Lounais-Häme

Poliisi tutkii Kuopion bussiturmaa muun muassa neljänä kuolemantuottamuksena, neljä uhria yhä tehohoidossa

Kuopio
25.08.2018, 11:18

Kotimaa

Kuopion eilistä linja-autoturmaa tutkitaan tässä vaiheessa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja neljänä kuolemantuottamuksena, kertoo Itä-Suomen poliisi.
Poliisi selvittää onnettomuuden mahdollisina syinä teknistä vikaa, kuljettajan toimintaa ja terveydentilaa sekä liikenneolosuhteita. Poliisi on tehnyt teknisen rikostutkinnan onnettomuuspaikalla ja päässyt puhuttamaan linja-auton matkustajia tänä aamuna.
Neljän loukkaantuneen tehohoito jatkuu edelleen, kertoo Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS).
Teho-osastolla on hoidettu yhteensä viittä potilasta, joista yksi aiotaan siirtää päivän aikana vuodeosastolle. Sairaalasta on kotiutunut kaksi potilasta ja viikonlopun aikana kotiutetaan useita lievemmin loukkaantuneita, KYS kertoo.
Linja-auto syöksyi sillalta junaraiteille Kuopion Kolmisopessa perjantaina iltapäivällä. Ennen pudotusta bussi törmäsi viiteen henkilöautoon. Turmassa kuoli neljä bussin matkustajaa.

Onnettomuustutkintakeskus aloittaa osallisten kuulemisen

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) aloittaa tänään Kuopion eilisen linja-autoturman osallisten kuulemiset.
Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Laurialan mukaan esimerkiksi linja-auton kuljettajaa ja onnettomuuden mahdollisia silminnäkijöitä pyritään kuulemaan viikonlopun aikana. Osallisia kuullaan heidän terveytensä ja vointinsa mukaan.
– Teemme melkoisen määrän kuulemisia jo nyt viikonlopun aikana. Niitä jatketaan myös ensi viikolla ja tarvittaessa myöhemminkin. Nyt pyritään saamaan alustava kokonaistilannekuva, Lauriala sanoo STT:lle.
Pelastustoimien jälkeen Otkes suoritti eilisiltana alustavan paikkatutkinnan. Yöllä linja-auto nostettiin pois junaradalta ja siirrettiin sisätiloihin teknistä tutkintaa varten.
– Nyt aamulla tutkintaryhmä ryhtyy tekniseen tutkintaan, niin sanotusti läpivalaisemaan perusteellisesti tämän linja-auton, Lauriala kertoo.
Linja-auto tutkitaan läpikotaisin, jotta mahdollisia syitä onnettomuuteen pystytään joko löytämään tai sulkemaan pois. Muun muassa ajoneuvon jarrut tarkastetaan ja sen huoltohistoria käydään läpi.
Laurialan mukaan Otkesilla ei ole vielä merkittäviä vahvennettuja ja todennettuja löydöksiä onnettomuudesta.
Onnettomuustutkinnan aikana käydään läpi myös pelastustoimia ja muidenkin viranomaisten toimintaa, muun muassa kriisitukea. Tutkinta kestää kokonaisuudessaan noin puoli vuotta ja se johtaa aikanaan turvallisuussuosituksiin.

Junaliikenne palautui VR:n mukaan normaaliksi

Kuopiossa rata on saatu raivattua linja-autoturman jäljiltä, kertoi Liikenneviraston Rataliikennekeskus aiemmin tänään. Aamun ensimmäiset henkilöjunat korvattiin kuitenkin linja-autoilla Kuopion ja Suonenjoen välillä.
VR:n mukaan junaliikenne Kuopion ja Suonenjoen välillä jatkuu normaalisti lauantaiaamuna kello 8 alkaen.
Onnettomuusbussissa oli 20 matkustajaa. He olivat suomalaisia Ruotsissa asuvia karaokeharrastajia. Onnettomuusbussissa ollut henkilö kertoi STT:lle, että ryhmä oli lähtenyt perjantaina aamulla Kalixista Pohjois-Ruotsista kohti Kuopion Rauhalahtea laulamaan karaokea.
Kaikki bussissa olleet eivät hänen mukaansa olleet eläkeläisiä, toisin kuin poliisi on aiemmin kertonut.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti