Lounais-Häme Loimaa

"Polttavimmat, kiistellyimmät ja absurdeimmat käänteet" – Nukketeatteri pureksii Kysymyksiä Karjalasta Loimaalla

Timo Väntsi sukeltaa Suomen poliittiseen lähihistoriaan ja sukunsa tarinaan Loimaalla.
Taiteilija Timo Väntsi nostaa esityksessä parrasvaloihin Karjala-keskustelun polttavimmat, kiistellyimmät ja absurdeimmat käänteet Kuva: Milla Järvipetäjä
Taiteilija Timo Väntsi nostaa esityksessä parrasvaloihin Karjala-keskustelun polttavimmat, kiistellyimmät ja absurdeimmat käänteet Kuva: Milla Järvipetäjä

Turkulaisen nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin sooloesitys Kysymyksiä Karjalasta vierailee Loimaan teatterissa lauantaina. Esityksessä Väntsi pohtii Karjalaa Suomelle kuuluneena historiallisena paikkana ja haaveiden kohteena. Ison huomion esityksessä saa Karjalasta käyty julkinen keskustelu.

Kysymyksiä Karjalasta on sukellus Suomen poliittiseen lähihistoriaan, mutta samalla tekijän omaan sukuhistoriaan eli ihan tavallisen evakkoperheen vaiheisiin Kannaksen Karjalasta Varsinais-Suomeen.

– Esitys on kertomus ihmisistä maailman myllerrysten keskellä, mutta samalla se nostaa esiin Karjala-keskustelun polttavimmat, kiistellyimmät ja absurdeimmat käänteet, kertoo esityksen tekijä Timo Väntsi.

Viime sotien jälkeen Karjalasta siirrettiin sodan jaloista yli 400.000 ihmistä muualle Suomeen. Tämän päivän karjalaisten jälkeläisille nousee mieleen kysymyksiä valtavasta myllerryksestä.

Nukketeatteritaiteilija luo paperisen teatterimaailman, jossa Karjala on edelleen silmiemme edessä melkein kuin ennen. Esitys on sekoitus paperista nukketeatteria, notkeaa piirrosjälkeä ja tarinankerrontaa.

Vaikean ja monisyisen aiheen ääressä itketään ja nauretaan. Esityksen päätteeksi aiheesta ja kokemuksista keskustellaan.

Viime sotien jälkeen Karjalasta siirrettiin sodan jaloista yli 400 000 ihmistä muualle Suomeen.

Ohjausassistenttina toimi teatteri-ilmaisunohjaaja Tapio Väntsi. Musiikin ja äänimaailman on luonut muusikko Kari Mäkiranta.

Esitys on Teatteri Mundon ja Nukketeatteri HOX Companyn yhteistyötä. Tapahtuman järjestää Loimaan Seudun Teatteriyhdistys ry ja Kurkijoki-Säätiö.

Kysymyksiä Karjalasta. Esitykset Loimaan teatterissa (Juvantie11) lauantaina 10.8. klo 13 ja klo 16. Liput 15 e. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

4.4.2020

Uusimmat