Lounais-Häme Hämeenlinna

Posti: Osoitetietojen puutteellisuuden vuoksi noin 80 000 joulukorttia ei ehtinyt jouluksi perille

Posti: Suurimpana syynä ovat puutteelliset, virheelliset tai epäselvät osoitetiedot.
Postin jakelukeskuksessa Hämeenlinnan Kantolassa tehdään yhä postikorttien osoiteselvityksiä. Työn touhussa on jakeluryhmän vastaava Anu Hellgrén. Kuva: Esko Tuovinen

Postin ohjauskeskuksen johtajan Jarmo Ainasojan mukaan noin 80 000 joulukorttia ei ehtinyt jouluksi 2018 perille. Syitä on monia.

– Osoitteen oikeellisuus on ykkösasia. Lisäksi epäselvällä käsialalla kirjoitettua osoitetta lajittelukoneet eivät tunnista, ja niitä voi olla ihmissilmälläkin hankala tunnistaa.

Toinen syy liittyy postimaksuihin: postimerkkejä voi olla liian vähän, tai merkkejä ei ole laisinkaan.

Osa viivästyksistä menee myös Postin piikkiin. Ne liittyvät väärin ohjautuneisiin lähetyksiin.

– Lajittelukone voi tehdä virheen tulkiten esimerkiksi postinumeron vääriin, ja kortti lähtee väärään suuntaan. Siitä, kun se palaa takaisin postikeskukseen, voi vierähtää parikin päivää, Ainasoja kertoo.

Posti tekee osoiteselvityksen väärällä tai puutteellisella osoitteella lähetetylle kortille.

Näitä oli jouluna 2018 kaikkiaan 80 000–100 000, mutta niistä noin parikymmentätuhatta saatiin selvitettyä ja toimitettua perille jo ennen jouluaattoa. Viime vuonna joulukortteja lähetettiin 26 miljoonaa, vuoden 2018 määrät ilmoitetaan myöhemmin.

Keskiviikkoaamuna 2. tammikuuta 2019 Postilla oli enää noin 1500 joulukorttia osoiteselvityksen alla.

– Valtaosa näistä joulukorteista on perillä tämän viikon aikana ja loput, yksittäiset kortit ensi viikon alussa. Nämä saadaan toimitettua tämän viikon aikana. Posti laittaa korttiin merkinnän, että se on ollut osoiteselvityksessä. Näin asiakas tietää, minkä takia joulukortti on viivästynyt, Jarmo Ainasoja kertoo.

Osoiteselvitystä vaatineista korteista noin 50 000 oli Postin punaisessa kirjekuoressa lähetettyjä joulukortteja ja loput joko ikimerkeillä varustettuja kortteja tai pikajoulukortteja.

Osoiteselvityksiä Posti tekee jakelutoimipaikoissaan ja postikeskuksissaan.

Hämeenlinnassa paikkana on Postin jakelukeskus Kantolassa, jossa osoiteselvitys on tehty jouluna 2018 tuotantoesimies Heikki Huhtalan arvion mukaan ”useammalle tuhannelle joulukortille”.

– Teettäähän se työtunteja hyvinkin. Välillä korteissa lukee vain pelkkä nimi ja Hämeenlinna. Se on sitten sellaista hakemista, mistä kyseinen henkilö löytyy, Huhtala kuvailee.

Postilla on käytössään suomalaisten osoitehistoria viimeisten kymmenen vuoden ajalta.

– Meillä on tiedot, missä kukin on asunut missäkin vaiheessa, ja tätä polkua pitkin pyrimme löytämään oikean vastaanottajan, Jarmo Ainasoja selvittää.

Viestintävirastolle 5.3.2018 antamansa raportin mukaan Posti on saanut asiakkailta vuonna 2017 tavallisiin kirjeisiin ja kortteihin kohdistuvia tiedusteluja 2 847 kappaletta, joka on 0,00040 prosenttia lähetysmäärästä. Kadonneeksi todettiin 189 lähetystä.

Koska Posti ei seuraa tavallisten kirjeiden kulkua, se ei yleensä pysty niitä koskevia tiedusteluja selvittämään. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic