Lounais-Häme Forssa

Pori Sinfonietta koukkaa Hämeeseen - Tibor Bogányi tuo orkesterin hurmio-Forssaan

Pori Sinfonietan kapellimestari Tibor Bogányi ja konserttimestari, solisti Ion Buinovschi valmistivat kolmen konsertin maakuntakiertueen, joka koukkaa Hämeeseen.
Pori Sinfonietan kapellimestari Tibor Bogányi ja konserttimestari, solisti Ion Buinovschi valmistivat kolmen konsertin maakuntakiertueen, joka koukkaa Hämeeseen.

Forssa ei kuulu Satakuntaan, mutta se ei pidättele kapellimestari Tibor Bogányitä ja hänen johtamaansa Pori Sinfoniettaa. Matkalla hurmioon -konsertin maakuntakiertue päättyy Bogányin lapsuuden kaupunkiin.

– Ja Forssa on tässä se konsertin hurmio. Se on ollut minulle nyt myös tukikohta, kun olen liikkunut Porin ja muun maailman välillä. Sopivasti puolivälissä, hän luonnehtii.

Ensi perjantain konsertissa kuullaan Bogányin luonnehdinnan mukaan veret seisauttavaa musiikkia. Ohjelmassa on Piazzollan teokset Buenos Airesin neljä vuodenaikaa ja Milonga del Angel.

– Ja vielä Zoltán Kodályn Galantalaistanssit, joka on hänen suosituin, kuuluisin ja onnistunein orkesteriteoksensa. Bogányi kehuu.

Maakuntakiertueen muut konsertit soivat keskiviikkona 11.9. Merikarvialla ja 12.9. Raumalla.

Pori Sinfonietta konsertoi Forssan Feeniksissä koko vahvuudessa. Matkalla hurmioon -konsertin solistina on orkesterin konserttimestari Ion Buinovschi.

Tibor Bogányi

Forssassa lapsuutensa viettänyt kapellimestari Tibor Bogányi nousi kansainväliseen maineeseen vuonna 2002, kun hänet valittiin Turun Filharmonisen orkesterin ylikapellimestariksi vain 28-vuotiaana.

Hänet tunnetaan monimuotoisista ja virtuoosisista tulkinnoistaan. Hän johtaa niin sinfoniamusiikkia ja laajamittaisia kuoroteoksia kuin oopperaa ja balettiakin.

Hän toimi Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana vuosina 2008–2016. Syksystä 2018 lähtien hän on toiminut Pori Sinfoniettan ylikapellimestarin tehtävässä.

Lisäksi hän on unkarilaisen Pannon Filharmonian (ent. Pécsin filharmoninen orkesteri) ylikapellimestari vuodesta 2011 lähtien.

Unkarilaissyntyinen Bogányi opiskeli ensin sellonsoittoa ja myöhemmin hänet hyväksyttiin Sibelius-Akatemian kapellimestariopintoihin, joissa hän opiskeli Jorma Panulan ja Leif Segerstamin johdolla. FL

Pori Sinfonietta. Matkalla hurmioon. Tibor Bogányi, Ion Buinovschi, pe 13.9. klo 19, Urheilutalo Feeniks, Forssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic