Lounais-Häme

Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu

Washington
23.06.2018, 21:42

Ulkomaat

Yhdysvallat on käytännössä lakannut harjoittamasta etelärajallaan nollatoleranssipolitiikkaa, jossa jokainen rajan luvatta ylittänyt aikuinen otetaan kiinni ja häntä vastaan nostetaan syyte, kertoo Politico. Lehden nimettömän lähteen mukaan kotimaan turvallisuuden viraston edustajat myönsivät asian sisäisessä kokouksessaan torstaina.
Virallisesti nollatoleranssipolitiikka on yhä voimassa. Sen toteuttaminen käytännössä vaikeutui kuitenkin keskiviikkona, kun presidentti Donald Trump päätti, ettei rajan luvatta ylittäviä perheitä enää saa hajottaa.

Vapauttaminen ainoa vaihtoehto

Nollatoleranssipolitiikan kohtalonkysymykseksi muodostui, mitä tehdä rajan luvatta vanhempiensa kanssa ylittäneille lapsille, jos vanhemmat otetaan kiinni. Aluksi rajaviranomaiset erottivat lapset vanhemmistaan ja veivät heitä tilapäismajoituksiin ja laitoksiin, joihin aikaisemmin oli sijoitettu yksin rajan ylittäneitä alaikäisiä.
Vanhemmistaan eroon joutui yli 2 300 lasta, ja heidän kohtalostaan nousi suuri kohu sekä Yhdysvaltojen sisällä että ulkomailla. Lopulta Trump lopetti perheiden erottamisen presidentin määräyksellä, vaikka oli pitkään väittänyt, että vain kongressi voisi ratkaista ongelman.
Mikäli perheiden annetaan pysyä yhdessä, ongelmaksi muodostuvat oikeuden ennakkopäätökset, joiden mukaan paperittomia siirtolaislapsia ei saa pitää kiinni otettuina yli 20:tä päivää. CNN:n haastattelema rajaviranomaisten edustaja kertoo, että rajan luvatta ylittäneen ihmisen asian käsittely oikeudessa vie useita kuukausia. Mikäli vanhemmat ja lapset halutaan pitää yhdessä, joudutaan vanhemmatkin vapauttamaan 20 päivän jälkeen.
Toinen käytännön ongelma on, ettei rajaviranomaisilla ole riittävästi tiloja kaikkien rajan laittomasti ylittäneiden kokonaisten perheiden kiinni otettuina pitämiseen, toisin sanoen majoittamiseen useita kuukausia.
Käytännössä rajalla jouduttaneen palaamaan Trumpin nollatoleranssipolitiikkaa edeltäneeseen käytäntöön, jossa rajalla kiinni otetut päästetään vapaaksi odottamaan asiansa käsittelyä oikeudessa. Trumpin hallinto on vannonut lopettavansa käytännön, koska osa vapaaksi päästetyistä ei saavu oikeuteen tai noudata saamaansa maastakarkotuspäätöstä, vaan jää laittomasti asumaan Yhdysvaltoihin.

Perheiden yhdistämiseen hätävalmiusryhmä

Rajalla viime kuukausina erotettujen perheiden yhdistämiseksi on Politicon mukaan perustettu erillinen hätävalmiusryhmä.
Perheiden kohtalo on herättänyt viime päivinä suurta huolta. Trump ei täsmentänyt keskiviikkoisessa presidentin määräyksessään, mitä Yhdysvallat tekisi lapsille, jotka olivat nollatoleranssipolitiikan vuoksi jo ehtineet joutua eroon vanhemmistaan.
Yleensä Yhdysvaltojen sosiaali- ja terveysministeriö perustaa hätävalmiusryhmiä esimerkiksi luonnonkatastrofien uhrien auttamiseksi tai tartuntatautiepidemian taltuttamiseksi. Hätävalmiusryhmän perustaminen helpottaa resurssien ohjaamista haluttuun tarkoitukseen ja koordinoimista eri virastojen välillä.

https://www.politico.com/story/2018/06/22/trump-immigration-zero-tolerance-catch-and-release-646956
https://www.cnn.com/2018/06/21/politics/border-patrol-immigration-trump-catch-release-stop-cnntv/index.html
https://www.politico.com/story/2018/06/22/separated-families-migrants-reunite-667172

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Fingerpori

comic

Näkoislehti