Lounais-Häme

Postimerkeistä vaikka kärrynpyöriin

Wikipedian mukaan filatelia on postimerkkien, postilähetysten, postileimojen ja muiden postihistoriaan liittyvien kohteiden keräilyä ja tutkimista. Forssan Filatelistikerhon toiminta on paljon muutakin, puheenjohtaja Kari Tapolan mukaan kerhon toiminta on hyvinkin vapaamuotoista, keräilyä voi harrastaa postimerkeistä kärrynpyöriin.

85-vuotias kerho järjestää viikonloppuna kaksipäiväisen verryttelynäyttelyn syksyllä Vinkkelissä järjestettävää päänäyttelyä ajatellen. Nyt esillä on noin 120 kehystä, mutta syksyllä Suomi100-hengessä järjestettävässä näyttelyssä esillä on enemmän materiaalia ja näyttely kestää kuukauden.

-Moni paikallinen harrastaja tekee sinne ihan uuden kokoelman, Tapola kertoo.

Viikonlopun näyttelyssä noin puolet on kortteja, puolet postimerkkejä. Tapolan mukaan kansallisissa kilpailunäyttelyissä, joihin on erilliset pääsyvaatimukset, postihistorian osuus on 70 prosentin luokkaa.

Tapola on johtanut kerhoa 13 vuoden ajan. Jäseniä on 60-70 välissä, kokouksissa käy 20-25 aktiivista henkilöä, myös naisia on ilahduttavan paljon.

Kerho perustettiin 29. tammikuuta vuonna 1932. Ensimmäisen johtokunnan puheenjohtaja oli G. Åkerblom, varapuheenjohtaja S. Palmu. Jäseniä oli 10. Kerho osti postihallituksen huutokaupasta 50 kiloa kilotavaraa, joka myytiin kerholaisille pienissä erissä 2,5-kertaisella voitolla.

-Meitä vanhempia filatelistikerhoja on Suomessa 3-5. Forssassa ei monta filatelistikerhoa vanhempaa yhdistystä ole, Tapola kertoo.

Tapolan tavoin moni keräilee aluksi yksin kaikkea mahdollista. Kerhoon liittyminen tekee harrastuksesta sosiaalisempaa, sillä kerhossa saa apua, neuvoja ja kontakteja.

-Moni saa myös neuvon, että kannattaa erikoistua, eikä kerätä kaikkea. Meillä esimerkiksi Jarmo Laxström on speedway-miehiä ja kerännyt siitä aiheesta paljon tavaraa.

Filateliassa Tapolaa kiehtoo eniten sen monimuotoisuus. Kerätä voi melkein mitä vain, kuten viikonlopun näyttelystäkin huomaa. Esillä on muun muassa merkkejä Elisabeth II:sta, joissa kaikissa on sama kuva, mutta eri paperi, väri, vesileima tai turvatekniikka. Löytyy valokuva- ja korttikokoelma kaikista linnuista, joita on havaittu Ypäjän Hevossiittolan mailla. On ex-libriksiä ja kortteja kenraaleista. Näyttelystä löytyy myös paljon Forssa-aiheisia kortteja sekä liikekuoria.

-Forssan leipätehtaan liikekuori tuo mieleeni tuoreen näkkileivän tuoksun. Frans Klemetin kuori tuo mieleen kumin, nauhan ja varastorasvan tuoksun, Tapola muistelee kokoelmaansa.

Maailma on täynnä postimerkkejä, mutta filatelistin suola on virheellinen merkki. Niitäkin näyttelystä löytyy. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic