Lounais-Häme Forssa

Polkupyöräkauppa ennennäkemättömässä nosteessa koronan takia – Urheilu-Kennissä myös kypäröiden kysyntä on ollut kova

Viime talven surkea lumitilanne ja korona kiihdyttivät polkupyöräkauppaa Forssassa ja Hämeenlinnassa, eikä notkahdus ole vieläkään näkyvissä.
Pyörät ovat käyneet hyvin kaupaksi kevään ja kesän aikana, toteaa Urheilu-Kennin myyjä Hannu Hirsimäki. Toimitusvaikeuksiakin on maahantuonnissa esiintynyt jonkin verran koronan vuoksi. Kuva: Tapio Tuomela
Pyörät ovat käyneet hyvin kaupaksi kevään ja kesän aikana, toteaa Urheilu-Kennin myyjä Hannu Hirsimäki. Toimitusvaikeuksiakin on maahantuonnissa esiintynyt jonkin verran koronan vuoksi. Kuva: Tapio Tuomela

Korona-aika on muuttanut suomalaisten pyöräilykulttuuria.

Tätä mieltä on polkupyöriä maahantuovan Tunturi-Hellbergin maajohtaja Riku-Pekka Mikkonen.

– Muutos on ollut merkittävä. Perheet ovat alkaneet pyöräillä yhdessä, koska se on korona-aikana turvallista yhteistä liikuntaa, Mikkonen toteaa.

– En ole koskaan nähnyt niin paljon pyöräilijöitä kuin tänä kesänä olen nähnyt.

Tämä näkyy myös polkupyörien menekissä.

Mikkonen kertoo, että tänä vuonna Tunturi-Hellberg jatkaa kasvuaan jo kolmatta vuotta, ja kevään ja kesän myynti antaa odottaa erittäin hyvää tulosta.

Sähköpyörien myynnissä piikkejä

Maajohtaja kertoo, että joidenkin suosituimpien mallien saatavuudessa on ollut vaikeuksia, mutta muuten korona-virus ei ole vaikuttanut Tunturi-Hellbergin maahantuomien pyörien määrään.

Maahantuojan pyörät ja komponentit tehdään pääosin Euroopassa, eikä tehtaita ole suljettu.

– Sähköpyörien myynnissä on ollut isoja piikkejä, joten välillä niiden saamisessa on ollut haastetta.

Lue myös: Helsingin katukuvassa näkyy pian satoja forssalaisen yrityksen polkupyöriä, joita voi vuokrata käyttöönsä (FL 21.7.2020)

Urheilu-Kennissä sesonki jatkuu yhä

Forssassa toimivan Urheilu-Kennin pyörämyynti on ollut kiivasta kevään ja kesän ajan.

– Kun yleensä huhtikuu on se kovin myyntikuukausi, niin tänä vuonna sama tahti on jatkunut kesään asti. Eikä myyntitahdissa ole minkäänlaisia hiljentymisen merkkejä, kauppias Pia Kenni-Kujala kertoo.

Myös pyöräilykypärien menekki on ollut kovaa, joka kauppiaan mukaan kertoo siitä, että pyöräily harrastuksena on kovassa nosteessa.

– Sen näkee myös siitä, että meillä on huollon puolella ollut kova hulina huhtikuusta lähtien.

Kenni-Kujala kertoo, että korona-aikana joistain suosituimmista pyörämalleista on ollut vaikeaa saada kaikkia runko-kokoja myyntiin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pyörämyynti Hatusen Piia Hatunen kertoo, että pyöräilyn suosio näkyy myös siinä, että pyörähuollossa on ollut kiireinen kevät ja kesä. Kuva: Jussi Hietikko

”Tällä viikolla meillä oli joulu”

Pyörämyynti Hatunen Parolassa on tehnyt pitkää päivää useamman kuukauden ajan pyörämenekin takia.

– Onhan tämä ollut ennennäkemätöntä. Pyöriä on myyty hurjia määriä jo oikeastaan viime syksystä lähtien, koska oli sellainen talvi, ettei talvea oikeastaan ollut, Piia Hatunen kertoo.

Korona-virus lisäsi pyöräkauppaa keväällä. Siinä vaiheessa, kun kuntosalit ja muut harrastuspaikat sulkivat ovensa, kansa halusi kuntoilla pyöräilemällä.

Etenkin sähköavusteiset pyörät sekä maastopyörät ovat olleet suosittuja.

– Ostajissa on ollut paljon niitä, jotka ovat aloittaneet uuden pyöräilyharrastuksen, Hatunen kommentoi.

Hatusen pyöräliikkeellä on ollut suuren menekin takia jonkinlaisia vaikeuksia saada suosituimmista malleista eri värivaihtoehtoja, mutta muuten tavarantoimittajilta on tullut joka viikko uusia pyöriä ja varaosia.

Liike on tunnettu myös laajasta varastosta.

– Tällä viikolla meillä oli joulu, kun saimme maahantuojalta ison lähetyksen pyöriä.

Myös pyörävarkaita liikkeellä

Jos on pyöräkauppiailla ollut kiireiset ajat, myös pyörävarkaat ovat olleet ahkeria.

Poliisi tiedotti Facebook-sivullaan, että polkupyörävarkauksien määrä on huimassa nousussa Suomessa.

Poliisin tilastojen mukaan heinäkuun puoliväliin mennessä Suomessa on varastettu polkupyöriä paljon enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Ero on suuri, sillä tänä vuonna pyörävarkauksista on tehty rikosilmoituksia 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Määrällisesti puhutaan 1 200 rikosilmoituksesta enemmän. Rikosilmoitusten kokonaismäärä on noin 10 400. FL

Lue myös: Pyöräilybloggari tietää, mikä suomalaisten polkemisessa mättää: satula jää liian matalalle ja renkaat puolityhjiksi (FL 27.6.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic