Lounais-Häme

Portaan kylä sai oman historiikin dokumenttielokuvan muodossa – kuvattua materiaalia kertyi kymmeniä tunteja

Tietokoneen näytöllä pyörii ennakkomaistiainen tuoreesta dokumenttielokuvasta: eläkeikäinen nainen muistelee elämäänsä Portaassa. Vähän haastattelun kuvaamisen jälkeen hän menehtyi.

 

Keskiviikkona ensi-iltansa saavaan Portaan kylässä -dokumenttiin on tallennettu arvokkaita paloja paikallistason historiaa. Materiaalia haastatteluineen on koostettu vähän yli tunnin pituiseen elokuvaan kolmen vuoden ajan.

-Emme osanneet arvioida, miten suuritöinen tämä projekti olisi sitä aloittaessamme. Hämäläisellä härkäpäisyydellä tässä on menty eteenpäin, kertoo dokumentin työryhmän puheenjohtaja Pekka Uusitalo.

 

Kylähistoriikki saatiin tosissaan käyntiin vuonna 2014. Hanke oli aluksi tarkoitus toteuttaa kirjana, mutta lopulta päädyttiin dokumenttielokuvaan.

-Ihmisten ajankäyttö on nykyään sellaista, että kuvaan keskittyy helpommin. Kirja olisi voinut jäädä ylähyllylle pölyttymään, sanoo työryhmän jäsen Martti Pura.

Elokuvaa varten tallennettiin kymmeniä tunteja haastatteluja, jota täydennettiin Forssan museosta ja yksityiskokoelmista kerätyllä materiaalilla. Paikallistason tuntemusta työryhmässä ovat edustaneet lisäksi kylän historiaa pitkään dokumentoinut Matti Klasi ja aiemminkin kotiseutuelokuvissa järjestäjänä toiminut, Portaassa 90 vuotta asunut Mikko Meri. Ohjauksesta on vastannut pitkän linjan dokumenttiohjaaja Esa Sironen.

 

Portaan-Ojaisten kyläyhdistyksen puheenjohtaja Raija Hovila on tyytyväinen lopputulokseen.

-Elokuvaan on tallennettu monenlaisia kasvoja ja kokemuksia. Jos on nähnyt Portaan aiemmin kapeammasta näkökulmasta, niin tämän jälkeen perspektiivi kyllä laajenee, Hovila lupaa.

Kaikki kuvattu materiaali luovutetaan kyläyhdistyksen arkistoon. Toiveena on, että aineistoa päästäisiin hyödyntämään vielä jossain muodossa.

-Kylän nuorille voisi järjestää työpajan, jossa he pääsisivät tutustumaan materiaaliin, Pura ajattelee. FL

Portaan kylässä -dokumentin ensi-ilta Portaan kylätalolla 27.6. klo 18.45.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic