Lounais-Häme

Poliisi tutkii Finnairin lennolta poistetun Pennasen toimintaa ilmaliikenteen häirintänä - naisen mukaan hän vastusti toisen henkilön maastapoistamista

Helsinki
31.07.2018, 17:10

Kotimaa

Poliisi on kirjannut rikosilmoituksen Finnairin lennolta poistetun henkilön toiminnasta, Itä-Uudenmaan poliisista vahvistetaan STT:lle. Poliisi tutkii tapausta liikenteen häirintänä.
Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin tänään Finnairin lennolta Helsingistä Berliiniin. Pennasen mukaan hänet poistettiin, koska hän oli vastustanut koneessa olleen henkilön poistamista maasta. Pennanen kuvasi tapahtumista videon Facebook-sivuilleen.
Komisario Jan Lindström Itä-Uudenmaan poliisista kertoo, että poliisi avitti ”mieltään ilmaisseen henkilön” ulos lennolta.
– Hän ei ole noudattanut henkilökunnan käskyjä ja kehotuksia ja hän on omalla toiminnallaan yrittänyt estää lennon lähdön. Hänet on kapteenin päätöksellä poistettu koneesta, Lindström sanoo.
Lindström ei tässä vaiheessa vahvista, oliko samalla lennolla maastapoistettavaa ihmistä.
– Sen verran on selvitelty, mitä siinä videossa tapahtuu. Tästä kirjataan rikosilmoitus ja sen jälkeen selvitellään, mitä motiiveita tässä on ollut.
Pennanen kertoi aiemmin STT:lle poliisin sanoneen hänelle, ettei tilanteesta seuraa muuta kuin huomautus.

Halusi estää tilanteen

Pennanen kertoo lentoemännän vahvistaneen, että kyseessä on palautustilanne. Pennanen sanoo, ettei tiedä, mihin henkilöä oltiin viemässä, mutta hänestä vaikutti, että miestä oltiin viemässä väkisin.
– Häntä pidettiin useamman ihmisen voimin. Hän vaikersi ja hänen päätään painettiin alas, hän kuvailee.
Pennanen päätteli äänestä, että maastapoistettava oli mies.
Pennanen sanoo, että ei suostunut istumaan alas, koska halusi estää tilanteen. Hän sanoo seuraavansa työnsäkin puolesta paljon turvapaikkakysymyksiä. Tämä sai hänet toimimaan.
– Tiedän että turvapaikkamenettelyssä on valtavia ongelmia. Oikeusturvaa on heikennetty tällä hallituskaudella ja lähtökohtaisesti pakkopalautukset ovat ongelmallisia. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan palautuksia esimerkiksi Afganistaniin ei tulisi tehdä, Pennanen perustelee tekoaan.
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kehuu Pennasen tekoa rohkeaksi Twitterissä.
– Huutavien ihmisoikeusongelmien esiin nostaminen ei voi olla kiinni vain yksittäisten ihmisten kansalaisrohkeudesta, hän sanoi.

https://www.facebook.com/aino.pennanen
https://twitter.com/ToukoAalto/status/1024245622424129536

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic