Lounais-Häme

Posti tulee kotihoidon avuksi

Posti on voittanut kotihoidon palveluita koskevan Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän tarjouskilpailun. Posti tarjoaa kotipalveluita Forssan seudulla kahden vuoden ajan ensi vuoden alusta lukien.

Lisäksi sopimuksessa on optio vuosille 2019–2020.

Postin kotihoidon palveluiden piirissä ovat vammaisasiakkaiden kotipalvelut sekä henkilökohtainen apu, kun Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän omat resurssit eivät riitä palveluiden tuottamiseen.

Lisäksi Postin kotihoitopalveluiden piiriin tulee kuulumaan sotainvalidien palveluita sekä FSHKY:n omaa kotihoitoa ja henkilökohtaista apua täydentävä palvelu ruuhkahuipuissa sekä äkillisissä tarpeissa.

Kotipalvelut-yksikön johtaja Petri Kokkonen sanoo erilaisilla kotipalveluiden tarjoamisella Postin pyrkivän hyödyntämään valtakunnallisesti merkittävää nykyistä postinjakelukanavaa.

-Posti käy noin 2,8 miljoonan oven takana lähes päivittäin. Pyrimme hyödyntämään tätä valtakunnallisesti merkittävää kanavaa, jolloin myös postin omat palvelut säilyisivät, Kokkonen sanoo.

Hän on ollut Postin Kotipalvelut-yksikön johtaja viime toukokuusta. Yritys koettaa löytää uusia palveluita kirjepostin vähenemisen korvaamiseksi.

Kokkonen sanoo postinjakajan voivan käydä nopeasti tarkistuskäynnillä esimerkiksi vanhuksen luona liittyen omaan jakelureittiinsä. Tämä on huomattavasti halvempaa kuin kunnallisen kotihoitajan käynti pitkän ajomatkan takaa.

Niihin tehtäviin, jotka edellyttävät kotihoidon ammattiosaamista, Posti tulee palkkaamaan oman henkilöstön, joka voi viipyä asiakkaan luona postinjakajan pistäytymistä pidemmän ajan. Ateriapalveluiden kuljetuksissa Posti on jo suurin palveluntarjoaja vuositasolla noin kahdella miljoonalla aterialla.

Posti ei ole pilotoimassa kotipalvelutarjontaansa Forssassa vaan Etelä-Karjalassa on käynnissä Postin tarjoamat kotipalvelut Parikkalassa, Savitaipaleella, Simpeleellä ja Lappeenrannassa. Kokkosen mukaan palvelut Etelä-Karjalassa ovat laajenemassa.

Kokkonen ei lähde kertomaan Kotipalvelut-yksikön liikevaihtotietoja.

FSHKY:ssä muutos koskee niin vammais- kuin vanhuspalveluita.

Aikuissosiaalityön palvelualuejohtaja Jaana Paasikangas sanoo, että vammaispalveluissa ostopalvelu täydentää palvelua niissä tilanteissa, kun kuntayhtymän oma kotihoitopalvelu ei pysty vastaamaan palvelutarpeeseen.

-Henkilökohtaisen avun palveluissa ostopalvelua käytetään mm. äkillisissä tilanteissa ja muutenkin työnantajamallia täydentävänä palveluna.

Vanhuspalveluiden vs. palvelualuejohtaja Raija Virtanen sanoo apua tarvittavan oman henkilöstön tueksi ruuhkahuippuina ja äkillisissä tilanteissa. Sotainvalidien kohdalla palvelu voi siirtyä Postin kotipalvelulle vain uusien sopimusten osalta. Nykyisin voimassa oleviin sopimuksiin ei tule muutoksia.

Sopimuksen tarjouslaskennallinen kokonaisarvo on neljälle vuodelle yhteensä vähintään 418000 euroa. Posti ja FSHKY voivat aloittaa varsinaiset neuvottelut palveluiden tuotannosta, kun valitusaika on päättynyt. Palveluita tuskin saadaan toimimaan täydessä mitassa vielä tammikuussa, koska Posti joutuu palkkaamaan tehtäviin myös uutta henkilöstöä.

FSHKY:n ja Postin sopimusta ei ole vielä allekirjoitettu, koska valitusaika kuntayhtymän hallituksen tekemään päätökseen on vielä kesken. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti