Lounais-Häme

Presidentillinen tamma kirvoitti jutun juurta

-On se komia otus, tuumaa Vieno Lehtola ja silittää hevosen lämmintä turpaa. Kohtaaminen tekee selvästi vaikutuksen veteraaniin, jolla on runsaasti kokemusta Ypäjä Tarjan lajitovereista.

Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa vieraileva suomenhevostamma Tarja suhtautuu kohtaamiseen rauhallisesti. Presidentti Tarja Halosen omistama ratsu näyttää ottavan mielellään rapsutuksia vastaan Lamminniemen asukkailta. Välillä tosin pitää poiketa sivummalle nappaamaan turvallinen ruohoa.

Ypäjä Tarjan vierailu on osa Lamminnienen hyvinvointikeskuksen vanhustenviikon ohjelmaa. Lamminniemen asukkaista moni tunnustautuikin hevosmieheksi. Tarinaa hevosista riitti.

Yhdeksänkymppisen Lehtolan nuoruudessa ei juuri ollut taloa, jossa ei hevosta olisi käytetty.

-Asuimme maalla ja siellä hevoset olivat aina töissä mukana. Siihen aikaan mentiin nuorena töihin, eikä luhvittu vaan nurkissa, Lehtola sanoo.

Lehtolalla itsellään on runsaasti muistoja omasta suomenhevosoriistaan Oivasta.

-Laiska se oli muuten, mutta omasi kovan kilpailuvietin. Yksikin isäntä ajoi edellä kärryineen ja Oivalle tuli hirveä kiire päästä ohi. Siinä kävi niin, että kärryt suistuivat tieltä lennossa ja menivät nurin. Itse olin vähällä saada selkääni siitä hyvästä, Lehtola muistelee naureskellen.

Suomenhevosen rodusta puhuttaessa talvi- ja jatkosota jäävät harvoin mainitsematta. Lehtola itse palveli rintamalla viisi vuotta, mutta talvisodan vaiheita lukuun ottamatta hevosia ei hänen asemapaikoissaan juuri näkynyt.

Uuno Huhta puolestaan osti sotien jälkeen venäläisen hevosen, joka oli tuotu rintamalta sotasaaliina. Hevosen pito oli tuohon aikaan toisenlaista kuin nykyään ja jotkut saattoivat kohdella hevosia kovallakin kädellä. Huhdan hevonen oli sen verran kipakka luonne, että sitä piti kohdella taiten.

-Ostin hevosen yhdeltä maanviljelijältä ja tiesin millaisen hevosen sain. Hevosta sopi lyödä kerran, mutta jos toisen kerran löi, se potkaisi kärryn aisat poikki. Ei ollut yhden tai kahden kerran, kun se sama isäntä tuli metsätöistä kärryn aisat poikki, Huhta muistelee.

Paikalla on muitakin hevosmiehiä, joten juttua hevosista riittää varmasti vielä edelleen.

Ypäjä Tarjalle esiintyminen yleisölle ei ole vierasta. Hevosen ja veteraanien kohtaaminen tuntui kiinnostavan mediaa laajemmalti, mutta tammaa salamavalojen välke ei tuntunut häiritsevän.

Tarjan huoltotehtävissä toiminut hevosopiston entinen raviopettaja Jari Ansio huomauttaa, että myös ratsuhevosena Ypäjällä palveleva tamma on tottunut esiintyjä. Viime kesänä sillä oli pieni roolikin Ypäjän musiikkiteatterin My Fair Ladyssa.

Ansio kertoo, että entinen tasavallan presidentti Tarja Halonen vierailee edelleen Ypäjän hevosopistolla ja käy hevostansa katsomassa aina silloin tällöin.

Viimeksi Tarjat tapasivat viime kesänä. Halonen kävi musiikkiteatterissa katsomassa yhden näytöksen, Ansio kertoo.

Vanhustenviikolla Lamminniemen asiakkaat ovat saaneet nauttia vaihtelevasta ohjelmasta. Ypäjä Tarja ei ollut ensimmäinen eläinvieras, sillä aiemmin viikolla Somerolla kävi myös alpakka Börje. Loppuviikolla asukkaat saavat nauttia vielä tanssi- ja musiikkiesityksistä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti