Lounais-Häme Ypäjä

Ponista saa kivan kaverin – Harrastajien vuoden kohokohtaa vietetään Ypäjällä

Hevosopiston Derbykentällä järjestettävässä kansallisessa poninäyttelyssä esitetään yli 250 ponia.
Mea Nirholan ratsastama Wikners Datura esittäytyi tuomareille ratsastusluokassa, jossa ponien säkäkorkeus oli alle 130 senttiä. Muut kilpailijat odottivat vuoroaan. Kuva: Tapio Tuomela
Mea Nirholan ratsastama Wikners Datura esittäytyi tuomareille ratsastusluokassa, jossa ponien säkäkorkeus oli alle 130 senttiä. Muut kilpailijat odottivat vuoroaan. Kuva: Tapio Tuomela

Poniharrastajien vuoden kohokohtaa vietetään tänä viikonloppuna Ypäjällä. Hevosopiston Derbykentällä järjestettävässä kansallisessa poninäyttelyssä esitellään yli 250 ponia.

– Poninäyttely järjestetään jo 42. kerran. Näyttelyyn osallistuvat rodut ovat connemara, gotlannin russ, new forest, shetlanninponi, suomenpienhevonen, ratsuponi, vuonohevonen ja welsh, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Tuula Pyöriä kertoi.

Osa näyttelyyn ilmoitetuista poneista osallistuu myös erilaisiin luokkiin, joissa tuomarit arvioivat niiden ratsastus-, ajo- ja muita käyttöominaisuuksia, liikkeitä, rakennetta ja kuuliaisuutta. Näyttelyn tuomarit tulevat kotimaan lisäksi Britanniasta ja Ruotsista.

Pyöriän mukaan poniharrastuksen suosio on ollut Suomessa koko ajan kasvussa.

– Ponit ovat monikäyttöisiä. Niillä voi kilpailla ratsastuksen kaikissa lajeissa aina EM-tasoa myöten. Poni sopii myös valjakkoajoon ja muuhun ajoon. Ponit kilpailevat myös raveissa, ja tänä viikonloppuna järjestetäänkin Joensuussa ponikuninkuusravit, Pyöriä kertoi.

Poniharrastajat ovat kaikenikäisiä, ja vaikka monet lapset ja nuoret touhuavat mielellään ponin kanssa, Pyöriä muistuttaa, ettei sitä saa jättää yksin lapsen vastuulle.

– Poni pitää kouluttaa aivan samoin kuin iso ratsuhevonen.

Suomessa on rotuponeja kaikkiaan noin 7 000. Rekisteröityjä ponivarsoja syntyy vuodessa noin 600, joista puolet on shetlanninponeja eli shettiksiä. Lisäksi ulkomailta tuodaan vuosittain noin sata ponia.

Kaksivuotias shetlanninponitamma Rubinstone Wilson valmistautui Ypäjän näyttelyyn yhdessä hämeenlinnalaisen omistajansa Tiina Järvisen ja hyvinkääläisen esittäjänsä Emma Tuomisen kanssa.

– Minulla on kolme shettistä, ja vaihdoin hevoset poneihin lähes viisikymppisenä. Käytän shetlanninponeja työajoon, ajan niiden kanssa esimerkiksi polttopuita. Rubinstone Wilsonista toivon myös aikanaan siitostammaa, Järvinen sanoi.

Järvisen ja Tuomisen mukaan Ypäjälle oli mukava tulla myös tapaamaan muita poniharrastajia.

– Shetlanninponien viehätys piilee siinä, että ne ovat hyvin määrätietoisia, herkkiä ja oman arvonsa tuntevia, mutta niistä saa myös kivan kaverin. Ne ovat usein värikkäitä luonteita, jotka kasvattavat ihmisen huumorintajua ja pinnaa, Tuominen naurahti.

Hanna Tiainen ja hänen 9-vuotias tyttärensä Laila Tiainen tulivat Ypäjälle Kouvolasta. Mukana oli 11-vuotias tamma Kotalan Glimrende Rosa, joka on norjanvuonohevonen.

– Norjanvuonohevonen on hyvin monipuolinen, ja se käy ratsastukseen ja valjakko- ja työajoon. Kotalan Glimrende Rosa on kaksinkertainen kouluratsastuksen mestari ja niin ikään kaksinkertainen estemestaruuskisan kakkonen. Ypäjällä se on palkittu jo kahdesti rodun parhaana tammana, ja tavoitteenamme on uusia saavutus jälleen tänä vuonna, Hanna Tiainen kertoi.

Laila Tiainen on kasvanut lähes koko ikänsä perheeseen seitsemän vuotta sitten hankitun Kotalan Glimrende Rosan kanssa.

– Ponin hoitaminen on mukavaa, ja pidän myös ratsastamisesta, Laila Tiainen sanoi. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

31.3.2020

Uusimmat