Polttoaineen hintaa protestoivat aikovat vallata Pariisin

Pariisi
24.11.2018, 02:18

Ulkomaat

Ranskassa polttoaineen korkeaa hintaa protestoivat ”keltaliivit” aikovat osoittaa tänään mieltään Pariisissa ja lähialueilla. Mielenosoittajia on kehotettu saapumaan pääkaupunkiin ”jalan, hevosen selässä tai autolla”.
Liike on saanut nimen keltaliivit, koska sen kannattajat käyttävät keltaisia huomioliivejä. Kapinan kärki kohdistuu presidentti Emmanuel Macroniin. Protestoijien mukaan Macronin ajama veropolitiikka on syy bensiinin ja dieselin korkeisiin hintoihin.
Viime viikonloppuna sadattuhannet ihmiset osallistuivat liikenneprotesteihin pystyttämällä tiesulkuja eri puolilla maata. Protestit puurouttivat liikennettä esimerkiksi liikenneympyröissä ja moottoriteiden rampeissa.
Kaksi ihmistä on saanut mielenosoitusten aikana surmansa ja yli 500 on loukkaantunut.
Protestien johtajiin kuuluva poliittinen aktivisti Frank Buhler kertoo seuranneensa kauhuissaan, kuinka hänen työmatkakulunsa ovat kasvaneet kuluneen vuoden aikana.
– Yhden tai kahden kuukauden palkka menee polttoaineeseen, Buhler kertoi. Hänen mukaansa Macron rankaisee niitä, jotka jaksavat nousta ja mennä töihin aamulla.
Ranskan hallituksen mukaan veronkorotuksilla pyritään saamaan kuriin saasteita. Macron on sanonut, ettei hän aio antaa periksi mielenosoittajille.
Hintakapina osoittaa myös laajempaa tyytymättömyyttä Macronin politiikkaan. Häntä syytetään rikkaiden verojen alentamisesta ja köyhien maakuntien ihmisten unohtamisesta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic