Lounais-Häme

Postin jakelu yskähdellyt

Forssan alueen asukkaat ovat viime aikoina kärsineet postinjakelun viivästelyistä sekä katkoista. Alkuviikosta postit jäivät saamatta Postin jakelupäällikkö Pertti Peltolan arvion mukaan muutamasta sadasta taloudesta. 
Postia jäi jakamatta ainakin 30420-postinumeroalueella Forssassa ja 31300-alueella Tammelassa.
– Tapaukset ovat olleet yksittäisiä, eivätkä postit ole kahtena päivänä peräkkäin jääneet jakamatta. Resurssipulan vuoksi pienillä alueilla on tällaisia ongelmia ollut, Peltola sanoo.
Peltolan mukaan katkosten taustalla on se, että suuri osa vakinaisista työntekijöistä jäi lomalle samoihin aikoihin.
– Samanlaisia ongelmia on ollut ainakin Varsinais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Varauduimme kyllä, että iso porukka jää kerralla lomalle, mutta emme onnistuneet paikkaamaan joka kohtaa, Peltola sanoo.
Jopa yli puolet Postin jakelupuolen työntekijöistä on nyt lomalla, sillä heinäkuu on muita hiljaisempi kuukausi postinjakamisen suhteen. Tilalle on palkattu kesätyöntekijöitä. Posti käyttää myös vuokratyötä.
– Kesätyöntekijöillä menee oma aikansa oppia ja omaksua lajittelu ja jakaminen, vaikka heitä luonnollisesti opetetaan ja opastetaankin. Nuoret ovat kuitenkin nuoria oppimaan, Peltola kehuu.
Posti- ja logistiikka-alan unionin Forssan osaston puheenjohtaja Raimo Bärholmin mukaan Posti on ollut kesätyöntekijöiden kanssa optimistinen. Kesätyöläisiltä odotetaan Bärholmin mukaan liian nopeaa oppimista ja asioiden hallintaa.
– Jos on kirves ja mies, ei ole vielä välttämättä kirvesmiestä. Joskus on kesätyöntekijöitä opetettu viisi päivää, nyt on menty kolmella ja jopa kahdella, Bärholm toteaa.
– Jos työnantaja mitoittaa hiukan optimistisesti, että miten työ sujuu, katastrofin ainekset ovat ilmassa. Etenkin kun vakituisia työntekijöitä on vähennetty.
Irtisanomisia Posti ei ole Forssan seudulla Peltolan mukaan tehnyt viimeisen vuoden aikana perusjakelun puolella. Forssan rahtiterminaalin sulkeuduttua katosi kuusi työpaikkaa viime elokuussa.
– Luonnollisen poistumisen kautta on tullut joitain muutoksia, kun työntekijät ovat irtisanoutuneet itse tai jääneet eläkkeelle, eikä korvaavaa työntekijää ole palkattu, Peltola sanoo.
Bärholmin mukaan irtisanomisilta on vältytty vapaaehtoisten irtisanoutumisten vuoksi. Postin Uusi polku -systeemissä irtisanoutuvalle työntekijälle järjestetään korvauksia ja muita apuja, kuten uudelleenkoulutusta.
– Vaihtoehdot ovat rumasti sanottuna sellaiset, että hyppäät laidan yli itse ja saat mukaan puolityhjän pelastusrenkaan tai sitten sinut työnnetään yli laidan, Bärholm sanoo.
– Ei jäljelle jäävälle työntekijälle ole väliä, mitä kautta työkaveri lähtee. Hän ei ole rivissä enää, eikä korvaaja tule muuta kuin äärimmäisessä hädässä.
Kun työntekijöiden määrä on viime vuosina selvästi pienentynyt, Postin työntekijöiden jaksaminen viedään Bärholmin mukaan rajoille.
– Forssassa työntekijät ovat kyllä sitoutuneita työssään, jakamista harvoin jätetään kesken. Se taas tarkoittaa ylitöitä.
– Joskus ylitöitä on kertynyt viikkotasolla jakajille niin paljon, että samoilla kustannuksilla olisi pitänyt saada kolme vakituista työntekijää, Bärholm toteaa.
Ylitöiden määrää on yritetty Postissa myös kitkeä, sillä ylityölisät tulevat työnantajalle lopulta kalliiksi, eikä työaikalakikaan jousta.
– Ei ylitöiden tekeminen kielletty ole, asiasta aina keskustellaan. Jos on tilanne, että jollakulla menee selvästi ylitöiksi, pyrimme järjestämään asian muuten kustannustehokkaasti, Peltola toteaa. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic