Lounais-Häme

Politiikan tutkija: Toivakan asema on olennaisesti heikompi kuin Stubbin

Erikoistutkija

Erkka Railo

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta pitää ulkomaankauppa- ja kehitysministeri

Lenita Toivakan

(kok.) tapausta vakavana verrattuna kohuihin ja skandaaleihin, joihin suomalaiset poliitikot ovat vuosien varrella joutuneet.

– On melko poikkeuksellista, että ministeri joutuu myöntämään avoimesti, että on johtanut eduskuntaa harhaan, hän perustelee.

SDP:n eduskuntaryhmä pohtii tänään iltapäivällä, ryhtyykö se jatkotoimiin puheitaan pahoitellutta Toivakkaa vastaan.

– On ihan luonnollista ja normaalia, että SDP yrittää ottaa tilanteesta kaiken irti. On ehkä ihan hyväkin, ettei oppositiota voi kohdella miten hyvänsä, eli opposition on syytäkin miettiä, miten reagoi, Railo huomauttaa.

Railo ei usko, että pelkkä opposition ärhentely horjuttaa Toivakan asemaa.

– On tietysti toinen tilanne jos käy niin, että omat puoluetoverit tai muut hallituspuolueet rupeavat pitämään ministeri Toivakan asemaa liian huonona. Silloin hänen asemansa on kyllä veitsen terällä, Railo sanoo.

Toivakan tie saattaa

Railon mukaan nousta ainakin periaatteessa pystyyn toisestakin syystä.

– Mediamyllytys itsessään saattaa johtaa siihen, että Toivakka ei pysty enää keskittymään omiin virkatoimiinsa, tai hallitus ei pysty keskittymään mihinkään muuhun kuin julkisen kohun sammuttelemiseen. Sellaisessa tilanteessa on joskus menty siihen, että ministeri on vaihdettu.

Railon mukaan tästä käy esimerkiksi ministerintehtävästään erotetun

Ilkka Kanervan

(kok.) tapaus.

– Hänen virheensä oli loppujen lopuksi pieni, mutta siitä syntynyt kohu oli sitä luokkaa, ettei hän enää pystynyt hoitamaan tehtäviään tehokkaasti ja hän rupesi olemaan taakka myös omalle puolueelleen.

Perustuslaki edellyttää,

että ministerit ovat rehellisiä ja taitaviksi tunnettuja kansalaisia. Ministerin virkavastuuta arvioidaan myös tiukemmin kuin muiden poliitikkojen tai tavallisten kansalaisten.

Viimeksi ministerin rehellisyys nousi eduskunnan käsiteltäväksi joulukuussa, kun kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri

Alexander Stubb

antoi eduskunnassa virheellisen lausunnon hallintarekisteriä koskeviin viranomaislausuntoihin liittyen.

Vasemmistoliitto ja vihreät punnitsivat eduskunnan luottamuksen Stubbia kohtaan välikysymyksellä, mutta demarit jättäytyivät tuolloin syrjään välikysymyksestä vedoten siihen, että Stubb oli ottanut virheensä riittävän vakavasti.

Stubb selvisi välikysymyksestä, mutta Railon mielestä Toivakan asema ”on aivan olennaisesti heikompi” kuin Stubbin.

– Ministeri voidaan vaihtaa varsin sutjakkaasti, mutta puolueen puheenjohtajan asema on toinen. Jos häntä ryhdytään vaihtamaan, tulee todella iso hässäkkä, Railo perustelee.

Jos esimerkiksi pääministeri olisi vaatinut Stubbin eroa, seurauksena olisi Railon mukaan ollut hallituskriisi. Tämän takia Toivakka on alttiimpi arvostelulle oman puolueväen ja hallituskumppaneiden taholta, vaikka hänen tapauksensa muutoin muistuttaakin Stubbin virhettä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti