Lounais-Häme

Porkkanahallin 20. kesätori jää viimeiseksi

Orastava Aurinko oy:n Irmeli Vinnikaisen porkkanahallissa järjestettiin perinteinen Koijärven kylien kesätori, nyt viimeistä kertaa. Ensi kesänä toripäiviä ei enää järjestetä samalla paikalla. Sen sijaan 19. elokuuta on myyjäispäivä Koijärvitalolla.

Porkkanahallin viimeisen toripäivän teemana oli lähiruoka. Lähiruokaa kesätorilla olikin tarjolla yllin kyllin.

Lisäksi tapahtumassa myytiin monenlaisia käsitöitä ja tavaroita, kuten aikuisten ja lasten vaatteita, huopatöitä, poppanaliinoja, puutarhakoristeita ja puuleluja. Tapahtumassa pidettiin myös lähiruoka-arpajaiset koulun hyväksi. Palkintoina jaettiin lähiruokalahjakortteja ja -tuotteita.

Irmeli Vinnikainen kertoo, että 20. kesätori porkkanahallissa oli hyvä aika lopettaa.

-Totesin itselleni, että nyt on hyvä aika laittaa piste. Aloitimme -97 EU:n ensimetreillä ja emännillä oli silloin enemmän aikaa käytettävissään. Nyt maaseutu on muuttunut ja kaikilla on paljon töitä ja kiireitä, eikä kenelläkään riitä voimia talkootoimintaan niin kuin ennen.

Idea kesätoriin lähti aikanaan Vinnikaisen äidiltä Martta Revolta.

-Olimme juuri saaneet porkkanahallin valmiiksi -96, ja äitini vihjaisi, että voisikohan sitä käyttää kesällä torimyyntiin. Minusta ajatus oli ensin aivan hullu, mutta sitten tulin siihen tulokseen, että juuri siksi se voisi toimia, Irmeli Vinnikainen nauraa.

Porkkanahalli onkin toiminut kyläläisten yhteisenä kesäolohuoneena, johon tullaan pikaisesti kahville ja tapaamaan naapureita ja tuttavia. Lähialueella sijaitsee myös yli sata kesämökkiä ja mökkikylä, joten kesätori on samalla toiminut mökkiläisten ja kyläläisten kohtaamispaikkana.

-Olen ylpeä, että kesätori on toiminut täällä näin kauan.

Irmeli Vinnikainen jää toritoiminnasta sivuun hyvillä mielin. Hän toteaa:

-Eletään tuurilla, ei liian vakavasti. Hyvillä mielillä lyödään historian kannet kiinni ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Orastavan Auringon porkkanoita ja kasviksia saa jatkossakin erilaisilta markkinoilta, esimerkiksi Forssan torilta lauantaina.

Kesätorilla kuvattiin myös seutukunnallisen Lähiruoka-Akatemian dokumenttia. Forssalainen Keskustan kansanedustaja ja lähiruoan puolestapuhuja Sirkka-Liisa Anttila kävi paikalla haastateltavana dokumenttia varten. Hän puhui haastattelussa lähiruoan merkityksestä erityisesti kuntien ruokahuollossa ja sen kilpailuttamisessa.

-Kuntien ruokahuollon järjestäminen niin, että siellä käytetään lähiruokaa, on kunnan tahtotilasta kiinni, Sirkka-Liisa Anttila toteaa.

-Ydinkysymyksenä on kilpailutus ja minkälaisilla ehdoilla se tehdään.

Hän kertoo esimerkin.

-Kuorittuja perunoita ei voida säilyttää kuorittuina kovin kauan. Siksi niiden täytyy tulla läheltä. Tällaisilla valinnoilla ohjataan lähiruokaan, jota hyödynnetään nyt aivan liian vähän.

Anttila kertoo kysymyksen olevan kolmesta asiasta. Ensinnäkin lähellä tuotetaan tuoretta ruokaa, jonka ostaja tuntee ja voi käydä sen juurilla tutustumassa. Toisekseen se luo elinvoimaa seutukunnalle. Kolmanneksi Anttila kertoo esimerkin ulkomaisen ruoan käytöstä.

-Jos Thaimaasta saa halpaa ruokaa, se sisältää silloin thaimaalaista työtä ja pääomaa. Kaikki taloudellinen hyöty on jäänyt Thaimaahan. Lähiruokatoiminnassa hyöty jää seutukunnalle. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic