Lounais-Häme

Positiivisuutta pääkoppaan

Nuorten kynnys hakeutua mielenterveysyhdistyksen toimintaan mataloituu koko ajan, Forssan Seudun Mielenterveysseuran (FSMS) vapaaehtois- ja tukihenkilötyön koordinaattori Ilari Kokko kertoo.

-Keskustelu on nykynuorilla avoimempaa. Ihminen voi olla väsynyt töistä tai koulusta, ja siitä uskalletaan nykyään myös puhua, Kokko sanoo.

-Ei ehkä olisi sopinut vaikkapa 1950-luvulla suomalaisen miehen kuvaan valittaa tehtaalla työkavereille väsymystä, Kokko hymähtää.

Tietoisuutta ja avoimuutta ruokkivat myös erilaiset teemapäivät ja -viikot. Maailmanlaajuinen mielenterveyspäivä oli tiistaina.

Kokko arvioi, että tällä hetkellä nuorista yli 90 prosenttia voi henkisesti vähintään melko hyvin. Myös Forssan seudun nuorilla on yleisesti ottaen Kokon mukaan asiat mukavasti. Eniten huolia ja murheita herättävät työ- tai opiskelutilanne.

-Vaikkei tätä saisi kai sanoa, nuorilla menee tällä hetkellä paremmin kuin koskaan, Kokko sanoo.

Toisaalta Kokon mukaan 5–10 prosentilla nuorista menee selkeästi huonommin.

-Heitä koitamme saada ylöspäin, hän jatkaa.

Nuorten auttaminen on Kokon mukaan hankalaa. Nuoria tulee FSMS:n toimintoihin mukaan erityisesti Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kautta. Yhteistyötä tehdään myös etsivän nuorisotyön kanssa.

-Tiedämme kyllä, missä nuoret ovat, mutta heidän saaminen tänne on eri asia, Kokko sanoo.

FSMS tarjoaa nuorille ennen kaikkea keskusteluapua ja vapaaehtoisen tukihenkilön, joka voi olla ammatiltaan mikä vain lähihoitajasta hitsariin. ”Tavallisen ihmisen” kanssa keskusteleminen on Kokon mukaan hyvä vastapaino ammattilaisten kanssa juttelemiselle.

Nuoria tukihenkilöitä FSMS:n toimintaan tulee esimerkiksi HAMK-yhteistyön kautta.

-Tukihenkilökoulutukseen on haettava erikseen. Vaihtuvuus nuorten tukihenkilöiden kanssa on suurta, kun opiskelijat muuttavat työn perässä muualle, Kokko sanoo.

Yhteensä FSMS:lla on tällä hetkellä käynnissä 18 ryhmää, joista osa on suljettuja, osa avoimia.

Nuorten ryhmä loppui keväällä. Ohjaamo-hankkeen kautta ryhmää piti jatkaa syksyllä, mutta ainakaan vielä homma ei ole saanut tuulta alleen.

Sen sijaan nuorille suunnattu Yeesi ry saapuu Forssaan vuonna 2018.

Yeesi on pääkaupunkiseudulta liikkeelle lähtenyt nuorten mielenterveysseura, jonka ydinajatus on tehdä mielenterveystyötä nuorilta nuorille.

Alkuvuodesta 2018 FSMS:lla ja Yeesillä on tarkoitus kartoittaa mahdollisia yhteistyötahoja ja -muotoja, loppuvuodesta alkaa konkreettisempi toiminta.

Yeesin tavoite on etenkin tässä hankkeessa saada juurrutettua tukihenkilötoimintaa nuorten keskuuteen.

-Toive olisi, että esimerkiksi FAI:n kanssa viriäisi yhteistyötä, Kokko kertoo. FL

Paikallistoimintaa liki 20 vuotta
Forssan Seudun Mielenterveysseura (FSMS) perustettiin vuonna 1988.Valtakunnallinen Suomen Mielenterveysseura on ollut toiminnassa jo vuodesta 1897, ja se viettää 120-vuotisjuhliaan tänä vuonna.FSMS toimii Tammelan, Jokioisten, Ypäjän, Humppilan ja Urjalan alueella.Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö.Paikallisyhdistys kouluttaa tukihenkilöitä, järjestää erilaisia tapahtumia ja tarjoaa matalan kynnyksen ryhmätoimintaa, kuten lyhytkursseja ja keskusteluryhmiä.Yhdistyksen tavoitteena on ennaltaehkäisevä mielenterveystyö sekä kokonaisvaltainen hyvinvoinnin edistäminen.Yhteensä FSMS:lla on 18 toimintaryhmää, joista osa on avoimia ja osa suljettuja.

Uusimmat

Fingerpori

comic