Lounais-Häme Forssa/Tammela

Porkkanantuottaja ottaa tautiriskin tosissaan

MTK huolissaan kausityötä tarvitsevista puutarhatiloista. Työvoiman puute voi osua myös lomituspalveluita käyttäviin tiloihin.
Karotia oy:n työntekijän Cosmin Tezin pääasiallinen työtehtävä on desinfioida kaikki yrityksen tilat ja välineet päivän aikana. Ovenkahvat ja muut runsaalla käytöllä olevat tartuntapinnat vaativat erityistä huomiota.
Karotia oy:n työntekijän Cosmin Tezin pääasiallinen työtehtävä on desinfioida kaikki yrityksen tilat ja välineet päivän aikana. Ovenkahvat ja muut runsaalla käytöllä olevat tartuntapinnat vaativat erityistä huomiota. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaisen Karotia oy:n liiketoiminnassa koronaviruksen vaikutukset eivät varsinaisesti näy. Sen sijaan yrityksen toimintatapoihin pandemia on vaikuttanut suuresti.

– Meillä on nyt yksi työntekijä, jonka pääasiallinen työtehtävä on yrityksen tilojen ja laitteiden desifinointi. Tuotantolinja pestään ja desinfioidaan muutenkin päivittäin, mutta nyt kaikki ovenkahvat, katkaisijat ja pumppulaitteet puhdistetaan useita kertoja päivässä, Karotian toimitusjohtaja Arto Hyytiäinen kertoo.

Porkkanatilan isäntä kertoo siirtäneensä useita liiketapaamisia puhelinpalavereiksi. Lisäksi yrityksen ulkopuolisten henkilöiden pääsyä yrityksen tiloihin on rajoitettu minimiin.

– On tärkeää pitää tuotanto- sekä pakkaustilat puhtaina. Henkilökunnan terveys on kuitenkin kaikkein tärkein asia. Haluamme olla mieluummin kaksi viikkoa etuajassa kuin päivän myöhässä, sillä pandemia tulee etenemään.

Hyytiäisen mukaan myös tuotteen kuljetuksesta vastaavien henkilöiden hygieniaseikat otetaan huomioon nyt entistä vakavammin. Kauppaliikkeissä asioidessa henkilökuntaa on suositeltu pitämään suojakäsineitä ja hengityssuojainta.

–  Epidemian alkuvaiheessa tuotteiden kysyntä oli huipussaan parin viikon ajan. Nyt kysyntä on kuitenkin tasoittunut, mutta on edelleen erittäin hyvä Hyytiäinen kertoo.

Virus pistää miettimään

Sikatilaa Tammelassa pyörittävän Antti Jaakkolan mukaan koronaviruksen vaikutukset eivät näkyneet vielä viime viikolla tilan arjessa. Ainoastaan käsien pesuun kiinnitettiin tavallistakin enemmän huomiota.

– Seuraamme tässä yhteistyökumppani HK Scanin ohjeita. Jos sieltä tulee uusia ohjeita, sen mukaan toimitaan, Jaakkola kertoo.

Jaakkola pyörittää tilaa lähinnä perhevoimin. Ulkopuolisia työntekijöitä ei juuri tilalla työskentele. Työvoimatilanne ei suoranaisesti huoleta Jaakkolaa. Itse sairaus kuitenkin pistää miettimään. Mikäli joku perheestä sairastuisi koronavirukseen, töiden tekeminen hankaloituisi.

– Sikoja ei kuitenkaan voi jättää hoitamatta. Jotenkin se pitäisi siinä tilanteessa järjestää, kasvattaja tuumailee.

Kausityöntekijöistä voi tulla pulaa

MTK Hämeen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Katajan mukaan maatalousyritysten tämänhetkinen tilanne on hyvin vaihteleva riippuen kunkin tuotantolinjasta. Ensi vaiheessa koronaviruksen vaikutukset iskivät Katajan mukaan matkailualalla oleviin tiloihin. Asiakaskato voi iskeä myös tilamyyntiä harjoittaviin tiloihin.

– Epidemian laajentuessa ongelmiin joutuvat tilat, jotka käyttävät runsaasti ulkopuolista työvoimaa. Suomessa työskentelee vuosittain arviolta 15 000 ulkomaalaista kausityöntekijää. Marja- puutarhatiloilla kevättyöt ovat pian alkamassa. Jos työvoima ei liiku, siellä ollaan vaikeuksissa, Kataja huomauttaa.

MTK:n kyselyn mukaan Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella työtä on keväällä ja kesällä lähes tuhannelle kausityöntekijälle. Kanta-Hämeen alueella suurin tarve on heinäkuussa. Silloin käyttöä olisi vajaalle 300 kausityöntekijälle.

Myös lomituspalveluita käyttävät tilat voivat epidemian pitkittyessä kärsiä työvoimapulasta.

Katajan mukaan koronakriisin pitkän aikavälin vaikutuksia on erittäin hankala arvioida. Taudin etenemistä on vaikea ennustaa. Myös sitä, miten kriisi vaikuttaa maataloustuotteiden markkinoihin kansainvälisesti, on mahdoton tässä vaiheessa ennakoida.

MTK vaatii pelastuspakettia

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö MTK on vaatinut hallitukselta 330 miljoonan euron valmius- ja pelastuspakettia suomalaiselle maataloudelle. Erityisesti Maatilatalouden kehittämisrahasto Makeraa on järjestön mukaan pääomitettava 200 miljoonalla eurolla.

Rahaa tarvitaan varmistamaan tulevaa satokautta. MTK painottaa myös pitkäaikaisiin riskeihin varautumista tulevaisuudessa.

MTK:n mukaan maatalouden kannattavuuskriisi on jatkunut vuosia ja tuotannosta luopuminen on kiihtynyt. Poikkeustilanne aiheuttaa vakavan häiriötilan ja isoja riskejä

Kausityöntekijöitä koskeviin vaatimuksiin maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vastasi perjantaina. Lepän mukaan tällä hetkellä tilojen kaikkiin kausityötarpeisiin ei voida vastata. Ministerin mukaan hallitus etsii keinoja työllistää nyt maassa olevia kausityöntekijöitä maatiloille. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic