Lounais-Häme

Polkupyörähuolto alkaa ruuhkautua

– Kun valkoinen häviää maasta ja keltainen mollukka kohoaa korkeammalle, ihmiset heräävät. Sellainen ihminen on, että asiat tulevat mieleen vasta, kun ne ovat ajankohtaisia.

Rapiat 40 vuotta polkupyöriä Forssassa huoltanut ja korjannut Ilkka Stenberg ei jaksa enää taivastella sitä, etteivät ihmiset ota onkeensa ja kiikuta polkupyöräänsä huoltoon ajoissa.

Maaliskuun ensimmäiset aurinkoiset päivät käynnistävät polkupyörähuollossa sesongin joka vuosi.

-Tällä hetkellä jono on parisen viikkoa, Stenberg laskee tilausvihkoa selatessaan.

-Se, joka tuo pyörän aikaisemmin, myös saa sen aikaisemmin. Järjestyksessä huolletaan, eikä yksikään pyörä etuile jonossa.

Ruuhkahuippu on tulossa, se on varma. Loppuvuodesta liikkeensä Kauppakadulta kotinsa yhteyteen Kaukjärvelle siirtänyt Jukka Vesterbacka on samoilla linjoilla.

-Muutama pyörä tuotiin syksyllä jo jonkin sortin talvisäilöön, ja olen niitä voinut ottaa korjaukseen aina sopivan välin tullen. Nämä ovat kuitenkin yksittäistapauksia.

Peruspyöräilijän mentaliteettiin kuuluu myös se, että pyörä tuodaan huoltoon siinä vaiheessa, kun sillä ei pääse enää eteenpäin.

-Halvemmaksi tulisi huoltaa ajoissa. Tämän päivän pyörissä on niin paljon liikkuvia osia, että jos pyörä työnnetään syksyllä säilöön märkänä, se ei varmasti toimi kunnolla keväällä, Stenberg huomauttaa.

Somerolla Sporttikoneessa pyöräpuolesta vastaava Mikko Katavisto kannustaa huoltamaan myös uuden pyörän ajoissa.

-Niin sanottu ensihuolto kannattaa tehdä, kun pyörällä on ajettu jonkin aikaa. Tarkastaa, että kaikki on kireällä ja täytyykö jotakin säätää.

Kataviston mukaan ensimmäiset kevätpäivät vilkastuttivat pyöräkauppaa välittömästi. Kysyjiä on peruspyöräilijöistä vaativampia ominaisuuksia kaipaaviin.

-Seuraava trendi pyörämaailmassa saattaa olla fatbike. Sitä tiedustellaan aika paljon. Uutta ovat myös maastopyörien isommat koot – nyt niitä löytyy pidemmällekin pyöräilijälle.

Forssan Urheilu-Kennissä ensimmäisenä alkavat liikkua lasten ja nuorten pyörät.

-Viime viikolla hyllyllä oli vielä monoja, mutta ne saivat väistyä lasten pyörien tieltä, kauppias Pia Kenni-Kujala esittelee.

Kenni-Kujalan mukaan asiakkaat tietävät tarkasti, mitä haluavat. Siksi pyörävalikoima on pidettävä laajana.

-Samasta pyörästä täytyy olla eri väriä ja eri määrä vaihteita.

Forssan Intersportin kauppias Henri Manninen uskoo kiivaimman pyöräkaupan odottavan vielä muutamaa lämpöastetta. Intersportista käyvät tasaisesti kaupaksi niin vakio-, hybridi- kuin maastopyörätkin.

Polkupyörän varustelussa valtaosa pysyy Mannisen mukaan perustasolla.

-Kypärä osataan ostaa, ja ehkä lamppu ja juomapullo. Mahdollisuuksia olisi paljon enemmän – matkalaukuista lokasuojiin. Pyöräilyyn on myös tarjolla ihan omat vaatteet ja kengät. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic