Lounais-Häme

Posti juhlii pyöreitä – perinteinen postimerkkiposti enää murto-osa työstä

Posti täyttää nyt 380 vuotta, sillä 6.9.1638 kuningatar Kristiina vahvisti Suomen ensimmäiset postitaksat.

Vuosien saatossa Posti on muuttunut kirjeiden jakelijasta Suomen suurimmaksi posti- ja logistiikka-alan palveluyritykseksi.

– Digitalisaation myötä Posti on pitkän historiansa käännekohdassa: sähköisen viestinnän lisääntyessä voimakkaasti ja asiakkaiden tarpeiden muuttuessa nopeasti päivittäiseen työhömme kuuluvat kasvavassa määrin pakettien ja tavaroiden kuljetukset, monenlaiset logistiikkapalvelut sekä yhä enemmän myös digitaaliset palvelut, Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo.

Malisen mukaan niin sanotun yleispalvelun eli perinteisten postimerkillisten lähetysten osuus on enää alle viisi prosenttia jaettavasta määrästä. Tänään Posti jakaa suomalaisille 11 miljoonaa lähetystä, joista paketteja on noin 150 000 kappaletta.

Postin henkilöstön määrä on nykyään noin 20 000.

Verkkokauppa kasvaa noin 10 prosentin vuositahtia. Kirjeet vähenevät ja pakettimäärät kasvavat. Viime vuonna Posti jakoi paketteja ja tavaralähetyksiä enemmän kuin koskaan. Jatkuva uudistuminen on välttämätöntä perinteisten postitoimitusten vähentyessä.

Vaikka Posti on viime vuosina ollut julkisuudessa esimerkiksi ruohonleikkuupalvelun tiimoilta, yritys vakuuttaa, että tulevaisuus on vahvasti paketeissa ja logistiikassa.

– Lisääntyvä verkkokauppa ja pakettiliiketoiminta ovat trendikasvunsa alkuvaiheessa. Olemme vasta raapaisseet tämän megatrendin pintaa. Verkkokaupan ansiosta suomalaiset voivat ostaa kotimaasta ja maailmalta melkein mitä tahansa, Malinen sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti