Lounais-Häme

Popeda ja Arttu Wiskari suosikkeja – Junamatkoilla kuunnellaan kotimaisia klassikoita

Jos junamatkustajalla on luurit päässä, hän kuuntelee todennäköisimmin kotimaista musiikkia tai nostalgisia klassikoita.
Arkistokuva Hämeenlinnan asemalta. Kuva: Pekka Rautiainen
Arkistokuva Hämeenlinnan asemalta. Kuva: Pekka Rautiainen

Suomalaisten junamatkailijoiden kuulokkeista raikaa useimmiten kotimaista musiikkia ja nostalgisia klassikoita.

Tämä kävi ilmi, kun VR kysyi kesäkuussa tuhannelta suomalaiselta heidän musiikkitottumuksistaan. Vastaajista 84 prosenttia kertoi kuuntelevansa musiikkia perheen yhteisillä matkoilla.

Kymmenestä suosituimmasta kappaleesta kahdeksan on kotimaisia. Mieluiten suomalaiset kuuntelevat matkoillaan Popedan, Leevi and the Leavingsin ja Arttu Wiskarin musiikkia. Sukupolvirajoja ylittäviä suosikkikappaleita ovat esimerkiksi Leevi and the Leavingsin Pohjois-Karjala ja Popedan Kuuma kesä.

Muita suosittuja suomalaisartisteja ovat muun muassa Dingo, Juha ”Junnu” Vainio ja Eppu Normaali. Ulkomaalaisten kappaleista suurta suosiota nauttivat AC/DC:n Thunderstruck ja Toton Africa.

Nuorten keskuudessa matkasuosikiksi nousi JVG:n Häissä, kun taas varttuneemman väen kuuntelukertoja kerää edelleen melkein 50 vuotta sitten julkaistu Rauli Badding Somerjoen Bensaa suonissa -kappale.

Ikäryhmään katsomatta oman suosikkikappaleen kuuleminen radiosta pitkän odotuksen jälkeen lukeutuu monen suomalaisen mieleenpainuvimpiin matkamusiikkimuistoihin.

Huomioi kanssamatkustajat ja käytä kuulokkeita

Suurin syy musiikin kuuntelulle on ikäluokasta riippumatta se, että musiikin kuuntelu piristää ja saa hyvälle tuulelle. Musiikkia kuuntelemalla voi myös sulkea muut häiriötekijät ulkopuolelle, ja matkanteko tuntuu sujuvan nopeammin.

VR on tehnyt asiakkailleen valmiita Spotify-listoja.

– Luomistamme soittolistoista voi valita omaan matkafiilikseen vaikkapa Rentoa reissuseuraa tai Energisen matkakumppanin. Ylivoimaisesti kuunnelluin soittolistamme on Suomalaiset matkaklassikot, jolla on mukana myös Ellipsin upea ja raikas tulkinta On kesäyö -klassikkokappaleesta. Uudelleenversiointi on toteutettu Ellipsin ja VR:n yhteistyönä, ja se on kerännyt Spotifyssa jo lähes 100 000 kuuntelukertaa, VR:n digitaalisista palveluista ja markkinoinnista vastaava Vanessa Lehtinen kertoo.

Lukuisat vastaajat nimesivät tärkeiksi muistoiksi tietyn kappaleen yhdistämisen tuttuun maisemaan. Lisäksi lähes neljännes vastaajista kertoi kokevansa omien vanhempien vaikuttaneen omaan musiikkimakuun melko tai erittäin paljon.

Vaikka musiikin kuuntelu matkoilla on suosittua, osa haluaa nauttia matkanteosta ilman musiikkia: 16 prosenttia vastanneista kertoi, ettei heillä ole tapana kuunnella musiikkia matkustaessaan yhdessä perheensä kanssa.

– Toivomme, että asiakkaamme muistavat ottaa kanssamatkustajat huomioon käyttämällä kuulokkeita musiikkia kuunnellessaan – vaikka Popedan Kuuma kesä kruunaisikin oman matkustuselämyksen, vieruskaverilla ei välttämättä ole samanlaiset mieltymykset, Lehtinen muistuttaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic