Lounais-Häme

Poliisi: Tohelot rikolliset ryöstivät kymppitonnien kuormaajan – "Toteutus tuo mieleen Karhukoplan, aina menee mönkään"

Mies vuokrasi arvokkaan työkoneen sekä trailerin, ja järjesti laitteiden "varkauden". Valvontakamerat tallensivat koko operaation.
Poliisin tehtävä ei ole olla järjestyksenvalvojana vaalitilaisuuksissa, mutta poliisi pyrkii olemaan isommissa tilaisuuksissa tehostetusti läsnä. Kuva: Vesa Joensuu
Kuvituskuva: Vesa Joensuu

Hämeen poliisilla on tutkittavana kymmenientuhansien eurojen arvoiseen työkone-kuormaajaan kohdistunut törkeä varkaus, joka selvisi ”karhukoplan” oman mokailun ansiosta.

Heinolalainen mies kävi maaliskuun alussa vuokraamassa vantaalaiselta yrittäjältä vuorokaudeksi etukuormaajan ja sen liikutteluun sopivan trailerin.

Mies hinasi yhdistelmän Vantaalta Heinolaan ja kertomansa mukaan jätti yhdistelmän yöksi kaupungin laidalla olevan metsäisen ulkoilualueen parkkipaikalle. Yrittäjä oli antanut vuokraajalle mukaan traileriin asennettavan aisalukon, jolla estetään trailerin kytkentä peräkoukkuun anastustarkoituksessa.

Vuokraaja ilmoitti yrittäjälle seuraavana päivänä pahoitellen, että hän ei osannut asentaa munalukolla asennettavaa trailerin aisalukkoa, ja traileri ja sen päällä oleva kuormaaja oli anastettu yön aikana.

”Varkaus” valvontakameroiden alla

Vuokraaja kertoi trailerin ja kuormaajan olleen yön parkissa ulkoilualueen parkkialueella. Parkkialueen ympärillä on metsää, mutta myös energiahuoltoon liittyvä rakennelma, joka on tehokkaasti suojattu hyvillä ja selvästi näkyvillä valvontakameroilla.

– Jos joku varkauteen osallistuneista olisi nostanut katseensa ylös kävellyt parkkialueen läpi, hän olisi poliisin mukaan huomannut kamerat. Heinolan torinkin on kameravalvonnan suhteen parempi paikka toteuttaa vuokratun kuormaajan anastussuunnitelma. Kopla ei ottanut alueen valvontakameroita huomioon – poliisi otti, Hämeen poliisi runoilee tiedotteessaan.

Tarkka suunnitelma

Poliisille selvisi kameratallenteista varsin pian, että vuokraaja kyllä käy vuokratun kuormaajan kanssa parkkialueella, asettaa trailerin ja kuormaajan parkkiin tehden suunnitelman mukaan lumeen trailerin renkaanjäljet poliisin löydettäviksi.

– Suunnitelmaan varmaankin kuului, että vuokraajan puhelimen täytyy linkittyä koko ajan läheiseen puhelinlinkkiin, jotta hän voi myöhemmin todistaa olleensa paikalla tutkimassa vuokraamaansa työkonetta, poliisi uskoo.

Kameratallenteessa näkyy, miten mies piilottaa puhelimensa parkkialueen lumipenkkaan ja poistuu sen jälkeen muutamaksi tunniksi paikalta trailerin ja kuormaajan kanssa. Myöhemmin vuokralainen palaa paikalle samalla autolla – ilman traileria ja kuormaajaa – ottaa puhelimensa hangesta ja tekee puhelun tehdäkseen teletietoihin jäljen soitosta ja puhelimen sijainnista.

Traileri ja kuormaaja löytyivät

Myöhemmin kuormaajan alla ollut traileri löytyi Heinolan keskustan tuntumasta ilman kuormaajaa.

Löydettäessä traileriin oli ilmaantunut erään yrityksen logolla varustetut työhaalarit, joiden rintapieleen oli brodeerattu työntekijän nimi.

Selvisi, että haalareiden omistajalla on konehalli käytössään erään toisen miehen kanssa Mikkelin seudulla. Poliisi meni käymään hallilla ja hinautti hallin sisällä olleen ”muka” varastetun kuormaajan pois.

Poliisin mukaan haalareiden omistajalla ei näyttäisi olevan osuutta tapaukseen, mutta hallin toinen käyttäjä, Jyväskylän seudulla asuva mies kertoi ostaneensa kuormaajan ja tietäen sen olevan sellainen, jota ”hänen hallissaan ei pitäisi olla”.

Tilanteen aiheuttamasta jännityksestä johtuen traileriin oli unohtunut hänen hallistaan peräisin olevat, hallin toisen haltijan työhaalarit.

Poliisin näkökulmasta jyväskyläläinen mies osasi arvostettavasti vastata teostaan. Poliisin ollessa kuormaajan vieressä Mikkelissä sijaitsevassa hallissa, lupasi jyväskyläläinen mies puhelimitse tulevansa paikalle Jyväskylästä Mikkeliin selvittämään asiaa. Mies otettiin kiinni ja poliisi kuljetti hänet Mikkelistä Lahteen poliisitalon vieraaksi.

”Kuin Karhukopla”

Kuormaajan anastuksen toteutus tuo poliisin mukaan kovasti mieleen Aku Ankasta tutun Karhukopla -konnajoukon poikkeuksetta pieleen menevät puuhastelut

– Viimeisen päälle hiotuista suunnitelmasta huolimatta joku menee aina mönkään ja karhukopla päätyy vankilaan. Karhukoplan tapaan tässäkin tosielämän tapahtumassa kuormaajan anastamisesta oli tehty hyvä suunnitelma, mutta toteutus ei ollutkaan ihan viimeisen päälle, poliisi pohtii tiedotteessa.

Poliisi on pidättänyt kuormaajan niin sanotun vuokraajan sekä jyväskyläläisen miehen, jonka hallista kuormaaja löydettiin. Esitutkinnan perusteella koplaan liittyy vielä muitakin henkilöitä, joihin poliisi tulee lähiaikoina olemaan yhteydessä.

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic