Lounais-Häme Hämeenlinna

Poliisijärjestöjen liitto: 100 000 hälytystehtävää jää hoitamatta, poliisien työuupumus yleistä

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton järjestöpäällikkö Mika Nygård. Kuva: Esko Tuovinen

Eduskuntavaalien läheisyys tietää Suomen Poliisijärjestöjen Liiton järjestöpäällikölle Mika Nygårdille kiireitä.

Hän tuli haastatteluun Jyväskylästä, jossa hän kertoi vaalitilaisuudessa poliisien hälyttävästä tilanteesta. Liiton mielestä Suomeen pitäisi lisätä ainakin 700 uutta poliisia, sillä maassa on vähemmän poliiseja kuin muissa Pohjoismaissa.

– Toivottavasti mahdollisimman moni uusi kansanedustaja tietää tilanteemme ja on valmis tekemään sen hyväksi jotakin. On kuitenkin kyse suomalaisten turvallisuudesta, Nygård sanoo.

 

Tilanne ei ole helppo, sillä työttömiä poliiseja on ainoastaan kourallinen. Vaikka poliiseille aukeaisikin tulevina vuosina runsaasti uusia työpaikkoja, rikostutkijoiden löytäminen ei ole helppoa. Tutkittavia rikosilmoituksia on paljon. Poliiseja onkin jouduttu siirtämään väkisin tutkijoiksi.

– Erityisen huolissamme olemme poliisien määrän jatkuvasta vähenemisestä. Yhdessäkään muussa Pohjoismaassa ei ole yhtä vähän poliiseja kuin Suomessa, Nygård kertoo.

Vuonna 2010 poliiseja oli vielä 7724, mutta heidän määränsä laski vuoteen 2014 mennessä 7483:een ja vuoteen 2017 mennessä 7148:aan. Ennusteiden mukaan poliiseja on ensi vuonna 6743 ja vuonna 2021 enää 6650.

Liiton laskelmien mukaan poliiseja on ensi vuonna 1,25 poliisia tuhatta asukasta kohti. Esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku on 2,14.

– Tavoitteemme on, että Suomessa on vähintään 7850 poliisia vuoteen 2024 mennessä, Nygård korostaa.

 

Nygård on erityisen huolissaan siitä, ettei poliisi pysty hoitamaan tehtäviään resurssipulan takia.

Jo nyt rikosten tutkinta-ajat ovat pidentyneet, eikä lievimpiä omaisuusrikoksia voida tutkia ollenkaan. Vuonna 2008 tutkinta-ajat olivat keskimäärin 79 vuorokautta ja vuonna 2017 kaikkiaan 125 vuorokautta.

Viime vuonna liiton tekemä kysely puhui karua kieltä. Jatkuva resurssipula kuormittaa jäsenistöä. Poliisihallituksen mukaan 100 000 hälytystehtävää jää poliisilta hoitamatta resurssivajeen takia.

– 94 prosenttia jäsenistä on sitä mieltä, että poliisi on työssään äärirajoilla ja työuupumus ammatissa on yleistä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic