Presidentti Koiviston hautamuistomerkki paljastetaan tänään

Helsinki
25.11.2018, 01:31

Kotimaa

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastetaan tänään Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Muistomerkin on suunnitellut kuvataiteilija, valokuvaaja Perttu Saksa.
Puoliltapäivin alkavaan tilaisuuteen osallistuvat omaisten lisäksi muun muassa presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio sekä presidentit Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari puolisoineen. Tilaisuudessa esiintyvät Kaartin soittokunta ja Ylioppilaskunnan laulajat.
Perttu Saksan Kartta-niminen teos voitti keväällä hautamuistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun. Muistomerkin paljastuspäivä on presidentti Koiviston syntymäpäivä.
Saksan mukaan teoksen varsinaiset muodot on toteutettu käsin.
– Toivon, että käsityö ja ihmisen työn läsnäolo jäisivät jollain tavalla elämään, vähän niin kuin haamuna tähän teokseen. Jonkinlaisena läsnäolona, Saksa sanoo valtioneuvoston tiedotteessa.
– Kunnioitan presidentti Koivistoa suuresti. Tapasin hänet kerran, noin kymmenen vuotta sitten. Muistan hänet hyvin rauhallisena, suurta elämännäkemystä ja pitkää historiaa huokuvana henkilönä, Saksa kertoo.
Koivisto toimi Suomen presidenttinä vuosina 1982-1994. Hän kuoli viime vuoden toukokuussa 93-vuotiaana.
Yleisradio näyttää tilaisuuden Hietaniemen hautausmaalta suorana lähetyksenä Yle TV1:ssä ja Areenassa.
Yleisölle avataan pääsy presidentti Koiviston haudalle heti tilaisuuden jälkeen, noin klo 13.

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic