Lounais-Häme Jokioinen

Pompom-pusikko ja Pohjanmaa! – Killan kesänäyttelyssä teema on vapaa

Uudet harrastajat piristävät Kuhankosken Killan perinteistä näyttelyä.
Kuhankosken Killan kesänäyttelyssä on tänä kesänä tavallista vähemmän osallistujia. Siksi Tanja Härmä sai Tapulimakasiinista kokonaisen huoneen, jossa hänen pompom-kukkansa pääsevät hienosti esille. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuhankosken Killan kesänäyttelyssä on tänä kesänä tavallista vähemmän osallistujia. Siksi Tanja Härmä sai Tapulimakasiinista kokonaisen huoneen, jossa hänen pompom-kukkansa pääsevät hienosti esille. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kuhankosken Killan kesänäyttely Tapulimakasiinissa on teemattomuudessaan raikkaan vivahteikas.

– Kaikki kukat saavat kukkia ihan kirjaimellisestikin, somerolaistaiteilija Pekka Leppälä sanoo.

Näyttelytiloissa kiertäessä voi päätyä vaikka pirtsakkaan pompom-pusikkoon. Tuoreen kiltalaisen Tanja Härmän näyttävä installaatio koostuu useista katosta roikkuvista, lampunvarjostimen kehikoihin tehdyistä pompom-kukista.

Kierrätyshengessä Härmä on pistänyt kukkimaan vanhat pölyhuiskat, joulunauhat ja hulahameet. Parhaimpia materiaalilöytöjä on Suomen Laki -kirja, jonka ohuet mutta kestävät sivut ovat oivia taiteltavia.

– Tykkään rönsyilevyydestä ja reippaudesta, Härmä taustoittaa mutta tähdentää, että lähtölaukaus kaikelle oli killan himmelityöpaja.

Härmän piti näprätä pajassa vain yksi kukka, mutta touhu ”rävähti käsiin”.

– Nyt pääsen tuomaan esille, että tällaistakin voi tehdä.

Naapureita näyttelyssäkin

Killan näyttelysihteeri Taina Riitto ja väistyvä puheenjohtaja Marjut Leskinen ovat onnessaan, että kiltaan on liittynyt lyhyen ajan sisällä toistakymmentä uutta jäsentä.

– Työpajat ovat juuri sitä varten, että niissä pääsee kokeilemaan monipuolisesti erilaisia tekniikoita. Killassa on tilaa harrastajillekin, Riitto sanoo.

Kiltaan niin ikään hiljattain liittynyt Antti Niemi letkauttaa, että kesänäyttely voisi olla nimeltään As oy Nokkalankulman näyttely. Hän ja Härmä ovat nimittäin myös asuinnaapureita Forssassa.

Niemi ajautui taiteen tielle tavattuaan puolisonsa Jaana Luomalan, ja nyt hän opiskelee Hämeen kesäyliopistossa kuvataidetta.

– Täällä on valtavan hienoja töitä taiteilijoilta, joilla on jopa matrikkelimandaattia. Sitten tänne tulee tällainen 68-vuotias opiskelija. Olen kuitenkin elämässä pärjännyt tähänkin asti, joten en häpeä mitään.

Antti Niemi on viimeiseen asti pohjanmaalainen. Juuret näkyvät vahvasti myös taiteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Antti Niemi on viimeiseen asti pohjanmaalainen. Juuret näkyvät vahvasti myös taiteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Syvempää olemusta etsimässä

Paljasjalkaisena ilmajokelaisena Niemi on tuonut Tapulimakasiiniin palan Pohjanmaalta. Hänen töidensä kulmakiviä ovat agraarikulttuuri, suvun perintö ja omat juuret.

Lakeuden lukko ja lato ovat temperaa, kappale Jussi-paitaa puoliksi isän ja puoliksi Niemen neulekoneella kutoma.

– Taiteessa tärkeintä on löytää itsestä jotakin syvempää olemusta, Niemi pohtii.

Näyttelyn kolmannelle tulokkaalle, Jani Leinolle, taide on tutkimista ja etsimistä, itsensä ja uusien ajatusten löytämistä. Hän kuvaa hyppäävänsä mielikuvituksen äärettömään mereen ja tuovansa sieltä jotakin pinnalle.

– On oltava rohkea, sillä voi löytää painajaisia tai rakkaustarinoita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jani Leino käyttää muun muassa lyijytäytekynää, tusseja, akryylivärejä ja rasvaliituja. Turhvasa-teos kertoo tunteiden lukittumisesta, jolloin tuntuu yhtä aikaa turvalliselta ja turvattomalta. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Virtuaalisuus vältettiin

Vaikka kesänäyttelyssä onkin tavallista vähemmän osallistujia, on se saavutus siihen nähden, että keväällä näyttely uhkasi muuttua virtuaaliseksi.

Sellaista vaihtoehtoa ei ollut, ettei näyttelyä pidettäisi lainkaan.

– Jo toukokuussa ihmiset alkavat perinteisesti kysellä, koska kesänäyttely on, Riitto hymyilee. FL

Kuhankosken Killan kesänäyttely

Vuosikymmeniä kestänyt kesäperinne jatkuu Jokioisilla Tapulimakasiinissa. Kiltalaiset ovat tuoneet näytille vapaasti valitsemiaan töitä. Teoksia on esillä yhteensä 140.

Mukana on 20 taiteilijaa: Sami Asikainen, Unto Grönberg, Tanja Härmä, Tuula Katajisto, Eliisa Lintukorpi, Jani Leino, Seija Leino, Pekka Leppälä, Jaana Luomala, Eija-Liisa Löyttyniemi, Pertti Niemelä, Antti Niemi, Anna-Liisa Rikala, Tuija Ruusuvuori, Outi Rämö, Marke Saarinen, Heli Saloniemi, Taina Sipilä, Pirjo Tienhaara ja Pilvi Vähämäki.

Turvallisuussyistä näyttelyssä ei ole teosluetteloa ja taiteilijakansiota. Tiedot on kirjoitettu pienille lapuille teosten yhteyteen.

Näyttely on avoinna 5.7. asti ti–su klo 11–18. Suljettu pe 19.6. Avoinna ma 22.6.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic