Lounais-Häme

Poliisijohdon oikeusjutun todistajina kuullaan väkeä Kari Tolvasesta Europol-pomoon

Helsinki
30.09.2018, 14:51

Kotimaa

Tiistaina alkavassa korkean poliisijohdon tietolähdeoikeudenkäynnin pääkäsittelyssä nähdään poikkeuksellinen yli 60 todistajan joukko, jolta ei pitäisi puuttua arvovaltaisuutta. Jos Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion törkeän huume- ja virkarikosjutun katras kuultavista näytti alamaailman ja virkamieseliitin liian pitkäksi venähtäneeltä pikkujoulunäytelmältä, vaikuttaa tietolähdejutun todistajaluettelo listalta jatkojen osallistujista.
Oikeudenkäynnin ytimessä on vastuu vuosia tyhjyyttään ammottaneen Helsingin poliisin tietolähderekisterin järjestämisestä ja valvonnasta sekä se, tuhosiko huumepoliisi rekisterin tiedot vuonna 2008.
Vastuuta toiminnan järjestämisestä ja valvonnasta syyttäjä penää oikeudenkäynnissä aina entiseen poliisiylijohtajaan Mikko Paateroon saakka. Syytettyinä ovat myös Helsingin poliisin päällikkö Lasse Aapio, keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot, Helsingin poliisin ex-komentaja Jukka Riikonen, Aarnio ja tämän ex-alaisia.
Syytetyt kiistävät rikokset.

Ääniä vuosikymmenen takaa

Huumepoliisin tietolähdetoiminta kummastutti viranomaisia jo viime vuosikymmenellä. Vuonna 2007 Matti Rinne sisäministeriön poliisiosastolta keräsi kollegansa kanssa muistion, jonka perusteella esimerkiksi alamaailman ex-vaikuttajan Keijo Vilhusen ja Aarnion suhde huolestutti muissa poliisiyksiköissä.
Muistio on salattu, mutta siihen viitataan esitutkinnassa muun muassa ex-valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koiviston kuulustelussa. Koivisto toimi tutkinnanjohtajana vuosien 2009-2010 virkarikosjutussa, jonka yhtenä pääkysymyksenä oli väittämä huumepoliisien tietolähteiden suojelemisesta rikosvastuulta.
Koiviston tutkima virkarikosjuttu lässähti kasaan, mutta nyt häntä ja Rinnettä kuullaan todistajina. Kuulusteluissa Koivisto kertoi, että hänen Riikoselle saattamansa tiedot Aarnion ja Vilhusen suhteista eivät johtaneet ilmeisesti sisäisiin toimenpiteisiin.

Poliisin valasta todistajan vakuutukseen

Vain totuuden aitiossa vannoo kertovansa myös joukko korkea-arvoisia poliiseja. Yksi heistä on vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta vastaava päällikkö Jari Liukku Europolista, joka toimi vuoteen 2010 Helsingin poliisin apulaispäällikkönä.Väitettynä rekisterin tuhoamisajankohtana Liukku tosin oli virkavapaalla.
– En pysty sanomaan sitä, onko se tyhjennetty vai ei. En muista, että tällaista olisi tullut ilmi laillisuustarkastuksissa tai muutenkaan, Liukku kommentoi rekisterin tilaa kuulusteluissa.
Todistaja-aitiossa vierailevat myös Helsingin poliisin päällikön sijaisuutta hoitava Tomi Vuori, apulaispäällikkö Heikki Kopperoinen ja Aarnion ex-alaisia. Poliitikoista todistaja-aitioon saapuvat ex-sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sekä poliisikansanedustajat Tom Packalén (ps.) ja Kari Tolvanen (kok.).

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic