Lounais-Häme

Valtava huumetutkinta Suomessa: Hämeeseenkin salakuljetettiin tuhansittain ekstaasitabletteja ja kilokaupalla amfetamiinia koronasulun aikana – "Tämän kokoinen huume-erä ei ole jäänyt Lahden sisään"

Poliisin mukaan huumeita tuotiin Suomeen kukkalähetysten mukana. Osa huumeista tavoitti myös Hämeen poliisilaitoksen alueen. Poliisi arvioi, että eri puolille Suomea kuljetettujen huumeiden katukauppa-arvo on yli 20 miljoonaa euroa.
Poliisi on jatkuvasti kontaktissa suureen määrään ihmisiä. Kontaktit korostuivat Uudenmaan pariviikkoisen eristyksen aikana. Kuva: -
Poliisin mukaan suuri huume-erä tuotiin Hämeen poliisilaitoksen alueelle Uudenmaan koronasulun aikana huhtikuussa 2020. Poliisit vartioivat Uudenmaan ja Kanta-Hämeen rajaa viime keväänä. Arkistokuva: Lännen Media

Keskusrikospoliisi ja useat poliisilaitokset ovat selvittäneet Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen suurta huumerikosvyyhtiä, jossa maahan on tuotu mittava määrä erilaisia huumausaineita Alankomaista.

Huumeiden maahantuonti jatkui poliisin mukaan kesästä 2018 aina toukokuuhun 2020. Kaikkiaan tutkintaan ovat osallistuneet Keskusrikospoliisin lisäksi myös Hämeen, Kaakkois-Suomen ja Pohjanmaan poliisilaitokset.

Pääjärjestäjinä ovat poliisin mukaan 44- ja 47-vuotiaat alankomaiset miehet, jotka ottivat huumeet vastaan Alankomaissa ja pakkasivat ne kuljetettavaksi Suomeen, jonne ne kuljetettiin poliisin mukaan kukka- ja huonetilakasvien seassa. Huumeet toimitettiin poliisin mukaan suomalaisten tilauksesta, ja tilaajat vastasivat myös niiden levityksestä Suomessa. Lähetykset saapuivat Helsinkiin Vuosaaren satamaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Poliisin mukaan huumeet oli pakattu ja tuotu Suomeen kukkien ja kasvien kuljetusruukuissa. Kuva kuorma-autosta, jossa lähetyksiä tuotiin. Kuva: Poliisi

– Epäillyt ovat käyttäneet huumausainekuljetusten järjestämiseen ammattimaisia keinoja, kuten perustaneet kukkien maahantuontiin perustuvan yrityksen, ja pyörittäneet laillista liiketoimintaa yhtä aikaa huumausainekuljetusten kanssa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty poliisin tiedotteessa.

Rahtikuljetusyritystä, jonka toimittamissa lähetyksissä huumeet kulkivat maahan, ei epäillä huumerikoksista.

Suuri huume-erä Hämeeseen koronasulun yli

Huumeita tuotiin myös Uudenmaan rajan yli Hämeen poliisilaitoksen alueelle. Hämeen poliisilaitos tutki kokonaisuudessa suurta huume-erän tuontia Päijät-Hämeen puolelle huhtikuussa 2020, silloin, kun Uusimaa oli koronaviruspandemian takia sulussa.

Erä, jossa oli poliisin mukaan kaikkiaan 44 kiloa amfetamiinia, 80 000 ekstaasitablettia, 4 kiloa kokaiinia ja 100 000 tabletin verran Xanaxia, kuljetettiin Järvenpään kautta Lahteen. Lähetystä saapui Lahdesta noutamaan kaikkiaan 44-vuotias mies, joka myös kuljetti erän Päijät-Hämeeseen. Poliisin mukaan erää saapui varuiksi noutamaan myös 23-vuotias lahtelainen siltä varalta, ettei toinen kuljetus olisi päässyt Uudenmaan koronasulusta läpi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Poliisi sai esitutkinnassa kuvan ekstaasitableteista, joita kuljetettiin koronasulun yli Lahteen keväällä 2020. Kuva: Poliisi

Myöhemmin huhtikuussa eräs 29-vuotias nuori mies kuljetti 250 000 euroa maahantuontiorganisaatiolle Vantaalle, ja tämän maksun epäillään liittyneen aiemmin toimitettuun suureen erään.

Hämeen poliisin tutkintaosuudesta vastannut tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Rekola kertoo, ettei poliisi saanut takavarikoitua huume-erää vaan jutun tutkinta alkoi myöhemmin vuonna 2020. Rekola kuvailee, että Lahti toimi suuren lähetyksen eräänlaisena ”logistiikkakeskuksena.”

– Olettaisin, että tämän kokoinen huume-erä ei ole jäänyt Lahden sisään, sanoo Rekola.

Tämä voi tarkoittaa, että huumeita on myyty muualle Etelä-Suomeen.

Lahteen tuotua erää organisoitiin Lappeenrannasta käsin, uskoo poliisi. Huumelastin kuljetukseen osallistuneet kolme miestä ovat olleet vangittuina, ja Rekolan mukaan kiinniotot tehtiin joulukuussa.

Poliisi: katukauppa-arvo 20 miljoonaa

Poliisin mukaan huumeita toimitettiin myös Ruotsiin. Kaikkiaan Suomeen on kohdistunut poliisin arvion mukaan 17 huume-erän maahantuontia.

Suomessa poliisi on kohdistanut tutkintatoimia kaikkiaan yli 50 ihmiseen. Maahantuotujen huumeiden katukauppa-arvon poliisi arvio olevan kaikkiaan yli 20 miljoonaa euroa. Poliisi arvioi myös, että sama kuljetusorganisaatio on tuonut Suomeen myös osan huumeista, jotka liittyivat julkisuudessa olleeseen laajaan Katiska-huumevyyhtiin. Katiska-tapauksen huumesyytteitä istuttiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Myös Katiska-kokonaisuudessa oli Kanta-Hämettä koskeva haara, kun huumeita oli toimitettu Kanta-Hämeen Riihimäelle.

Espoossa asunut hollantilaismies jäi poliisin haaviin keväällä 2020. Hän oli pakkaamassa autoonsa huumelaatikoita, joiden sisältä löytyi muun muassa useita kiloja marihuanaa ja tuhansia ekstaasitabletteja. Kuva: Poliisi

 

Juttua päivitetty 4.2.2021 kello 16.16. Tekstiä täydennetty kauttaaltaan, kuvat lisätty

Uusimmat

Fingerpori

comic