Lounais-Häme Forssan seutu

Poliisin resursseihin odotetaan parannusta tulevalta hallitukselta – Forssan poliisilaitoksen tilanne "melko lohduton"

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki olettaa, että tuleva hallitus lisää puolueiden lupausten mukaisesti poliisin resursseja tuntuvasti.
Hämeen poliisin pääluottamusmies Rami Lehtinen (vas.) kiittää poliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä tämän tekemästä työstä poliisin resurssien korjaamiseksi. Kumpikin odottaa tulevalta hallitukselta lupauksien täyttämistä. Kuva: Tapio Tuomela, Lassi Puhtimäki
Hämeen poliisin pääluottamusmies Rami Lehtinen (vas.) kiittää poliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä tämän tekemästä työstä poliisin resurssien korjaamiseksi. Kumpikin odottaa tulevalta hallitukselta lupauksien täyttämistä. Kuva: Tapio Tuomela, Lassi Puhtimäki

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on esittänyt, että Suomeen pitää saada minimissään 600 uutta poliisia. Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoo, että tuo lisäys tarkoittaisi Hämeeseen 40–50 uuttaa poliisivirkaa.

– Jos näin kävisi, pystyisimme toimimaan aivan eri tavalla kuin nykyisin. Olisimme valmiita nostamaan turvallisuustasoa ja lisäys auttaisi myös nykyisten tehtävien kehittämisessä, Koskimäki sanoo.

Poliisipäällikkö sanoo, että akuuttia apua poliisin resurssipulaan ei ole luvassa. Hän kääntää katseensa nyt tulevaan hallitukseen.

– Jos hallitus ei huomioi poliisin resurssitarvetta, tilanne on hankala. Kaikki puolueet lupasivat ennen vaaleja poliisille lisää resursseja ja ymmärrystä tuntui löytyvän, joten siinä mielessä olen toiveikas. Resurssien lisääminen on nyt kiinni yhteisestä tahdosta.

Koskimäen mukaan resurssien lisäys näkyisi esimerkiksi siinä, että partiot ehtisivät paremmin käydä kouluilla ja jalkautua nuorten keskuuteen.

– Partiot ovat se, jolla on katu-uskottavuutta. Toki Hämeessä tätä työtä tehdään jo nyt resursseihin nähden hyvin.

 

Luitko tämän: Hämeen poliisi saattaa jäädä ilman lisämäärärahoja. Poliisipäällikkö: “Viime vuonna meidät pelasti se, että säästimme vuokrissa”

 

Forssan poliisilaitoksen näkökulmasta nykytilanne on melko lohduton. Resursseja on karsittu pitkin matkaa ja viimeisen kahden vuoden aikanakin vanhemman konstaapelin virkoja on vähentynyt erilaisten poistumien myötä noin 10 prosenttia henkilökunnan vahvuudesta.

Pääluottamusmies Rami Lehtinen Hämeen poliisista kertoo, että peruspartioinnissa on samanaikaisesti 1–2 partiota. Mutta resurssipula näkyy siinä, että kiireellisinä aikoina, eli etenkin viikonloppuisin ja tiettyjen juhlapyhien aikaan on saatavilla aiempaa vähemmän lisäresursseja omasta väestä ja muualta Hämeestä.

– Esimerkiksi sairauspoissaolot paikataan pääosin omin voimin ja se onnistuu jotenkin, koska meillä ylitöitä saa tehdä ja porukka on halunnut tulla töihin. Välillä tosin ei saada sitä yhtäkään partiota täyteen. Kesän osalta tilanne näyttää huonolta, koska edessä on eläköitymisiä ja perhevapaita, eikä korvaavia resursseja ole luvattu, Lehtinen sanoo.

Lehtistä harmittaa myös se, etteivät poliisilaitokset saa kohdentaa resurssejaan haluamallaan tavalla.

Poliisipäällikkö Koskimäki ymmärtää Lehtisen ja kenttäväen huolen. Hän sanoo, että joissakin tilanteissa koko Kanta-Hämeen alueella saattaa partioida yhteensä kolme autoa.

– Se ei riitä mihinkään, mutta on toki poikkeuksellista. Paperitöiden määrä on lisääntynyt ja se on pois muusta työstä, Koskimäki muistuttaa.

 

Sekä Koskimäki että Lehtinen ovat huolissaan poliisien jaksamisesta. Lehtinen muistuttaa, että Ruotsissa on tapahtunut poistumaa, kun poliisit eivät jaksa työssään esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

– Poliisien keskuudessa tehtyjen kyselyjen perusteella meillä suuntaus on sama. Viime vuonna poliisikouluun oli vähemmän hakijoita kuin paikkoja olisi ollut tarjolla. Poliisit eivät tarvitse jaksamisensa parantamiseksi lisää palkkaa, vaan lisää tekeviä käsiä.

Koskimäelle Lehtinen antaa kiitosta siitä, että tämä on pitänyt tiukasti Hämeen poliisin lisäresurssitarvetta esillä neuvotteluissa.

– Hämeen poliisista ei ole vähennetty väkeä niin paljon kuin kehysohjelmassa on esitetty. Tätä voi kutsua torjuntavoitoksi.

Koskimäki muistuttaa, että suurin osa tekee poliisin työtä 24 tuntia viikossa ja työ tuo erilaisia paineita.

– Esiin nousee kaksi kysymystä. Onko työ sen arvoista ja löydämmekö hakijoita, jotka vastaavat tarpeitamme? Tarvitsemme innokkaita poliiseja perustehtäviin. Julkisessa keskustelussa nousee esiin, että netti- tai korttelipoliisit ratkaisevat kaikki rikokset. Tämä työ on raakaa tekemistä. FL

 

Lue myös: Hämeen poliisi selvittää rikoksia yli valtakunnan keskiarvon Forssassa – naapurikunnissa tilanne huomattavasti heikompi

Fingerpori

comic