Lounais-Häme

Poliisille lisää rahaa talousarviosta

Poliisi on saamassa valtion täydentävässä talousarvioesityksessä lisämäärärahaa, jonka turvin 200 määräaikaista poliisia jatkaa tehtävissään.

Hämeessä lisäraha koskee 14:ää eri tehtävissä toimivaa poliisia. Ilman määrärahaa poliisien määrä olisi vähentynyt merkittävästi tämän vuoden lopussa.

Hämeen poliisin poliisipäällikkö Tapio Saarni pitää linjausta hyvänä asiana.

-Poliisien osalta on hyvä, että työpaikat säilyvät. Tämä mahdollistaa myös sen, ettei palveluihin tarvitse tehdä niin isoja supistuksia, Saarni sanoo.

Saarni muistuttaa, että lisärahan määrä on vielä avoinna. Rahaa voidaan ohjata myös muihin tarkoituksiin poliisin sisällä.

-14 määräaikaisen työsopimuksia on Hämeessä jatkettu tammi-helmikuun ajan. Kun raha saadaan, nähdään riittääkö se kaikkien palkkaamiseen koko vuoden ajaksi.

Kehyspäätöksen mukaan poliisin resursseja piti vähentää tästä vuodesta vuoteen 2020 asti. Saarnin mukaan turvapaikanhakijatilanne antoi täksi vuodeksi poliisille lisää resursseja, eikä vähennyksiin tarvinnut ryhtyä.

Saarni toivoo, että kehyspäätökseen tehdään tulevienkin vuosien osalta korjauksia.

-Jos suunnitelma toteutuu, koko maassa poliisien määrä vähenee 7200:sta 6450:een, eli 750 poliisivirkaa vähenee. Hämeessä vähennystä tulisi 70 poliisin verran. Se on toteutuessaan iso määrä. Neuvotteluissa tavoitteena on, etteivät leikkaukset olisi noin suuria, Saarni sanoo.

Turvapaikanhakijoiden osalta Hämeen poliisilla on Saarnin mukaan tällä hetkellä riittävät resurssit. Tosin nyt ovat alkamassa maasta poistamiset, jotka Saarnin mukaan työllistävät poliisia lisää. Saarni arvioi, että kielteisen päätöksen saaneet paperittomat ja laittomat maassa olijat hakeutuvat Hämeen sijasta isommille paikkakunnille.

Vanhempi konstaapeli, Hämeen poliisin luottamusmies Rami Lehtinen sanoo, että turvapaikanhakijoihin liittyvät tapahtumat ovat työllistäneet Forssan seudulla poliisia kuluvan vuoden aikana odotettua vähemmän.

-Mielenosoitukset ovat toki työllistäneet ja vieneet resursseja muista poliisitehtävistä, mutta rikoksia on tehty melko vähän, kyse on lähinnä yksittäistapauksista, Lehtinen kertoo.

Suurin uhka kenttäpoliisille Lehtisen mukaan ovat laittomasta maassa olevat ja tänne jäävät henkilöt. Heistä poliisi ei paperien puuttuessa tiedä, kenen kanssa toimii. Lehtinenkin uskoo näiden hakeutuvan enemmän isompiin kaupunkeihin, eikä siten työllistävän Forssan seutukunnalla poliisia. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti