tero Seppänen sanoo.

Repo ja Seppänen molemmat kieltävät, että Forssan turvallisuustilanne olisi heikentynyt lähiaikoina.

Repo huomauttaa, että Prisman parkkipaikalla sattunut pahoinpitely oli harvinainen tapaus Forssassa. Pahoinpitely sattui kello 19.30, kun yleensä väkivalta tapahtuu yöaikaan. Pahoinpitelyssä käytettiin apuna kovaa esinettä, ja nuori forssalainen loukkaantui.

Vaikka turvallisuustilanne ei ole poliisin mielestä heikentynyt, poliisi parantaa näkyvyyttään koko Hämeen alueella.

Seppänen ei halua tarkentaa, mitä näkyvyyden parantaminen käytännössä tarkoittaa. Hänen mukaansa väkivaltaisiin ilmiöihin on kuitenkin reagoitava nopeasti.

Poliisi aikoo myös tiivistää yhteistyötään vastaanottokeskusten kanssa. Yhteistyön toivotaan rauhoittavan tilannetta ja poistavan turvapaikanhakijoiden väärinkäsitykset poliisin roolista Suomessa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti