Lounais-Häme

Presidentti Halonen: Vaatimaton mutta karismaattinen Annan loi myönteistä ilmapiiriä globaalien ongelmien ratkaisuun

Geneve
18.08.2018, 18:55

Ulkomaat

YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan oli karismaattinen ja vaatimaton mies, joka onnistui nostamaan YK:n profiilia, sanoo presidentti Tarja Halonen STT:lle.
Halosen mukaan Annanin monivuotinen kokemus virkamiehenä teki hänestä pääsihteerin, joka onnistui nostamaan YK:n profiilia.
Annan oli mukana luomassa myönteistä ilmapiiriä 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa, jolloin uskottiin, että maapallon ilmapiiri edellyttää globaalia oikeudenmukaisuutta ja yhteisiä ratkaisuja, Halonen sanoo.
YK:n entinen pääsihteeri Annan kuoli tänään lyhyen sairauden jälkeen Sveitsissä. Hän oli 80-vuotias. Ghanalainen Annan oli palkittu diplomaatti, joka toimi YK:n seitsemäntenä pääsihteerinä vuosina 1997-2006.
Tieto Annanin kuolemasta kosketti syvästi myös presidentti Martti Ahtisaarta. Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n julkaisemassa tiedotteessa Ahtisaari kuvailee Annania YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäimmäksi pääsihteeriksi. Ahtisaari sanoo, että Annan oli poikkeuksellisen sitoutunut kulloiseenkin työtehtäväänsä.
Ahtisaari ja Annan työskentelivät yhdessä jo 1970-luvulla ja olivat hyviä ystäviä.

”Maailma menetti yhden jättiläisistään”

YK:n nykyinen pääsihteeri Antonio Guterres kiitti Annania työstä järjestön puolesta.
– Monin tavoin Kofi Annan oli YK. Hän nousi järjestön riveistä johtamaan sen uudelle vuosituhannelle sellaisella arvokkuudella ja määrätietoisuudella, jolle ei ole vertaista — Näinä sekasortoisina ja vaikeina aikoina hänen perintönsä globaalina rauhanpuolustajana on meille innoituksena, Guterres sanoi.
YK:n ihmisoikeuskomissaarin Zeir Ra’ad al-Husseinin mukaan Annan ilmensi parasta, mitä ihmisyys voi olla.
– Hän oli malliesimerkki kunnollisuudesta ja arvokkuudesta. Menetyksemme kasvaa vielä tuskallisemmaksi nykymaailmassa, joka on täynnä johtajia, jotka ovat kaikkea muuta, al-Hussein kirjoitti Twitterissä.
Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että YK ja maailma ovat menettäneet ”yhden jättiläisistään”.
– Hänen lämpöään ei koskaan tullut käsittää väärin heikkoudeksi. Annan osoitti, että on mahdollista olla humanitaarinen ja vahva johtaja yhtä aikaa, Stoltenberg tviittasi.
Britannian pääministeri Theresa May sanoi, että Annan jätti jälkeensä paremman maailman kuin sen, johon syntyi.

Ensimmäinen pääsihteeri YK:n riveistä

Annan aloitti YK-uransa jo vuonna 1962 Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa.
Johtaessaan YK:n rauhanturvaoperaatioita 1990-luvun puolessavälissä Annan ajautui konfliktiin YK:n silloisen pääsihteerin Boutros Boutros-Ghalin kanssa hyväksyttyään sotilasliitto Naton rajut pommitukset Kosovossa Bosnian serbejä vastaan. Boutros-Ghali vastusti pommituksia.
Nato-yhteistyö avasi Annanille tien YK:n pääsihteerin paikalle. Vuonna 1996 Yhdysvallat uhkasi jättää rästiin jääneet jäsenmaksunsa maksamatta, jos Boutros-Ghali valittaisiin uudelle kaudelle järjestön johdossa. Annanilla oli Yhdysvaltain tuki takanaan.
Ennätysnopean valintaprosessin kautta Annanista tuli ensimmäinen pääsihteeri, joka on valittu YK:n omien työntekijöiden joukosta.

Palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla

Vuonna 2001 Annan valittiin toiselle viisivuotiskaudelle. Saman vuonna hän otti vastaan Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä YK:n kanssa. Palkinnon perusteluissa Nobel-komitea sanoi Annanin tuoneen uutta elämää järjestöön ja korosti, että ainoa tie rauhaan ja yhteistyöhön kulkee YK:n kautta.
Menestyksen ohella Annanin uralle mahtui myös arvostelua. Annan toimi rauhanturvatoiminnan johtajana Ruandan kansanmurhan aikaan 1994, jolloin YK:n syytettiin passiivisuudellaan myötävaikuttaneen tapahtumiin.
Annan itse nimesi synkimmäksi hetkekseen sen, kun hän ei pystynyt estämään Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakiin vuonna 2003.
– Tein kovasti töitä, olin puhelimessa johtajien kanssa ympäri maailman. Yhdysvalloilla ei ollut turvallisuusneuvoston tukea (hyökkäykselle Irakiin), joten he päättivät aloittaa ilman sitä, Annan sanoi vuonna 2013.

Johti Elders-ryhmää kuolemaansa asti

Väistyttyään pääsihteerin tehtävästä Annan toimi muun muassa entisistä maailman johtajista koostuvan Elders-ryhmän puheenjohtajana. Ryhmään kuuluu muun muassa presidentti Ahtisaari.
– Koko elämänsä ajan Kofi työskenteli väsymättä parantaakseen miljoonien ihmisten elämää ympäri maailman. Samalla kun suremme hänen poismenoaan, kannamme hänen arvojaan ja perintöään tulevaisuuteen, sanoi Eldersien varapuheenjohtaja, Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland ryhmän lausunnossa.
Sujuvasti englantia, ranskaa ja useita afrikkalaisia kieliä puhunut Annan avioitui vuonna 1984 ruotsalaisen taiteilijan ja asianajajan Nane Lagergren-Annanin kanssa. Heillä on kolme lasta edellisistä avioliitoista. Kofi Annanin säätiön mukaan Annanin vaimo ja lapset olivat hänen rinnallaan viimeisinä päivinä.

http://cmi.fi/fi/2018/08/18/ahtisaari-muistelee-lammolla-pitkaaikaista-ystavaansa-kofi-annania/
https://twitter.com/raad_zeid/status/1030754311284961280
https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1030760884442939392

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic