Lounais-Häme

Poliisi tiedottaa: Lapsen pahoinpitelystä epäilty usein äiti tai isä

Taustalla on usein koko perheelle vaikea tilanne. Vanhemman tai muun kasvattajan tulisi hakea itselleen apua riittävän varhaisessa vaiheessa. 

 

Noin 200 kpl vuodessa. Näin monta lapsiin kohdistunutta väkivalta- tai seksuaalirikosepäilyä ilmoitetaan poliisille Hämeenlinnan, Forssan ja Riihimäen seutukuntien alueella vuodessa. Niistä vain noin kolmisenkymmentä rikosepäilyä etenee syyttäjälle.

Lapseen kohdistuneessa rikoksessa epäilty on tyypillisesti lapsen vanhempi tai muu läheinen. Suurin osa rikosepäilyistä koskee lapsen pahoinpitelyä, seksuaalirikosepäilyjä on huomattavasti vähemmän. Näissäkin tapauksissa epäilty on tyypillisesti lapselle tuttu henkilö.

Epäily rikoksesta tulee poliisin tietoon usein sosiaali- ja terveysviranomaisten, koulun tai perheenjäsenen ilmoituksen kautta.

Rikokset tutkitaan tiiviissä yhteistyössä eri tahojen, muun muassa sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa. Jo tutkinnan alkuvaiheessa poliisi on yhteydessä sosiaalitoimeen, jotta lapsen asioita voitaisiin tarkastella kokonaisvaltaisesti. Poliisissa johtavana ajatuksena on lapsen edun huomioiminen kaikessa toiminnassa.

Pahoinpitelyepäilyt liittyvät poliisin mukaan usein haastaviin perhetilanteisiin, jossa kasvattaja menettää tilanteen hallinnan ja kurittaa lasta ruumiillisesti.

Tällaisissa tapauksissa onkin tärkeää, että koko perhe saa tukea vaikeaan tilanteeseensa. Aikuinen on lähtökohtaisesti aina rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan. Siksi vanhemman tai lapsen muun kasvattajan tulisikin hakea itselleen apua riittävän varhaisessa vaiheessa tunnistaessaan itsessään väsymisen merkkejä. Apua voi hakea omasta perheneuvolasta.

Lapseen kohdistuneita rikosepäilyjä käytetään toisinaan myös ”lyömävälineinä” aikuisten välisissä riidoissa, kuten ero- tai huoltajuuskiistoissa. Poliisille tietoisesti perättömän ilmoituksen tekijä voi syyllistyä monenlaiseen rikokseen, muun muassa kunnianloukkaukseen tai väärään ilmiantoon.

Aikuisen on syytä muistaa, että aiheeton tutkinta on lapselle henkisesti hyvin raskas prosessi, joka pahimmillaan jättää lapseen elinikäisen arven.

Mikäli rikoksesta epäilty on lapselle läheinen henkilö, poliisi hankkii tarvittaessa lapselle edunvalvojan, joka valvoo kokonaisvaltaisesti lapsen etua rikosprosessin aikana.

Kanta-Hämeen alueella epäilyksi tapahtuneet lapsiin kohdistuneet väkivalta- ja seksuaalirikokset tutkitaan Hämeenlinnassa lapsirikosten tutkintaan erikoistuneessa tiimissä.

Alueella toimii myös monialainen ankkuri-tiimi, jonka tarkoituksena on ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä puuttumalla näiden rikolliseen käyttäytymiseen.

Rikosten esitutkinnan lisäksi Kanta-Hämeen lapsitiimi antaa konsultaatiota paikallisille viranomaisille ja muille lasten parissa toimiville tahoille mahdollisissa rikosepäilytapauksissa.

Poliisi toivookin, että lasten parissa toimivat ottavat epäselvissä tapauksissa matalalla kynnyksellä yhteyttä Kanta-Hämeen poliisin lapsitiimiin. Heli Lehrbäck p. 02954 37732, heli.lehrback@poliisi.fi. FL

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic