Lounais-Häme Tammela

Porras on Forssa- ja Kaukolanharju-kuosit suunnitelleelle Tanja Orsjoelle rauhan tyyssija

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 28.6.2019. Vallilan Forssa- ja Kaukolanharju-kuosit suunnitelleella Tanja Orsjoella on vahvat siteet Tammelan Portaaseen. Seutu toimii myös kuosien inspiraation lähteenä.
Tanja Orsjoen (vas.) mummon vanhempien rakentaman talon sisustuksessa näkyy sen nykyisen asukkaan käden jälki, kun hänen suunnittelemiaan kuoseja on esillä niin pöytäliinoissa, lautasissa kuin servieteissäkin. Nykyisin vain kesäkäytössä olevassa talossa kesää Tanja Orsjoki viettää Sirkka-äitinsä kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tanja Orsjoen (vas.) mummon vanhempien rakentaman talon sisustuksessa näkyy sen nykyisen asukkaan käden jälki, kun hänen suunnittelemiaan kuoseja on esillä niin pöytäliinoissa, lautasissa kuin servieteissäkin. Nykyisin vain kesäkäytössä olevassa talossa kesää Tanja Orsjoki viettää Sirkka-äitinsä kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Valko-harmaa hiutalekuvioinen pöytäliina, vaaleat verhot ja matto, tiskipöydällä kukkakuvioinen patakinnas. Kirjava servietti, jonka päälle on asetettu kärhön kukan kuvalla koristeltu lautanen. Vieressä kahvimuki, jonka kyljessä on piirrettyjä koiria.

Kaikki Vallilan valmistamia ja talon omistajan, Tanja Orsjoen suunnittelemia.

Tammelan Portaassa sijaitsevan satavuotiaan talon sisustus on todellakin asukkaansa näköinen.

Orsjoki arvioi suunnitelleensa Vallilalle vuosien varrella yli 300 kuosia. Aikoinaan Anne Berner totesi Orsjoelle tämän opiskellessa Taideteollisessa korkeakoulussa, että kun valmistut, sinulle on työpaikka meillä. Orsjoki on työskennellyt Vallilalla kuosisuunnittelijana nyt 15 vuoden ajan.

Forssan seudulla hänen töistään tunnetaan parhaiten Ankkalammille sijoittuva Forssa-kuosi sekä Tammelan kansallismaisemaa ikuistanut Kaukolanharju-kuosi.

Yksi Tanja Orsjoen tunnetuimmista kuoseista on Doggies. Bichon frisén kuvan mallina ovat toimineet Orsjoen omat koirat Kielo ja Kaino. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yksi Tanja Orsjoen tunnetuimmista kuoseista on Doggies. Bichon frisén kuvan mallina ovat toimineet Orsjoen omat koirat Kielo ja Kaino. Kuva: Lassi Puhtimäki

Portaassa aika pysähtyy

Tanja Orsjoki on syntynyt ja asunut koko ikänsä Helsingissä, mutta Forssan seudulla ja etenkin Portaassa sijaitsevalla omakotitalolla on suunnittelijan elämässä aina tärkeä paikka.

– Tämän talon rakensivat mummoni vanhemmat, ja olen käynyt täällä ihan pienestä asti. Ensimmäinen muistoni täältä on, kun ehkä kolmevuotiaana suutuin jostain, vedin kumisaappaat väärin jalkoihin ja sanoin käveleväni kaupunkiin eli Helsinkiin. Ulkorappusilla en tiennyt, mihin suuntaan pitäisi lähteä, joten istuin siihen ja jäin mököttämään, Orsjoki nauraa.

Nyt talo on Orsjoen sekä hänen Sirkka-äitinsä käytössä lähinnä kesäisin. Kesälomat Tanja Orsjoki viettää tiiviisti Portaassa, minkä lisäksi paikka houkuttelee vierailulle myös monesti kesäviikonloppuisin. Aikoinaan, kun talo on ollut vielä ympärivuotisessa asutuskäytössä, vietti Orsjoen suku usein myös joulua yhdessä maalaismaisemissa.

Tällä hetkellä Orsjoki on kolmen kuukauden vuorotteluvapaalla työstään, joten tänä kesänä Portaassa on mahdollisuus viettää normaalia enemmän aikaa.

– Tämä on ollut minulle aina sellainen täydellisen rauhoittumisen paikka. Nytkin kun tulin, istuin pihasaunan kuistille muutamaksi minuutiksi ja oikein tunsin, kuinka stressi ja kiire unohtuivat heti. Täällä aika jollain lailla pysähtyy.

– Stressittömyys pätee koko seutuun. Forssankin koen sellaiseksi ihanan rauhalliseksi ja verkkaiseksi paikaksi, jossa ei koko aikaa posoteta täysillä.

Tanja Orsjoen kädenjälki näkyy Tammelan Portaassa sijaitsevan talon sisustuksessa. Kesäpaikasta nauttivat Orsjoen lisäksi hänen koiransa Kaino ja Kielo.

Alman aihe kesäkodin pihalta, joulukuosi mökkijouluista

Orsjoki kertoo, että kesäasunto sekä muu Forssan seutu toimivat myös inspiraation lähteenä, josta suunnittelija kaivaa uusia ideoita kuoseihinsa.

Esimerkiksi Vallilan Alma-nimiseen kuosiin Orsjoki otti mallin talon pihalla kasvavista juhannusruusuista. Ruusut on aikoinaan istuttanut Orsjoen mummin äiti, joka oli nimeltään Alma. Ahomaa-kuosiin Orsjoki sai idean pihalla kasvavista niittykukista. Nimensä kuosi on saanut kesäpaikan mukaan, sillä tila tunnettiin aiemmin nimellä Ahomaa.

Laitumella-kuosi taas on tehty valokuvan pohjalta, jonka Orsjoki otti portaalaiselta pellolta, vain vähän matkan päästä kesäpaikasta.

Syksyllä Vallila julkaisee Orsjoen suunnitteleman Karparosa-kuosin.

– Se on joulun ajan kuosi, jossa on jouluruusuja ja karpaloita. Inspiraationa ovat täällä lapsena viettämäni joulut, kun äiti teki sydämen muotoisia kransseja. Siinä kuosissa on paljon tunnelatausta, sillä aihe on henkilökohtainen. Tein sen viime syksynä täällä istuessani.

Listaa Forssan seudulla alkunsa saaneista kuoseista voisi jatkaa vielä pitkään.

– Osan olen varmaan unohtanut jo itsekin, Orsjoki naurahtaa.

 

Luitko tämän: Kauniiden kuosien kotiseudut – Lapsuuden kesämaisema Tammelasta päätyi Vallilan taiteeksi

Ensi vuonna uusi Forssa-kuosi

Forssa- ja Kaukolanharju-kuosit ovat jatkumoa Vallilan kotiseutukuosien sarjalle, johon aluksi ikuistettiin maisemia suuremmista kaupungeista. Orsjoki kertoo, että ensin Vallilalla ajateltiin, ettei pienemmiltä seuduilta löytyisi tarpeeksi ostajia kotiseutukuoseille, mutta nyt on huomattu, että omaa kotiseutua koskevat kuosit kiinnostavat ympäri Suomen.

– Forssa-kuosi alkoi asiakkaan ja esimieheni keskusteluista. Pyrimme, että kuosin tekijällä on jokin kontakti alueeseen, siksi juuri minä tein nämä kuosit.

Forssan Ankkalammin rannalla ja Kaukolanharjulla Orsjoki on käynyt pienestä lapsesta saakka. Saaren kansanpuiston alue on muutenkin yksi Orsjoen lempipaikoista seudulla.

– Olisin varmasti halunnut tehdä tällaiset kuosit muutenkin.

Orsjoki paljastaa, että yhden Forssaan sijoittuvan kuosin hän on tehnyt jo valmiiksi. Sen julkaisu tapahtunee vuonna 2020.

– Seudulla on varmasti paljonkin vielä paikkoja, joista olisi hieno tehdä kuosi, Orsjoki hymyilee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic