Lounais-Häme

Poliisi kuulusteli toimittajia äärioikeiston marssilla - tapaus kuohuttaa Saksassa

Berliini
23.08.2018, 20:46

Ulkomaat

Saksassa kuohuttaa tapaus, jossa paikallinen poliisi on kuulustellut äärioikeiston marssia filmannutta kuvausryhmää Dresdenissä.
Kohu sai alkunsa viime viikolla, kun liittokansleri Angela Merkeliä vastustavalla marssilla ollut mies yritti estää ZDF-televisiokanavaa kuvaamasta häntä. Mies ilmoitti asiasta paikalla olleelle poliisille, joka kuulusteli kanavan kuvausryhmää noin 45 minuuttia.
Kohu alkoi, kun video tapauksesta jaettiin sosiaalisessa mediassa. Se laajeni, kun selvisi, että toimittajien kanssa väitellyt mies on Saksan poliisin talousrikosyksikössä työskentelevä konsultti. Mies osallistui marssille vapaa-ajallaan eikä ollut virkatehtävissä.
Tapaus on nostanut keskustelua sananvapaudesta.Merkelpuolusti tänään valtiovierailullaan Georgiassa toimittajien oikeutta kuvata mielenosoituksia.
– Vapaa kokoontuminen on yhtä tärkeää kuin lehdistönvapaus, mutta mielenosoittajien täytyy hyväksyä, että mediat saattavat kuvata heitä, Merkel sanoi.

Marssijat Merkelin vastaisia

Saksin osavaltiossa sijaitsevasta Dresdenistä on tullut äärioikeiston mielenosoitusten keskus. Kaupungista on kotoisin myös maahanmuuttoa ja islamia vastustava Pegida-liike.
Saksissa on kuitenkin vain vähän maahanmuuttajia moneen muuhun Saksan alueisiin verrattuna.
ZDF:n päätoimittaja Peter Frey on kutsunut poliisin päätöstä pitää kameraryhmä kuulusteltavana rajoituksena lehdistönvapautta vastaan, kertoi Deutsche Welle.
Saksan oikeusministeri Katarina Barleyn mukaan tapaus on hälyttävä.
– Tapaus tulee tutkia perusteellisesti, hän sanoi Twitterissä.
Saksin osavaltion sisäministerin mukaan viranomaiset päättävät marssilla olleeseen työntekijäänkohdistuvista toimenpiteistä sen jälkeen, kun tapaus on tutkittu.
Marssille osallistuneet islamia ja maahanmuuttoa vastustavat Pegida ja AfD-puolue ovat kutsuneet Merkeliä ”petturiksi”, koska tämä päätti sallia turvapaikanhakijoiden saapumisen Saksaan syksyllä 2015, jolloin Eurooppaan saapui suuri joukko siirtolaisia. Myös viime viikon marssilla he huusivat Merkelin vastaisia iskulauseita.

https://www.dw.com/en/pegida-protester-in-row-with-reporters-was-police-employee/a-45189306

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti