Lounais-Häme

Postia rintamalta ja Miinalle terveisiä

Rakkaat vanhemmat.

Näin otsikoi korpraali ja opiskelija Niilo Raikio talvisodassa 9.12.39 päiväämänsä kenttäpostin.

-Lähdemme jonnekin. Ilmoitan osoitteeni heti, kun voin, on luettavissa hänen kirjeensä ensimmäisestä lauseesta.

Sotamies Arvo Häkä puolestaan kirjoitti sota-ajan kenttäpostin vietäväksi kortin Miina Sillanpäälle sieltä jostakin Eruskuntataloon.

-Suomen ensimmäinen naisministeri ja moninkertainen kansanedustaja oli siinä vaiheessa jo niin tunnettu henkilö, että lähetys päätyi oikealle vastaanottajalle tällä osoitteella, kuten olisi päätynyt melkein millä tahansa muullakin osoitteella, toteaa Jokiläänin kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja ja Tietotalon kehittämispäällikkö Stiina-Liisa Pirkkamaa.

Niilo Raikion Jokioisilla asuville vanhemmilleen lähettämä sekä Arvo Häkän että Miina Sillanpäälle eduskuntaan osoittamat kenttäpostinäytteet ovat nähtävillä Jokioisten Tietotalolla.

Niilo Raition kirje löytyy Jokioisten sotaveteraanien perinnetilan kokoelmista ja Arvo Häkän kortti näyttelytila Pehkosen puolella marraskuun loppuun asti esillä olevasta Postia Miinalle -korttien katselmuksesta.

Jokioisten sotaveteraanien puheenjohtaja ja perinnetilan hoitaja Simo Sääksi toteaa matrikkelitiedon kertovan, että heinäkuussa 1918 syntynyt Niilo Raitio kaatui talvisodan aikana 14.2.1940 partiomatkalla Kuhmossa. Ennen kaatumistaan hän ehti kirjoittaa vanhemmilleen muitakin kenttäpostilähetyksiä, jotka kuuluvat perinnetilan vitriinistä löytyvään kokoelmaan.

Jokioisten sotaveteraanien perinnetila on pääsääntöisesti avoinna yleisölle joka kuukauden kolmantena keskiviikkona kello 11–14.

Näyttelytila Pehkosen Postia Miinalle -korttien katselmus koostuu Miina Sillanpään perustaman Helsingin Ensikotiyhdistyksen aineistosta. Aineistoa vuodesta 1910 vuoteen 1951 sisältävä näyttely on kiertänyt Suomea Miina Sillanpään syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Syyskuussa katselmus nähtiin Forssan työväentalossa.

Kiertonäyttely on saanut Tietotalolla täydennyksekseen vitriinin, joka sisältää Pappilanmuseon kokoelmista Miina Sillanpään salkun sekä käsineet, ansiomerkkejä, valokuvia ja muun muassa silmälasit. Pappilanmuseota ylläpitää Jokioisten kotiseutuyhdistys.

Stiina-Liisa Pirkkamaa muistuttaa Miina Sillanpään syntyneen Jokioisilla, mikä antaa paikkakunnalle oman erityismerkityksen Sillanpäätä ja tämän elämäntyötä huomioitaessa.

-Täällä tämä näyttelykin pääsee ikään kuin lähemmäs kotiaan, hän summaa.

Korttikokoelma havainnollistaa Miina Sillanpään elämäntyötä muun muassa valaisemalla hänen henkilösuhteidensa ja kontaktipiiriensä laaja-alaisuutta.

-Siitäkin voi päätellä, että hän oli sovittelijoiden sovittelija. Vaikka hän piti kiinni aatteistaan, hän nautti myös asioista toisin ajattelevien arvostusta.

Stiina-Liisa Pirkkamaa toteaa suunnitelmissa lähdetyn periaatteesta, että Miina Sillanpää tulisi huomioiduksi Jokioisilla kuluvana vuonna jokaisen kuukauden osalla jossakin muodossa.

-Suunnitelmamme on toteutunut ja tämä näyttely täydentää näin vuoden lähestyessä loppuaan merkittävällä tavalla Miina Sillanpään syntymän 150-vuotissisältöä hänen syntymäpaikkakunnallaan. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic