Lounais-Häme

Presidentti kritisoi eduskunnan menettelyä perustuslain muuttamisessa, muutos tulee silti voimaan - puhemiehen mukaan presidentin moitteet otetaan vakavasti

Helsinki
05.10.2018, 18:06

Kotimaa

Eduskunnassa otetaan vakavasti presidentti Sauli Niinistön esittämä kritiikki perustuslain muutoksen käsittelystä, sanoo puhemies Paula Risikko (kok.).
– Virkamiehemme käyvät tätä (presidentin) lausumaa läpi. Sen jälkeen pystytään vasta vetämään johtopäätöksiä, mitä presidentti on tarkoittanut, Risikko sanoi medialle perjantaina.
Eduskunta päätti keskiviikkona muuttaa perustuslain sääntelyä viestisuojasta kiireellisessä menettelyssä. Muutos mahdollistaa tiedustelulakipaketin säätämisen vielä tällä vaalikaudella.
Ehdotus perustuslain kiirehtimisestä meni läpi eduskunnan äänestyksessä reilusti yli vaaditun viiden kuudesosan enemmistöllä. Samassa yhteydessä katsottiin myös itse perustuslain muutos hyväksytyksi.
– Mikäli ehdotus kiireelliseksi julistamisesta hyväksytään, katsotaan lakiehdotus samalla hyväksytyksi, sanoi puhemies Risikko keskiviikkona eduskunnan istunnossa ennen äänestystä.
Presidentti Niinistö on sitä mieltä, että itse kiireellisyysäänestyksen jälkeen perustuslain muutos olisi vielä erikseen tullut todeta hyväksytyksi eduskunnassa.
– Myös julkisuudessa syntyi nyt virheellistä kuvaa: kiireellisyysäänestystä koskeva äänestys tulkittiin lain sisällöstä äänestämiseksi, Niinistö arvioi perjantaina.

Oikeuskansleri Demokraatille: Äänestyksessä menettelytapavirhe – laki voitiin kuitenkin vahvistaa

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoo Demokraatille, että keskiviikkoisessa perustuslain muutosta koskevassa käsittelyssä tapahtui menettelyvirhe. Virhe ei kuitenkaan Pöystin mukaan ole niin vakava, ettei lakia olisi voitu vahvistaa.
Eduskunta päätti keskiviikkona kiireellisesti muuttaa perustuslakia viestisalaisuuden osalta. Kun kiirehtimisehdotus meni äänestyksessä läpi, katsottiin myös varsinainen muutos hyväksytyksi.
Muun muassa presidentti Sauli Niinistö kritisoi menettelyä. Tänään antamassaan lausumassa Niinistö totesi, että eduskunnan olisi pitänyt noudattaa perustuslakia kirjaimellisesti ja todeta muutos hyväksytyksi erikseen.

Risikko ehkä itsekin yhteydessä

Eduskunnasta aiotaan ottaa yhteyttä presidenttiin alkuviikosta, Risikko kertoo. Puhemies pitää mahdollisena, että hän käy itsekin vuoropuhelua Niinistön kanssa.
-Voin olla kyllä itsekin tokikin (yhteydessä), ja mielelläni kuulenkin (presidentin näkemyksen), koska on varmasti hyvä käydä tämä läpi.
Puhemies Risikon mukaan keskiviikon istunnon menettelytavoista oli etukäteen keskusteltu perustuslakiasiantuntijoiden kanssa.
– Muun muassa perustuslakiasiantuntija (emeritusprofessori Mikael) Hidén oli nimenomaan suosittanut tämäntyyppistä (ratkaisua), ja virkamiestemme johtopäätökset olivat, että näin voidaan menetellä, Risikko sanoi perjantaina.
Presidentin kriittinen kirjallinen lausuma eduskunnan menettelystä tuli julki lain vahvistamisen yhteydessä perjantaina. Eduskunnan saamasta näpäytyksestä huolimatta Niinistö päätti vahvistaa perustuslain muutoksen.
– Eduskunnan asiaan liittyvä tahto on kiistaton, mutta perustuslain kirjaimellinen tulkinta kyseenalaistaa eduskunnassa noudatetun menettelyn, Niinistö kirjoittaa.
Viestisuojaa koskeva perustuslain muutos astuu voimaan 15. lokakuuta. Muutos mahdollistaa tiedustelulakien käsittelyn vauhdittumisen eduskunnassa.

”Pidetään mielessä, kun vastaava tilanne tulee”

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo STT:lle, että presidentin kritiikki koskien perustuslain muutoksen käsittelyä on luettu ja se pidetään mielessä, kun vastaava tilanne tulee eteen.
Eduskunta päätti keskiviikkona kiireellisesti muuttaa perustuslakia viestisalaisuuden osalta. Kun kiirehtimisehdotus meni läpi äänestyksessä, katsottiin myös varsinainen muutos hyväksytyksi.
Presidentti Sauli Niinistö antoi tänään lausuman, jonka mukaan eduskunnan olisi pitänyt noudattaa perustuslakia kirjaimellisesti ja todeta muutos hyväksytyksi erikseen.

Menettely sai kritiikkiä tuoreeltaan

Oikeuskanslerinvirastossa on tiedossa kolme kantelua perustuslain muutoksen käsittelyyn liittyen, virastosta vahvistettiin STT:lle perjantai-iltapäivänä. Määrä on sama kuin torstaina, jolloin ainakin Demokraatti kertoi kanteluista.
Eduskunnan menettely perustuslain muuttamisessa sai tuoreeltaan keskiviikkona myös asiantuntijakritiikkiä. Esimerkiksi julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta arvioi, että menettely oli perustuslain kirjaimen vastainen.
Päätös perustuslain muuttamisesta tehtiin kiireellistä menettelyä koskevan äänestyksen yhteydessä. Lavapuro on hänkin sitä mieltä, että kiireellisyysäänestyksen jälkeen itse muutosehdotus olisi vielä selkeästi erikseen pitänyt hyväksyä.
– Niistä päätettiin ikään kuin yhdessä – mikä on perustuslain kirjaimen vastainen menettely, Lavapuro sanoi keskiviikkona.
Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola puolusti eduskunnan menettelyä.
– Tämän päivän asiassa puhemies totesi äänestysselonteossa, että mikäli ehdotus kiireelliseksi julistamisesta hyväksytään, katsotaan lakiehdotus samalla hyväksytyksi, Paavola totesi keskiviikkona.

https://demokraatti.fi/oikeuskansleri-tuomas-poysti-eduskunnassa-tapahtui-menettelytapavirhe-muttei-niin-iso-ettei-lakia-olisi-voitu-vahvistaa
https://demokraatti.fi/tapahtuiko-eduskunnassa-virhe-oikeuskansleri-saanut-3-kantelua-selvittaa-presidentille-etenevan-asian-muutoinkinTakaisin

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti