Lounais-Häme

Posti aikoo vähentää 244 työpaikkaa – Säästöjä tarvitaan postimäärän pienentyessä

Palvelupisteitä tulee lisää, omia myymälöitä vähennetään.
Posti pyrkii alentamaan kustannuksia vähintään noin 150–200 miljoonaa euroa seuraavien kolmen vuoden aikana. Yhtiö perustelee säästötarvetta sillä, että postimäärä on pienentynyt rajusti. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Posti pyrkii alentamaan kustannuksia vähintään noin 150–200 miljoonaa euroa seuraavien kolmen vuoden aikana. Yhtiö perustelee säästötarvetta sillä, että postimäärä on pienentynyt rajusti. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Posti aloittaa yt-neuvottelut heti pääsiäisen jälkeen. Yhtiön tavoitteena on vähentää enintään 244 vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä.

Yt-neuvottelut koskevat Postipalvelut-liiketoimintaryhmän tuotannon hallinnollisia tehtäviä ja esimiestehtäviä, jossa vähennystarve on 120 henkilöä. Uudelleenjärjestelyjen myötä arvioidaan kuitenkin syntyvän myös uusia työtehtäviä, jotka vähentävät irtisanomistarvetta.

Toiset yt-neuvottelut uhkaavat 124 vakituisen henkilön työpaikkaa. Ne johtuvat omien myymälöiden vähentämisestä ja palvelupisteiden lisäämisestä.

–  Yt-neuvottelut koskevat koko valtakuntaa, kertoo johtaja Ulla Parviainen Postin viestinnästä.

Posti pyrkii alentamaan kustannuksia vähintään noin 150–200 miljoonaa euroa seuraavien kolmen vuoden aikana. Yhtiö perustelee säästötarvetta sillä, että postimäärä on pienentynyt rajusti.

–  Kirjeiden jakelumäärä Suomessa on puolittunut kymmenessä vuodessa ja painettujen sanomalehtien jakelumäärä on pudonnut jo 1950-luvun tasolle. Posti jakaa kotitalouksiin päiväjakelussa keskimäärin vain kahdeksan lähetystä viikossa. Seuraavina vuosina postin määrä vähenee yhä kiihtyvää tahtia kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon viestinnän digitalisoituessa, Postin tiedotteessa sanotaan.

Smartposteja tulee kerrostaloihin

Säästötarpeesta huolimatta Posti hakee kasvua verkkokaupasta ja logistiikkapalveluista. Posti kertoi maanantaina uudistavansa palvelupisteverkostoaan verkkokaupan kasvun ja asiakkaiden tarpeiden muutosten mukaan. Suunnitelmien mukaan Postin palvelupisteitä on vuonna 2020 yli 2  700.

Lisäksi pakettiautomaattien määrää on tarkoitus kasvattaa, ja smartpost-automaatteja asennetaan myös asuinkerrostaloihin.

Samalla posti on aikeissa luopua osasta omia myymälöitään. Niiden palveluita on määrä siirtää kumppaniyritysten hoidettavaksi. Osa myymälöistä voitaisiin yhdistää toiseen Postin myymälään ja joitakin myymälöitä voitaisiin korvata itsepalvelupisteillä.

Suunnitelmat koskevat 21:tä Postin omaa myymälää muun muassa pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Turussa, Porissa, Tampereella ja Vaasassa.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic