Lounais-Häme

Poliisi toimii hyvin ripeästi Forssassa

Forssassa poliisilla on yksi maan nopeimmista toimintavalmiusajoista A-luokan kiireellisiin tehtäviin. Asia käy ilmi STT:n uutisesta, johon on listattu valmiusaika kunnittain ja maakunnittain tammi-marraskuussa.

Tilasto osoittaa todeksi sen yleisen käsityksen, että valmiusaika on pidempi mitä pienempiin kuntiin ja kauemmaksi poliisiasemasta mennään.

Sekä Kanta- että Päijät-Hämeessä poliisin toimintavalmiusaika on 9,4 minuuttia. Forssassa poliisi on toimintavalmiudessa keskimäärin 6,4 minuutissa, mutta seudun kunnissa aika yli kaksinkertaistuu.

Pisin toimintavalmiusaika Forssan seudun kunnista on hieman yllättäen Tammelassa, 15,5 minuuttia. Ypäjällä valmiusaika on 14,8, Humppilassa 14,7 ja Jokioisilla 11,7 minuuttia. Lounais-Hämeen kunnista Urjalassa aika on 20,4 ja Somerolla peräti 24,9 minuuttia. Koko maan pisin toimintavalmiusaika on Utsjoella, 85,7 minuuttia eli lähes puolitoista tuntia.

Poliisin tavoiteaika A-luokan eli käytännössä pillit päällä -tehtävissä on 9,7 minuuttia. A-luokan tehtäviä ovat muun muassa kaikki perheväkivaltatapaukset, henkeen ja terveyteen kohdistuvat teot, erityisen hankalassa paikassa tapahtuvat tai vakavat kolarit.

Arvio kiireellisyydestä tehdään yhteistyössä hätäkeskuksen kanssa ja ne katsotaan tapauskohtaisesti.

 

Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisista iloitsee Forssan kärkipaikasta Hämeessä ja hyvästä sijoituksesta koko maassa. Vain muutamassa isossa kaupungissa, kuten Helsingissä, Turussa ja Espoossa poliisi on toimintavalmiudessa hieman nopeammin kuin Forssassa, Tampereella yhtä nopeasti.

-Se on osoitus Forssan poliisiaseman henkilökunnan ammattitaidosta ja sitoutumisesta. Tilasto myös osoittaa, että Forssa on hyvä sijaintipaikka poliisiasemalle, Seppänen näkee.

Seppänen muistuttaa, ettei tilasto kerro koko totuutta. Hän ei laskisi A-kiireellisyysluokan tehtäviä kuntatasolla. Pienimmissä kunnissa määrä voi jäädä vuositasolla alle kymmeneen, mikä saattaa aiheuttaa tilastovalehtelua.

-Seuraan itse enemmän AB-tehtäviä, johon on laskettu myös hoidettava viipymättä -kategorian tehtävät. Niissä tavoiteaikamme on 17,2 minuuttia ja siihen päästään koko Hämeen poliisilaitoksen osalta.

Toimintavalmiusaika lasketaan siitä hetkestä, kun poliisi vastaanottaa tehtävän siihen hetkeen, kun poliisi ilmoittaa olevansa kohteessa paikalla.

Poliisilaitosten läheisyydessä toimintavalmiusaika on siis pikkupaikkakuntia alhaisempi. Jos pienten paikkakuntien valmiusaikaa halutaan lyhentää, se näkyy Seppäsen mukaan nopeasti valmiusajan heikkenemisenä niillä paikkakunnilla, joilla tehtäviä tulee enemmän.

Jotta toimintavalmiusaika saataisiin alle tavoitteen kaikkialla, tarvittaisiin lisää resursseja.

-Ongelma on aina ihmisen kokoinen ja olisi kohtuullista, että se saataisiin hoidettua tasapuolisesti niin Humppilassa kuin Forssassa, Seppänen myöntää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic