Lounais-Häme

Poliisit villien huhujen kohteena

Muutamat Forssan poliisilaitoksella työskentelevät poliisit ovat viime kuukausina joutuneet mitä villeimpien, paikkaansa pitämättömien huhujen kohteeksi. Poliisilaitoksella asiaan suhtaudutaan kollegoiden kesken lähinnä naureskellen ja mustalla huumorilla, mutta poliisien lähipiiriä tällaisten huhujen levittely rassaa.

-Lähisukulaisille saatetaan soittaa ja kysyä huhujen paikkaansa pitävyydestä tai jopa pitää niitä totuutena. Tällaiset huhut kiusaavat poliisien lähipiiriä, ja sen takia niiden soisi loppuvan, toteaa Forssan poliisilaitoksella työskentelevä ylikonstaapeli Jouni Raudus.

Rauduksen mukaan huhuja levitellään myös aivan tavallisista ihmisistä ja huhuja levittelevät aivan tavalliset ihmiset.

-Ennen huhujen levittämistä olisi hyvä selvittää taustat. Pikku-Kalle-niminen kaverikin kuoli huhujen mukaan ainakin viitenä kesänä, kunnes hän sitten oikeasti kuoli, Raudus huomauttaa.

 

Voisi kuvitella, että työkseen rikollisten kanssa tekemisissä oleva poliisi joutuisi useinkin henkilökohtaisen kiusanteon ja jopa vainon kohteeksi. Näin ei kuitenkaan ole ollut ainakaan Forssassa. Raudus on työskennellyt 28 vuotta poliisina, muttei ole koskaan aiemmin kuullut poliisin joutuvan missään muuallakaan näin systemaattisen huhuilun kohteeksi.

-Ei ole mitään hajua, mistä tämä huhumylly on saanut alkunsa. Jos sitä olisi levitetty sosiaalisessa mediassa, alkuperä olisi helppo perata, mutta nämä huhut kiertävät suusta suuhun.

 

Huhujen keskelläkin poliisin pitää keskittyä arjen työtehtäviin. Raudus myöntää, että kollegoiden keskinäisellä, tietynlaisella huumorilla tästäkin asiasta selvitään.

Poliisien kahvipöytäkeskusteluissa puidaan töissä eteen tulevia tapauksia joskus rankoinkin sanakääntein. Ne keskustelut pysyvät kahvipöydässä, eikä Raudus halua ruotia julkisesti poliisin työhön liittyviä yksityiskohtia.

Yksi viime aikojen puheenaihe on varmasti ollut Lahden moottoritiellä tapahtunut tilanne, jossa poliisi oli pakotettu ampumaan kuolettavasti miestä, joka oli puukottamassa naista. Puukottajan ampunutta poliisia epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta.

Raudus ei ota kantaa keskeneräiseen asiaan. Hänellä on kuitenkin selkeä vastaus siihen kysymykseen, empiikö poliisi vastaavassa tilanteessa aseen käyttöä, jos virkapukuun hiipii pelko syytteestä.

-Ne tilanteet tulevat eteen alle sekunnissa ja koulutuksen myötä ratkaisut tehdään selkäytimestä. Ei siinä mietitä syytteitä, vaan asetta käytetään, jos se nähdään viimeiseksi vaihtoehdoksi.

 

Arkisempiin työtehtäviin Forssassa kuuluvat muun muassa polkupyörävarkaudet, jotka työllistävät poliisia ja kiusaavat kansalaisia toden teolla.

-Varustettuja pyöriä tuunataan hieman erinäköisiksi ja myydään netin myyntipalstoilla. Joten jos olet ostamassa liian halvalta kuulostavaa pyörää, mieti tarkkaan. Sinua voidaan epäillä kätkemisrikoksesta, Raudus vinkkaa.

Ylikonstaapeli on nähnyt elämää Forssan seudulla vuosikausien ajan. Hänellä on selkeä viesti seudun asukkaille.

-Forssan seutua voi pitää turvallisena alueena. Ihmiset voivat kulkea täällä yöaikaankin ilman, että tarvitsisi pelätä. FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic