Lounais-Häme

Poliisi varoittaa sähköpostikiristyksistä, väitteillä arkaluontoisista kuvista yritetään kiristää rahaa - "Salasanan mainitsemisella pyritään säikäyttämään"

Helsinki
17.10.2018, 08:56

Kotimaa

Poliisille on alkusyksystä tehty jo yli 200 ilmoitusta sähköpostikiristyksistä. Sähköposteissa on väitetty, että lähettäjällä on hallussaan arkaluontoista video- tai kuvamateriaalia, jota tietokoneen kamera on tallentanut aikuisviihdesivulla vierailun aikana. Viestissä uhataan, että lähettäjän ilmoittamalle bitcoin-tilille on maksettava rahaa, jotta materiaalia ei levitettäisi.
– Kyseessä vaikuttaa olevan kansainvälinen ilmiö, mutta lähettäjästä tai lähettäjistä ei ole vielä tietoa. Ilmoituksia tuli muutamia jo heinäkuussa, mutta ilmoitusmäärät ovat selvästi kasvaneet elo- ja syyskuussa. Suurin osa sähköposteista on ollut englanninkielisiä, mutta osa on ollut kirjoitettu puutteellisella suomen kielellä, sanoo tiedotteessa rikosylikomisario Timo Piiroinen keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksesta.
Yleensä mukana on ollut salasana, jota sähköpostin saaja on käyttänyt tai käyttää jossain verkkopalvelussa. Ainakin osa salasanoista on todennäköisesti saatu vanhan tietomurron tai -vuodon yhteydessä, kyberrikostorjuntakeskus kertoo.
– Salasanan mainitsemisella pyritään säikäyttämään ja vakuuttamaan kiristyksen uhri uhkauksen aitoudesta. Toistaiseksi poliisin tiedossa ei ole sellaisia tapauksia, joissa uhkaus olisi toteutettu ja kiristyksen kohteena olevasta henkilöstä todella olisi esitetty arkaluontoista kuvamateriaalia.
Poliisin tiedossa ei ole, että arkaluontoista materiaalia olisi ollut tekijöillä hallussa.
– Tärkeää on, että viestin saaja ei maksa mitään vaan ilmoittaa huijausviestistä poliisille esimerkiksi poliisin nettisivujen kautta sähköisellä rikosilmoituksella. Saamansa sähköpostin voi sisällyttää ilmoitukseen liitteenä tai kopioida sähköpostin siihen suoraan. Ilmoituksen tulisi olla mahdollisimman tarkka, koska kaikki tiedot voivat olla hyödyksi kokonaisuuden selvittämisessä, Piiroinen sanoo.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic