Lounais-Häme

Portaan vedenottamon rakentaminen siirtyy myöhempään ajankohtaan – syynä rahapula

Forssan vesihuoltoliikelaitoksen tiukka taloustilanne pakottaa hakemaan jatkoaikaa Portaan vedenottamon rakentamiselle.
Portaan vedenottamoa on suunniteltu Tammelaan jo vuosikausia. Vuonna 2013 Forssan vesihuoltoliikelaitoksen vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen esitteli hanketta kiinnostuneille Tammelassa.

Forssan vesihuoltoliikelaitos ja Tammelan kunta ovat suunnitelleet jo pitkään vedenottamoa Portaan alueelle Tammelaan. Viimeisimmän tiedon mukaan vedenottamon rakennustyöt piti käynnistää ensi vuoden aikana, mutta tuosta aikataulutavoitteesta joudutaan luopumaan. Forssan vesihuoltoliikelaitos valmistelee jatkoaikahakemusta oton aloittamiseen.

Vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen kertoo, että taustalla on useampiakin syitä. Vähäisimpänä näistä ei ole yhtiön taloudellinen tilanne.

– Vieremän vedenkäsittelylaitoksen rakentaminen on välttämätön ja maksaa 1,7 miljoonaa euroa. Puhdistamon lainaa on maksamatta yli 7 miljoonaa euroa ja sitä lyhennetään vuodessa noin 400 000 euroa plus korot. Taannoinen HKScanin mittarointivirhe ja sen hyvitys vaikuttaa yhtiön kassaan vielä vuodenvaihteeseen asti noin 500 000 euroa vuodessa, vaikkei se näy tuloslaskelmassa.

– Tässä tilanteessa meidän on pakko siirtää Portaan vedenottamon noin kolmen miljoonan euron hintaista rakentamista, vaikka laitokselle olisi tarvetta, Paakkonen kertoo.

Vesihuoltoliikelaitos esittää Forssan kaupunginhallitukselle, että se kilpailuttaa 2,5 miljoonan euron lainan Vieremän vedenkäsittelylaitosta varten kymmenen vuoden maksuajalla.

Paakkosen mukaan ajatuksena on saada Portaan vedenottamon rakentamiselle viiden vuoden jatkoaika. Tuona aikana rakentaminen jaksotettaisiin hankerahoituksena usealle vuodelle. Työt käynnistyisivät vesijohtolinjan vetämisellä Portaasta Forssaan.

Vesihuoltolinjan yhteydessä rakennetaan viemärilinja, joka tulee pitkällä aikavälillä halvemmaksi kuin jätevedenpuhdistamon rakentaminen. Tammelan kunta hyödyntää viemärilinjaa yhdistämällä sen Riihivalkamassa sijaitsevaan viemäriputkeen.

– Viemärilinjan avulla saadaan pois käytöstä Liesjärven vanha puhdistamo, jonka toimivuus vaatii jatkuvaa seurantaa ja jokavuotista korjaamista, kertoo Tammelan tekninen johtaja Hannu Jalava.

Portaan vedenottamon rakentamisen pitkittyminen ei aiheuta huolta Tammelan vedensaannille, sillä kunnalla on jo kaksi vedenottamoa. Jalavan mukaan mahdollisuus vedenottoon Portaasta toki parantaisi ja turvaisi Tammelan vedenottoa. Tammelan vesivaraus Portaan kautta on 300 kuutiometriä vuorokaudessa.

Forssan tilanne on Paakkosen mukaan kinkkisempi. Forssan päivittäinen vedentarve on noin 5 000 kuutiometriä. Tällä hetkellä tuo määrä saadaan Linikkalan ja Vieremänharjun vedenottamoista. Alkuvaiheessa Portaan vedenottamosta Forssa saisi 400 kuutiometriä vuorokaudessa.

– En pysty lupaamaan, että vesi riittää Forssassa ilman Portaan vedenottamoa. Vieremänharjulle tarvitaan korvaava vedenottamo. Jokioisilta saamme tarvittaessa 3 000 kuutiometriä. 400 kuutiometrin takia ei olisi järkeä tehdä Portaaseen kolmen miljoonan euron investointeja, mutta kun tekopohjaveden imeytys on mahdollista, Portaasta saadaan 2 000 kuutiometriä vuorokaudessa, Paakkonen kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic