Lounais-Häme

Positiivisuutta kameran takaa

Kesäkuun alussa Forssan Seudun Nuorkauppakamarin projektipäällikkö Mira Heikkilä ilmestyi Sirpa Ryypön valokuvaamoon mukanaan hyviä uutisia. Ryyppö oli valittu ehdolle Forssan seudun positiivisin-äänestykseen. Eilen hänet julistettiin äänestyksen voittajaksi Holjilla markkinoilla. Yhteensä ääniä annettiin 1325 kappaleista, joista Ryyppö sai 632.

– Kun kuulin voitostani, en meinannut ensin uskoa sitä todeksi. On aivan uskomattoman hienoa, että moni ihminen on ajatellut minun olevan tittelin arvoinen. Oikeastaan jo ehdolle pääseminen oli minulle jo eräänlainen voitto, Forssan seudun positiivisin tiivistää tunnelmiaan.

Vuoden positiivisimman henkilön valinta toteutettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran yleisöäänestyksen avulla. Aiemmin valinnan on tehnyt eri toimijoiden edustajista koostunut raati.

– Halusimme tehdä valintaprosessista läpinäkyvämmän ja uudistaa sitä niin, että mahdollisimman moni pääsee vaikuttamaan valintaan. Lisäksi halusimme osoittaa ehdokasasettelun avulla, että Forssan seudulta löytyy paljon positiivisimmaksi sopivia henkilöitä, Heikkilä kertoo.

Kilpailun tavoitteena oli palkita henkilö, joka on vaikuttanut omalla toiminnallaan positiivisesti Forssan seutuun. Lisäksi ehdokkaiden esivalinnan suorittanut raati nosti valintakriteereikseen muun muassa henkilön oman uskon omaan tekemiseensä ja innostavuuden. Näitä kaikkia piirteitä Ryypön toiminnasta ja persoonasta voidaankin löytää helposti.

Ryyppö on tunnettu valokuvistaan ja alpakoistaan, joiden kanssa hän toteuttaa eläinavusteista toimintaa esimerkiksi palvelutaloissa ja päiväkodeissa. Vapaa-ajallaan hän kunnostaa Ypäjällä sijaitsevaa, 1800-luvulla rakennettua kotitaloaan rakennusperinteitä kunnioittaen.

–  Valokuvaajana olen kuin tarinan kertoja. Kuvaan paikallisten ihmisten muotokuvia, joista välittyy nykypäivän tyyli ja tapa olla. Kuvien avulla tallentuu tietoa tulevaisuuteen siitä, miltä meidän aikamme on näyttänyt, Ryyppö muotoilee. Perinteisen valokuvauksen lisäksi hän opettaa vuorovaikutteista valokuvausta esimerkiksi hoitotyöntekijöiden parissa.

Forssan seudun positiivisin henkilö uskoo, että hänen oma positiivisuutensa kumpuaa jatkuvasta itsensä kehittämisestä ja oppimisen halusta.

–  Positiivisuus on oppimista ja haasteiden ylittämistä. Jos en hallitse jotakin taitoa, jonka haluaisin osata, en jää voivottelemaan osaamattomuuttani, vaan tartun härkää sarvista ja opettelen sen. Toisaalta positiivisuus on myös kiitollisuutta, Ryyppö pohtii.

Hänen mukaansa kukaan muu ei voi tehdä toisesta ihmistä onnellista, vaan onni ja positiivisuus kumpuavat viime kädessä ihmisestä itsestään.

Ryyppö lupaa tehdä parhaansa, että positiivisuus Forssan seudulla lisääntyisi. Syksyllä hänen tavoitteenaan on aloittaa Tyky-päivien järjestäminen, joiden ohjelman teemana on oman positiivisen asenteen kehittäminen ja oivaltaminen.

– Mottoni on, että puhu muista ihmisistä paljon hyvää. Tätä vinkkiä toteuttamalla ilo ja hyvä mieli lisääntyvät ja myös Forssan seudulla hymyillään entistä enemmän, Ryyppö kiteyttää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic