Lounais-Häme

Pölkinvuorella viljellään yli 60 000 istutuksen kukkapuistoa

Pölkinvuorella parkkipaikan vieressä seisoo kaksikerroksisen rakennuksen runko. Paikalle on tulossa kahvila, jonka yläkertaan sijoitetaan kasvihuone. Maatilateknikoksi kouluttautuneelle Veli-Pekka Weckmanille teknisten vaatimusten huomioiminen sujuu helposti

-Se auttaa, kun kykenee hahmottamaan asioita kolmiulotteisesti. Kun vaikka istutan jotain, näen mielessäni valmiin tuloksen.

Kasvimaailman tarina sai alkunsa omistaja Wekcmanin sairauden keskeyttämästä liikeyrityksestä.

-Tarkoitus oli alun perin rakentaa saunaravintola, mikä olisi toteutuessaan ollut vielä siihen aikaan ainutlaatuista Suomessa. Rahoitus ja esivalmistelut oli tehty, mutta hanke kariutui viime hetkellä.

Selkä- ja luustorappeuma jätti Weckmanille krooniset selkäkivut ja liikkumisvaikeuden. Kukkapuistoa alettiin rakentaa vuonna 2015, kun Weckmanin pari vuotta aiemmin perustama vihannesmaa otti tuulta alleen.

-Idea syntyi, kun paikalliseen rautakauppaan oli jäänyt ylimääräinen erä tulppaaninsipuleita.

 

Nykyisin alueella viljellään yli 60 000 kukkaistutusta. Vihannesmaalla eri lajikkeita on puolestaan noin 200. Kemiallisia torjunta-aineita palstalla ei käytetä.

Eri kasvilajikkeita löytyy noin 1 000 – 2 000, pelkästään sipulikasveja noin 30 erilaista. Ne puhkeavat kukkaan normaalisti toukokuun puolivälissä, mutta tämä on istutuksilla tapahtunut eri tahtiin. Myös kukinta-aika ja toistuvuus vaihtelevat.

-Esimerkiksi edellisenä kesänä osa tulppaaneista kukki kaksi kuukautta juhannukseen asti, Weckman kertoo.

-Pidemmälle jalostetut ovat usein lyhytikäisempiä, kun taas yksinkertaisemmat lajikkeet saattavat kukkia kymmeniä vuosia peräkkäin.

Aluetta kiertää kilometrin luontopolku, jotka nousee osin Pölkinvuoren seinämää pitkin. Vuoren huipulle varatusta ruokailupaikasta löytyy retkipöytä, nuotiopaikka ja vuokrattavissa oleva kota ruoanvalmistustarpeineen.

 

Tällä hetkellä paikka pyörii käytännössä perheyrityksenä. Weckmanin puoliso on töissä rakennuspuolella, ja aikuinen tytär on osallistunut suunnittelemalla paikan tienvarsikyltit. Weckmanin sanoin ”kaikki on laitettu kiinni”.

-Kevät mennään persaukisena, raha tulee vasta kesästä.

Suurin osa voitoista tulee vihannesten suoramyynnistä ja verkkokaupasta.

Kävijämäärät ovat Weckmanin mukaan kaksinkertaistuneet vuosi vuodelta. Tänä kesänä tähdätään 10 000 kävijään. Paikkaa on mainostettu paikallislehtien ja sosiaalisten median välityksellä. Sana on selvästi kiirinyt.

-Esimerkiksi Tampereen puutarhamessuilla meidät tunnettiin hyvin, ja myimme ainakin puolet kevätvarastosta, Weckman muistelee.

Nykyisin varhaiseläkkeellä olevan Weckmanin selkävaivat vaikuttavat koko ajan. Melkein koko ajan on liikuttava, ja työ mitoitetaan jaksamisen mukaan. Pölkinvuorella hän ei kuitenkaan koe olevansa töissä, vaan nauttii olostaan.

-Auringonnousun hetket ovat parhaita, silloin nousen huipulle hetkeksi vain istuskelemaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic