Lounais-Häme

Poliisijohdon virkarikoskäräjät jatkuvat: Vuorossa Helsingin ex-poliisikomentaja Jukka Riikonen

Helsinki
08.11.2018, 01:40

Kotimaa

Poliisijohdon virkarikoskäräjillä kuullaan tänään Helsingin entistä poliisikomentajaa Jukka Riikosta. Oikeuskäsittelyssä kyse on Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan järjestämisestä ja valvonnasta. Syyttäjän mukaan Jari Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi tuhosi laitoksen tietolähderekisterin vuonna 2008, minkä jälkeen tietolähteet jätettiin vuosikausiksi rekisteröimättä.
Syytteessä on joukko entistä ja nykyistä korkeaa poliisijohtoa. Oikeuden on tarkoitus selvittää muun muassa, mitä kukakin tiesi tilanteesta ja pitäisikö jonkun tai joidenkin joutua siitä rikosvastuuseen.
Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Puolustus vedonnut ohjeiden sekavuuteen ja puuttumiseen

Riikosen puolustus on vedonnut muiden syytettyjen tavoin sekavaan sääntelyyn. Lainsäädäntö ei puolustuksen mukaan ollut millään muotoa tarkkarajaista.
Lisäksi sääntelystä puuttuivat Riikosen puolustuksen mukaan esimerkiksi ohjeet sen varalle, että tietolähde olisi paljastunut.
Riikonen on aiemmin kieltänyt, että hänellä olisi ollut tietolähderekisteristä niin yksityiskohtaista tietoa, että olisi pystynyt reagoimaan. Asiaesittelyssä taas puolustuksen mukaan ainakin jotain tietoa oli liikkunut.
– Mutta se ei ole sillä tavalla ollut merkittävää, että siihen olisi reagoitu, puolustus sanoi.
Puolustus myös kiisti, että Riikonen olisi tahallaan piilotellut Helsingin tilannetta.

Syytteessä on Riikosen lisäksi seitsemän muuta virkamiestä

Syytettyinä on yhteensä kahdeksan virkamiestä. Riikosen ja Aarnion lisäksi syytteessä on kaksi Aarnion alaista, entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisin hyllytetty päällikkö Lasse Aapio, keskusrikospoliisin hyllytetty päällikkö Robin Lardot sekä sisäministeriön poliisiosastolla ja Poliisihallituksen ylitarkastajana toiminut virkamies.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti