Lounais-Häme

Polku tempaisee mukaansa - kaunis luonto ja raitis ilma houkuttelevat lenkkeilijöitä

Moni asfaltinnielijä on vaihtanut kuntolenkkinsä pyöräteiltä luonnon helmaan metsäpoluille. Lenkkeilijät ovat huomanneet saman kuin suunnistajat aiemmin: poluilla juokseminen on monipuolisempaa kuin tasainen meno kovalla asfalttialustalla. Ja mieli lepää, kun ilma on raitista ja luonto ympärillä.

Polkujuoksun suosio on viime vuosina suorastaan räjähtänyt kasvuun, eikä Forssan seutu tee poikkeusta. Matalan kynnyksen laji on houkutellut mukaan uusia harrastajia.

Harrastajia tuo yhteen myös Facebookiin perustettu Iso-Hunnari Trail Runners -ryhmä. Ryhmässä keskustellaan harrastuksesta, annetaan vinkkejä, sovitaan yhteislenkeistä ja vaikkapa kimppakyydeistä polkujuoksutapahtumiin.

Polkujuoksuryhmässä on jo 40 jäsentä. Osa on pitkän linjan kuntoilijoita, osa taas niitä, jotka juuri polkujuoksu on ohjannut kohentamaan kuntoaan.

– Ryhmälle oli näemmä tarvetta. Kun tässä esimerkiksi aloin tehdä ryhmäläisille paitatilausta, ajattelin, että on hyvä, jos tilauslistaan saadaan kymmenen nimeä. No, nyt listalla on jo 26 nimeä, kertoo sivuston ylläpitäjä, pitkän linjan kestävyyslajien taitaja Sami Kuusi Forssasta.

Janne Korpela on yksi ryhmän kokeneista juoksijoista. Mies nielee kilometrejä niin asfaltilla kuin poluillakin.

Viime vuonna hän taivalsi Suomen ylhäältä alas maanteitä pitkin Suomi 100 -juoksussa. Seuraava tähtäin ultrajuoksijalla on 160 kilometrin NUTS Karhunkierroksella Rukalla toukokuun lopussa.

– 2016 juoksin lähinnä poluilla, viime vuonna asfaltilla. Molempiin sopeutuu, mutta jos valita pitää, niin enemmän pidän poluista. Vaihtelua on enemmän, forssalainen Korpela kertoo.

Humppilalainen Heli Kaskiluoto on ryhmän uusia tulokkaita. Hän on aiemminkin käynyt lenkeillä ja punttisalilla, mutta nyt polkujuoksu on tullut ohjelmaan jäädäkseen.

– Kävin kerran näiden mukana Hunnarilla, ja se oli menoa! Kaskiluoto pamauttaa.

Kaskiluoto lenkkeilee kotikulmilla Humppilassa, mutta myös face-ryhmän yhteisillä lenkeillä. Hän kehuu porukan yhteishenkeä. Vaikka mukana on hyvin eritasoisia juoksijoita, kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi.

Forssalainen Mika Reko kertoo olleensa aiemmin oikea sohvaperuna. Painokin on pudonnut reilusti terveellisempiin lukemiin, kun mies aloitti uuden harrastuksensa.

– Metsä vei miehen. Luonto ja vaihtelevat maisemat, mukavan pehmeä alusta, ne houkuttelevat.

Kokenut Sami Kuusi on samoilla linjoilla. Moni on vaihtanut lenkit asfaltilta poluille, koska vaihteleva maasto tuo harrastukseen uutta mielekkyyttä ja pehmeät polut säästävät jalkoja. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti