Lounais-Häme

Poliisi: Yön susien alajengissä alle 10 jäsentä eri puolilla eteläistä Suomea

Venäläinen Yön sudet tunnetaan Putinin tukijana - presidentti on myös ajanut jäsenten kanssa moottoripyörällä
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta tunnettu jengi on viime vuosina levinnyt länteen päin.
Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta tunnettu jengi on viime vuosina levinnyt länteen päin. Kuva: EPA

Poliisi kertoo, että Suomeen on rantautunut venäläisen järjestäytyneen rikollisryhmän Yön susien alajengi. RMI tai Russian Motorcyclists International -nimisessä alajengissä on alle kymmenen jäsentä.

– RMI ei ole asettunut Suomessa millekään tietylle paikkakunnalle, vaan sen tällä hetkellä vajaat kymmenen jäsentä ovat asuinseuduillaan ympäri eteläistä Suomea. Todennäköisesti RMI pyrkii vakiinnuttamaan asemansa ja laajentamaan toimintaansa, KRP:n rikosylikomisario Christer Ahlgren sanoo tiedotteessa.

Ahlgren kertoo STT:lle, ettei poliisin tiedossa ole, että jäsenet olisivat ainakaan jengiläisinä syyllistyneet rikoksiin.

Hänen tiedossaan ei myöskään ole, että RMI:llä olisi tiivistä yhteistyötä Suomessa toimiviin muihin jengeihin.

– RMI:llä on tiedetty olleen yhteyksiä Helvetin enkeleihin, mutta sittemmin välit ovat tiedettävästi viilenneet, Ahlgren sanoo.

 

Luitko tämän: “Putinin moottoripyöräjengi” levinnyt Suomeen, vahvistaa KRP – Hämeen poliisilaitos kiistää kerhon Forssa-yhteyden

 

Poliisin mukaan RMI:n tulo Suomeen on osa eurooppalaista kehitystä. Ryhmä on laajentumassa myös muun muassa Sveitsiin, Itävaltaan, Saksaan, Ranskaan, Romaniaan ja Kanadaan.

RMI levisi Suomeen tammikuussa. Ahlgren uskoo, että RMI pitää tiiviisti yhteyttä emojärjestön Yön susien kanssa.

– RMI:n tavoitteena on vakiinnuttaa sen asema Suomessa. Uskoisin, että he pitävät lähiaikoina aika matalaa profiilia.

Putin esiintyi jengiläisten kanssa ja päätyi Suomen poliisin rekisteriin

Yön sudet on tunnettu Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta. 1980-luvulla muodostunut Yön sudet nousi kansainväliseen valokeilaan erityisesti vuonna 2011, kun Putin itse ajoi moottoripyörällä jengin jäsenten kanssa Venäjällä Novorossijskin satamakaupungissa Mustanmeren rannalla.

Putinin esiintyminen Yön susien rinnalla noteerattiin myös Suomen poliisissa. Putin päätyi Suomen poliisin epäiltyjen rekisteriin (epri). Poliisi poisti myöhemmin merkinnän virheellisenä. Putin-rekisterijuttu päätyi myös oikeuden puntaroitavaksi, mutta syytteet menivät nurin.

Yön sudet lisättiin Yhdysvaltain pakotelistalle vuonna 2014. Yhdysvaltain mukaan syynä oli jengin osallistuminen Krimin niemimaan kaappaamiseen ja Itä-Ukrainan konfliktiin.

Poliisi: Vakava järjestäytynyt rikollisuus kasvaa

Vakava järjestäytynyt rikollisuus kasvaa ja kovenee lähivuosina, ja Suomeen tulee ulkomailta entistä väkivaltaisempia ryhmiä. Näin arvioivat Poliisihallitus ja keskusrikospoliisi (KRP) tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Organisaatioiden määrä on poliisin mukaan tällä vuosituhannella yli kaksinkertaistunut. Vuonna 2000 Suomessa oli vain kolme vakiintunutta tunnuksellista järjestäytyneen rikollisuuden organisaatiota ja kahdeksan osastoa.

– Nyt organisaatioita on seitsemän ja osastoja jopa 75, ja kasvu näyttää jatkuvan, poliisi kertoo tiedotteessa.

Suomessa jo olevat rikollisryhmät pyrkivät laajentumaan ja turvaamaan toimintaansa. Poliisin mukaan uudet ulkomailta tulevat ryhmät taas yrittävät saada jalansijaa ja tuovat saapuessaan entistä väkivaltaisemman rikolliskulttuurin.

– Kansainvälisesti toimivat rikollisorganisaatiot hyödyntävät jäsentensä jo Suomessa olevia ja Suomen oloja tuntevia maanmiehiä, sanoo KRP:n rikosylikomisario Ahlgren tiedotteessa.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic