Lounais-Häme Lounais-Häme

Poliisi muistuttaa pitämään koirat kytkettyinä – "Joissakin tapauksissa koira on jopa hyökännyt kimppuun"

Irti kulkevat lemmikit ovat herättäneet kevään aikana keskustelua. Nyt aiheeseen otti kantaa myös poliisi.
Koira pitää olla kytkettynä ulkona, kuten arkistokuvan koira oikeaoppisesti on. Kuva: Terho Aalto
Koira pitää olla kytkettynä ulkona, kuten arkistokuvan koira oikeaoppisesti on. Kuva: Terho Aalto

Poikkeustila-aika on saanut monet suuntaamaan luontoon ja lenkkipoluille, joissa onkin nähty ennätysmäärä ihmisiä – ja lemmikkejä.

Keväinen koirankakkakeskustelu on ollut vähälumisen talven jälkeen tänä vuonna vaimeampaa kuin yleensä, mutta viime aikoina ovat puhututtaneet irti pidetyt lemmikit.

Forssan Lehti kertoi toukokuussa, että kansallispuistoissa koiran tulee olla aina kytkettynä sekä muuallakin luonnossa 1.3.–19.8.

Nyt aiheesta muistuttaa myös poliisi tiedotteessaan.

– Poliisille on tehty ilmoituksia tapauksista, joissa koiranomistajat ovat pitäneet lemmikkejään irrallaan kielloista ja kehotuksista huolimatta. Joissakin tapauksissa koira on jopa hyökännyt lajitoverinsa tai ihmisen kimppuun, komisario Altti Pirinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Jotkut jopa pelkäävät

Poliisi toteaa tiedotteessaan, että koiranomistajien tulee huomioida, että kaikki eivät pidä koirista ja osa jopa pelkää niitä. Pelon takana voi olla vakavakin trauma ikävästä kokemuksesta tai kohtaamisesta koiran kanssa.

Sanomattakin on selvää, että vaikka oma lemmikki olisi kuinka kiltti ja säyseä ja leikkisä, kukaan meistä ei voi mennä täydelliseen takuuseen siitä, ettei se vahingoittaisi ketään, Pirinen jatkaa.

Hyvä koiranomistaja tuntee koiraetiketin ja noudattaa sitä, jotta koiran kohtaamiset niin lajitovereiden kuin ihmistenkin kanssa sujuvat mahdollisimman jouhevasti.

– Nautitaan kaikki sulassa sovussa luonnossa, lenkkipoluilla ja puistoissa liikkumisesta ja kunnioitetaan toinen toisiamme ja pidetään lemmikit kytkettyinä. Luonto on nyt lisäksi herkimmillään ja aivan näinä päivinä monilla linnuilla ja nisäkkäillä alkaa olla poikasia, jotka ovat helppoja saaliita irti oleville kissoille tai koirille, Pirinen toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic