Lounais-Häme Forssa

Politiikka ja punaviini kirvoittivat kielet – vaalipaneelissa ravintolassa puhuttiin vakavia hyvässä hengessä

Kolmen kaveruksen vaalipaneeli Vispilän klubilla veti Forssan eduskuntaehdokkaat vakavien aiheiden, yleisön taas punaviinin ääreen.
Keskustelua kävivät Kristillisdemokraattien Viljami Haavisto, Vasemmistoliiton Arja Mäkelä, Keskustan Johanna Häggman, Sdp:n Emmi Lintonen, Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen, Seitsemän tähden liikkeen Tero Ahtola, Vihreiden Maija Kranni ja Sdp:n Kaisa Lepola. Kuva: Tapio Tuomela
Keskustelua kävivät Kristillisdemokraattien Viljami Haavisto, Vasemmistoliiton Arja Mäkelä, Keskustan Johanna Häggman, Sdp:n Emmi Lintonen, Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen, Seitsemän tähden liikkeen Tero Ahtola, Vihreiden Maija Kranni ja Sdp:n Kaisa Lepola. Kuva: Tapio Tuomela

Kiinteistövero ja avohakkuut. Toisen asteen koulutuksen tila ja yrittäjyys, lihansyönti ja perustulo.

Ainakin nämä aiheet kiihdyttivät keskustelua Punkkua ja politiikkaa -illassa, jossa Forssan seudun eduskuntavaaliehdokkaat ottivat mittaa toisistaan – hyvässä hengessä ja huumorillakin.

Ensimmäinen illan kiperistä aiheista koski ilmastonmuutosta. Jokainen ehdokkaista vakuutti luonnon olevan heille tärkeä, mutta mitä he tekisivät nykysukupolven kenties suurimman ongelman ratkaisemiseksi?

Vihreiden Maija Kranni kehui ilmastolakkoja ja kertoi, että ottaisi kaikessa päätöksenteossa ympäristön ja ilmaston ensimmäisenä huomioon.

– Meillä ei voi olla talouskasvua, joka ei sovi yhteen ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa.

Seitsemän tähden liikkeen Tero Ahtola mainitsi lähteneensä siitä, että hän on pyrkinyt jättämään turhanpäiväisen krääsän ostelemisen pois.

– Samanlaista harkintaa tarvitaan siihen, mikä oikeasti on tärkeää.

Keskustan Johanna Häggman nosti esiin Suomen maailman viidenneksi suurimmat biomassavarannot. Niitä hänestä pitäisi hyödyntää enemmän.

– Se toisi elinvoimaa ja saisimme sitä kautta uusiutuvaa energiaa. Meidän pitäisi pyrkiä helpottamalla veronkevennyksiä siihen, että käytetään biopolttoaineita.

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen kertoi, että hänelle henkilökohtaisesti tuo paljon toivoa sen näkeminen, miten suomalaisissa yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yrityksissä kehitetään tänä päivänä puhtaita teknologioita.

– Meillä on sitä osaamista tällä seudulla ihan valtavan paljon. Otetaan kaikki tämä tieto käyttöön ja yrityksille mahdollisuus investoida siihen.

Illan aikana perustulo oli aihe, joka jakoi selvästi mielipiteet: toiset kannattivat, toiset eivät.

– Tänä päivänä todella moni perhe, yksinhuoltaja ja monessa eri tilanteessa oleva elää joka kuukausi toimeentulotuella, joka on tarkoitettu viimesijaiseksi etuudeksi. Perustulo, joka kannustaa työntekoon, eikä heti leikkaa kaikkia tukia, on tervetullut, Sdp:n Kaisa Lepola esitti mielipiteensä.

Myös Vasemmistoliiton Arja Mäkelä nosti esiin ryhmät, jotka usein potevat puutetta.

– Vanhuksissakin on niitä, jotka joutuvat miettimään, ostavatko he lääkkeen vai leivän. Sen tähden perustulo olisi ainakin heille tärkeä.

Sdp:n Emmi Lintonen ilmoitti kannattavansa sosiaalidemokraattien esittämää yleisturvamallia, jossa tarkoitus on yhdistää monia eri tukia.

– On hetkiä elämässä, jolloin joutuu elämään todella pienellä tuella ja siihen itse vaikuttaminen on todella vaikeaa. Sellaisissa yksinkertaistetumpi tukimuoto helpottaisi todella paljon.

Keskustelun loppuvaiheilla yleisöstä nousi esiin huomiota herättänyt kysymys toisen asteen koulutuksen vaikeasta tilasta. Kd:n Viljami Haavisto kertoi nähneensä järjestötöissä, miten ammatillisen koulutuksen opiskelijat ja opettajat näkevät suurilta osin työssä oppimiseen pohjautuvan nykykoulutuksen ongelmallisena.

– Kentällä ei olla tyytyväisiä ammatillisen koulutuksen laatuun. Opiskelijat eivät tunne olevansa valmiita työelämään, koska heillä ei ole tarpeeksi lähiopetusta.

Loppukevennyksenä ehdokkaat saivat sanoa jotain positiivista vieressään seisovista ehdokastovereista. Lepola oli tätä ennen joutunut poistumaan toiseen tilaisuuteen.

– Minusta Terolla on tuore, tervetullut uusi näkökulma asioihin. Tero on ihan kiva tyyppi, Kranni aloitti Ahtolasta

– Sannilla ja minulla on ehkä erilaiset näkökulmat, mutta hän on sellainen ihminen, jolta koetan paljon oppia, Ahtola kehui Grahn-Laasosta.

– Emmillä oli erinomaiset vastaukset. En voi sanoa olleeni monestakaan eri mieltä, Grahn-Laasonen jatkoi Lintosesta

– Johannan kanssa löydämme hyvin usein yhteisen linjan. Jos Johannan kanssa sovitaan, niin se varmasti pitää, Lintonen kertoi Häggmanista.

– Arja on hoitoalan rautainen ammattilainen. Hänellä on äärimmäisen kiva, arjenläheinen lähestymistapa näihin asioihin, Häggman jatkoi Mäkelästä.

– Rohkea, pätevä nuori mies, toivottavasti hänestä kuullaan vielä, Mäkelä kehui Haavistoa.

– Olemme Maijan kanssa aina pystyneet puhumaan poliittisista asioista ja kuunnelleet toisiamme. Vaikka olisi varsin erilaisia mielipiteitä, Haavisto päätti keskustelun. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic